Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Etapele necesare studierii reliefului unei regiuni

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micEtapele necesare studierii reliefului unei regiuniRelieful unei regiuni, indiferent de marimea acesteia, prin alcatuire, structura, geneza, evolutie si dinamica reprezinta un sistem complex a carui cunoastere necesita investigatii amanuntite care se desfasoara intr-o anumita succesiune. in acest proces de cunoastere se pot separa in functie de modalitatile in care acestea se realizeaza trei etape distincte.
Etapa studiului preliminar. Implica doua categorii de actiuni. Mai intai extragerea intregului volum de informatii referitoare la relieful regiunii din lucrarile bibliografice dar si a valorilor unor parametri necesari interpretarilor morfodinamice (ex. anumite date privind temperatura, precipitatiile, regimul eolian, regimul scurgerii raurilor, activitatile antropice etc.). in al doilea rand se includ actiuni de cunoastere a caracteristicilor generale ale reliefului care pot fi stabilite pe baza analizei hartilor topografice dar si a numeroase harti morfometrice (Harta pantelor, Harta adancimii fragmentarii, Harta energiei de relief, Harta hipsometrica, Harti ale ierarhizarii retelei de vai si de interfluvii, Harta altitudinilor medii etc.), morfografice, a diferitelor profile geomorfologice, a hartilor geologice la scara cat mai mare si a unor reprezentari sub forma de blocdiagrame etc.
Etapa studiului pe teren. Concentreaza operatii care se desfasoara:
- stationar cu inregistrari permanente pe durata lunga in puncte caracteristice;
- itinerant adica deplasari pe trasee care strabat regiunea pe directii diferite ceea ce favorizeaza realizarea de observatii multiple, masuratori, cartari, recoltarea de probe intocmirea de schite de harta, profile etc. in mai multe locuri (ex. � observarea si masurarea evolutiei rapei, valurilor si treptelor unei alunecari de teren); atentia se concentreaza pe depistarea si prezentarea treptelor de relief (suprafete si nivele de eroziune, terase, albia majora), pe aprecierea, cartarea si stabilirea importantei proceselor actuale in evolutia versantilor si a albiilor raurilor, in evidentierea rolului pe care il au rocile si structura geologica in impunerea anumitor forme de relief etc.
Etapa finalizarii studiului. Se bazeaza pe analiza si interpretarea volumului de date obtinute in cele doua etape; se intocmesc materiale cartografice de sinteza (harti geomorfologice generale sau care includ anumite elemente ale reliefului, schite de harta la scari mari, profile, diagrame pentru probele luate de pe teren si care au fost analizate in laborator etc.).
Etapa se incheie in momentul in care s-a realizat studiul (lucrarea) asupra reliefului regiunii. Ea este intocmita urmarind un plan care in general cuprinde mai multe sectiuni.
- Pozitia geografica si limitele regiunii analizate
- Cunoasterea reliefului in literatura de specialitate
- Caracteristici geologice generale (elemente de natura petrografica, structurala, tectonica etc.).
- Analiza morfografica si morfometrica
- Treptele de relief (desfasurare, caracteristici, geneza, evolutie, varsta)
- Forme de relief petrografic, structural sau de alta natura
- Procesele de modelare actuale (potentialul terenului pentru o anumita dinamica; procesele de versant si de albie; consecinte
- Evolutia generala a reliefului
- Regionare.
Lucrarea este ilustrata prin harti (la fiecare problema), profile, diagrame, blocdiagrame, schite panoramice, fotografii.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 233
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved