Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Petrolul

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micPetrolul

Dupa cum bine se stie, industria de petrol a fost, este si va fi, inca mult timp, esentiala pentru dezvoltarea economica si sociala, pentru civilizatia intregii noastre planete. Petrolul brut sau titeiul este un combustibil fosil, de natura organica, ce se gaseste in cantitati mari sub suprafata scoartei terestre si se foloseste ca combustibil sau ca materie prima in industria chimica ,este asa de important incat a primit numele de aurul negru.Petrolul brut este un amestec complex a carui compozitie difera de la un zacamant la altul. Petrolul este format din hidrocarburi dar si oxigenul si sulful intra in componenta lui. El contine elemente solide, gazoase si lichide fiind un amestec de hidrocarburi solide si gazoase dizolvate in hidrocarburi lichide.Consistenta petrolului variaza, avand stare de lichid mai fluide asa cum este benzina si pana la lichid vascos. Are culoare brun-inchisa si miros caracteristic, este insolubil in apa.

Petrolul sa format prin descompunerea organismelor, resturile organismelor mici care traiesc in mare sunt amestecate cu nisipurile fine de la fundul apei. Acumularea continua de sedimente la scufundat in subsolul Pamantului , la o adancime de 3 km amestecul acesta formand namolul sapropelic care apoi sub actiunea presiunii si a temperaturii sa transformat in roca primara, iar materia organica(descompusa de bacterii anaerobe)intr-un amestec de petrol brut, apa si gaze ce se vor afla intr-o punga de petrol. Aceste depozite devin sursa de formare a petrolului, proces durand milioane de ani.

Deoarece se afla la o adancime considerabila se folosesc diferite metode de extractie Una dintre cele mai mari realizari din ultimele decenii este constructia sondelor petroliere. Acestea sunt instalate pentru a functiona de pe o platforma petroliera pana la adancimi de cateva sute de metri;platforma poate fie sa pluteasca sau sa fie ancorata de sol. Ea poate rezista valurilor si vanturilor puternice,sau in regiunile arctice la banchizele de gheata. Ca si in sondele traditionale,dericul(macara invartitoare) este in principal un dispozitiv pentru suspendarea si rotirea tevilor care foreaza dupa petrol.In acest fel au fost forate cu succes mari puturi pana la adancimea de 6,5 km de la suprata oceanului.

Dupa ce este extras din zacaminte si este transportata pe cai feroviale sau navale(cu vapoare numite tancuri petroliere) spre rafinarii, unde in instalatii speciale care separa petrolul brut in componente, adica este rafinat.

Procedeul care sta la baza rafinarii este distilarea. Prin incalzirea treptata a petrolului se separa componentii sai, dupa temperatura lor de fierbere. Acest mod de prelucrare a petrolului se numeste distilare fractionata. Pentru a se obtine o varietate de produse din petrol acesta este cracat prin mai multe procedee. Astfel se obtin: alcooluri, detergenti, cauciuc sintetic, glicerina, ingrasaminte chimice, sulf care dezvoltat enorm industria petrochimica mondiala. Pe langa toate acestea se mai obtin: medicamente, nylon, mase plastice, vopsele, poliester si material explozibil.

Rezerva mondiala de petrol este de aproximativ 150 miliarde de tone la care s-ar mai putea aduga peste 200 miliarde de tone in structuri identificate dar neexploatate.

Cea mai mare parte a rezervoarelor s econcetreaza in Orientul Mijlociu(66%) in bazinul Golfului Persic: Arabia Saudita(24%),Irak,Iran, dar si S.U.A, Rusia ,Mexic, etc. Dar cel mai bogat dintre ele este, cu siguranta Golful Persic.De-a lungul ultimelor decenii tarile din regiune au detinut si detin monopolul in ceea ce priveste exporturile de petrol. De altfel, intreaga economie a acestor tari se bazeaza pe productia de petrol.

Trebuie aratat insa foarte clar ca industria de petrol , inca de la inceputurile ei si pana in prezent, a constituit una dintre cele mai importante surse de poluare a aerului, apelor si solului, a mediului natural al planetei. Desi au fost elaborate o serie de legi specifice, nationale si internationale, ce reglementeaza si limiteaza efectele poluarii, fara a o elimina in totalitate, omenirea se confrunta totusi cu acest fenomen, care are cauze complexe. Dintre acestea, cele mai importante sunt: exploatarea in conditiile realizarii unui profit maxim, fara nici un fel de protectie a mediului, tehnologiile de exploatare, transportul si prelucrarea puternic poluante, consumul titeiului si produselor obtinute din acestea, fara a lua masuri corespunzatoare de protectie a mediului, dezastrele produse de razboaie sau fenomene naturale, lipsa de experienta sau de interes in protejarea mediului, respectiv introducerea unor legi incomplete si extrem de usor de manipulat, goana dupa profit maxim, indiferent de consecintele asupra mediului si populatiei s.a.m.d.
Controlul si limitarea poluarii reprezinta preocupari esentiale din toate punctele de vedere. Majoritatea tarilor, in special cele cu o traditie indelungata in exploatarea, prelucrarea si utilizarea titeiului , au introdus ample programe privind decontaminarea terenurilor si apelor poluate, in vederea ecologizarii acestora. Prezenta unor largi suprafete de teren, respectiv ape (rauri, lacuri, mari) contaminate cu diferiti agenti poluanti si, in special, cu produse petroliere, este intalnita atat la nivel national cat si mondial.

Industria de petrol si gaze a fost, este si va fi, inca mult timp, esentiala pentru dezvoltarea economica si sociala, pentru civilizatia intregii noastre planete. Acest rol extrem de important il va avea si in viitorul apropiat, respectiv pana la epuizarea tuturor rezervelor naturale de titei si gaze sau pana la inlocuirea acestora cu alte surse de energie. Acest fapt, extrem de important pentru dezvoltarea civilizatiei omenirii, din toate punctele de vedere, este atat de cunoscut si de evident, incat nu mai trebuie demonstrat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2873
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved