Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Probleme specifice Industriei gaziere din Romania

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micProbleme specifice Industriei gaziere din Romania

Dezvoltarea sistemului national de transportIstoria gazelor naturale din Romania a inceput cu eruptia sondei 2 Sarmasel in anul 1909,la 19 aprilie ,cand s-a ajuns la 302m,sonda fiind amplasata intamplator pe centrul structurii Sarmasel si care era forata pentru depistarea sarurilor de potasiu.

In anii 1912-1913 s-au sapat primele sonde productive in campul Sarmasel si s-a inceput utilizarea locala a gazului metan pentru actionarea motoarelor cu ar-

dere interna si producerea aburului in cazane mobile.Primul iluminat public cu gaz metan din Europa s-a introdus la Turda in 1917,gazul fiind adus printr-o conducta de la Sarmasel,aceasta fiind prima conducta de transport din Europa.

Productia,transportul si utilizarea gazelor in 1938 a reprezentat 311 milioane mc,iar lungimea conductelor 187km,cu diametre de pana la 250mm.

In perioada 1938-1970,industria gaziera din Romania s-a situat pe locul doi din Europa sub aspectul cantitatilor de gaze extrase din zacaminte proprii si pe primul loc ca dotari tehnice.Organismul de conducere a activitatii gaziere s-a in-fiintat la Medias.

In dezvoltarea industriei extractive din Romania se pot distinge trei etape,care

se deosebesc printr-o serie de particularitati de ordin politic,economic,social si tehnic.

Etapa 1,intre anii 1909-1950:caracterizata prin punerea in evidenta de structuri cu volume importante de rezerve,dar cu productii relative mici,pana la 2 miliarde de mc/an.

Etapa 2,intre anii1950-1976:in care,atat rezervele descoperite,volumele de rezerve cat si productia au inregistrat cresteri importante,de cca. 50 miliarde mc/an rezerve si pana la 39 miliarde mc/an productie.

Etapa 3,intre anii 1976-1995.in care atat rezervele descoperite cat si productia au fost in continua scadere asigurandu-se numai 39.2% grad de

acoperire    cu rezerve noi fata de productia extrasa.

Este de mentionat faptul ca realizarea productiei mai sus amintite s-a facut in aceasta perioada pe baza cresterii numarului de statii de comprimare si a numaru-lui sondelor.

Aspectele aratate au condus la un grad de exploatare a majoritatii zacaminte-lor,factorul actual de recuperare fiind peste 80%,insa la unele obiective de ex-ploatare si structuri este de pana la 90% ca urmare a intensificarii ritmului de extractie.

Prin sistemul national de conducte magistrale se pot transporta peste 40000 milioane mc de gaze naturale pe an,in conditiile existentei debitelor si presiuni-lor necesare,iar sistemul cuprinde urmatoarele:

-peste 11000km conducte magistrale cu diametre intre 150-800mm,ponderea revine celor cu diametre de 500mm si peste 500mm,functionand la presiuni de 20-40atm.

-cca.400km de conducte cu diametre cuprinse intre 1000-1200mm,pentru tranzitul international de gaze

-mii de armaturi,separatoare,refulatoare de pe traseul conductelor

-cca.130 de statii de masurare a gazelor

-instalatii de tratare a gazelor in cea mai mare parte,in prezent scoase din functiune

-statii de comprimare a gazelor cu o putere instalata de peste 80000CP,dotate cu agregate turbocompresoare,motocompresoare si electrocompresoare.

-peste 370 statii de reglare si masurare a gazelor,prin unele din acestea se poate asigura debite de 2-5 milione mc/zi

-instalatii de odorizare a gazelor

-instalatii de protectie catodica a conductelor;peste 80% din lungimea acestora fiind teoretic    protejate catodic

-instalatii de automatizare localaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1499
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved