Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Alunecarile de teren si fenomene asociate

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micAlunecarile de teren si fenomene asociate

Cele mai obisnuite forme de relief sunt pantele - sisteme dinamice, in evolutie, unde materialul superficial este in mod constant deplasat gravitational cu rate variind de la dislocari imperceptibile la avalanse spontane masive.
Pantele sunt constituite din mai multe elemente, respectiv creasta, fata libera, panta cu grohotis si partea bazala (fig. 7.1). Mecanismul de migrare pe panta si clarificarea deplasarii de material sunt reprezentate in fig. 7.2 si tabelul 7.1.


Aspectele importante ale alunecarilor de teren sunt: tipul de material de pe panta, topografia, climatul, vegetatia, apa si timpul. Cauza majoritatii alunecarilor este determinata prin analiza relatiilor dintre fortele care produc deplasarea (fortele motrice) si cele care se opun miscarii (fortele de rezistenta). Cea mai importanta forta motrice este data de greutatea materialului de pe panta, iar forta de rezistenta de referinta este functie de structura interna a materialului, raportata la coeziune si frictiune interna. Miscarile pe panta se fac rotational si translational (fig.7.5).

Miscarile rotationale au loc mai ales pe pante cu sol, dar si in cazul pantelor cu roca gazda, atunci cand materialul permeabil (de ex. gresie) acopera unul impermeabil (de ex. argila). Daca totusi o roca foarte rezistenta acopera o roca foarte friabila, atunci o brusca spargere a rocii dure poate genera o desprindere de fragmente de roca (fig. 7.6).


Rolul apei in alunecarile de teren este deosebit de important atunci cand determina erodarea partii bazale a pantei, provocand astfel cresterea fortelor motrice. Apa in exces creste greutatea materialului de pe panta prin marirea presiunii hidrostatice care, la randul sau, reduce fortele de rezistenta ale materialului de pe panta. O sporire a presiunii apei este evidenta in anticiparea a numeroase alunecari de teren, asa incat se poate spune ca aceasta reprezinta de fapt principala forta motrice a deplasarilor pe panta.

Efectul fortelor motrice si de rezistenta pe panta variaza in timp. Un factor de influenta semnificativ este umezeala solului sau rocii gazda, precum si nivelul apei freatice din baza pantei. Eroziunea poate reduce fortele de rezistenta, ca si curgerea lenta tectonica sau umiditatea progresiva (fig. 7.14).


Interventia omului in ceea ce priveste magnitudinea sau frecventa alunecarilor de teren variaza de la nesemnificativ la implicare importanta. Este nevoie de o buna cunoastere a geologiei regiunii in care are loc alunecarea de teren pentru a realiza o buna protectie a mediului. In cazul folosirii intensive ale teritoriilor ce pot fi periclitate se impun masuri de recunoastere, control si reducere a efectelor acestor procese naturale.

Pentru restrangerea efectelor distrugatoare se impune stabilirea procedeelor de identificare, prevenire si corectare. Tehnicile de cartare si monitorizare usureaza identificarea zonelor in pericol. Prevenirea in cazul unor regiuni cu alunecari de teren de dimensiuni mari este dificila, dar masuri ingineresti eficiente vizand drenajul sau constituirea de ziduri de sprijin si consolidarea versantilor prin torcretare, taluzare asigura limitarea sau chiar evitarea pagubelor.

Avalansele de zapada reprezinta un factor de risc important in cazul pantelor acoperite cu gheata / zapada. Se constata o sporire a numarului de victime datorat avalanselor pe masura ce tot mai multi oameni sunt atrasi de munte in sezonul rece pentru sport si recreare.

Extragerea unor resurse energetice si minerale ale subsolului, cum ar fi gazele naturale, petrolul, sarea sau carbunele conduc la prabusiri de terenuri de tip subsidenta. Acest proces are loc fie prin reducerea presiunii fluidelor, cand gazul si petrolul sunt exploatate, fie prin realizarea de goluri datorate mineritului in subteran la carbune, sare sau alte substante minerale utile (fig. 7.43).

Din nefericire, cu toate masurile tehnice de avertizare a locuitorilor din regiunile afectate de alunecari de teren, majoritatea acestora inca nu constientizeaza pericolul respectiv ( de ex. Laguna Hill California).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2940
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved