Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Calitatea apei acumularilor de pe RAUL COLENTINA

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micCalitatea apei acumularilor de pe RAUL COLENTINA

Recoltarile s-au facut in 16 sectiuni (5 de ordinul I), corespunzatoare acumularilor de pe acest curs de apa.Valorile medii anuale determinate pentru pH s-au inscris in domeniul 8,1 - 8,5.

Oxigenul dizolvat corespunde clasei I de calitate, in majoritatea sectiunilor a aparut o suprasaturatie in campaniile lunii martie, cu valori foarte mari pentru oxigen.

Substanta organica, (exprimata prin CBO5 , CCO-Mn si CCO-Cr) - (pentru sectiunile de ord.I) s-au inregistrat valori ce incadreaza sectiunile Cernica si Pantelimon II in clasa V de calitate, valori mai ridicate s-au inregistrat pentru CBO5 in sectiunile Buftea si Herastrau ( clasa IV), restul indicatorilor din aceasta categorie incadrandu-se in limitele clasei III de calitate, inregistrandu-se valori mai ridicate la debutul toamnei (campania lunii septembrie). Pentru sectiunile de ordinul II- acesti indicatori s-au incadrat in general in clasa a III-a de calitate cu exceptia CBO5 cu valori de clasa IV pentru acumularile Baneasa, Floreasca si Plumbuita.

Reziduul fix si ceilalti indicatori ai regimului de mineralizare au avut valori ce se inscriu in limitele prevazuta pentru clasa I si II de calitate, Mn inregistreaza variatii in sectiuni diferite de la clasa III-V, Fe ia valori de clasa III in acumularea Tei, iar Na in acumularile Buftea, Pantelimon I,II, Cernica. In general putem incadra acumularile de pe valea Colentina, la categoria gradului de mineralizare in clasa II- III de calitate.

Amoniul (N-NH4+) corespunde clasei II-III de calitate, cu exceptia acumularilor Tei si Buciumeni- cu valori corespunzatoare clasei IV si Buftea, Mogosoaia si Chitila -clasei V de calitate.

Azotul total - N : in majoritatea acumilarilor se incadreaza in clasa II de calitate, cu exceptia acumularilor Buftea, Ciocanesti, Straulesti- clasa III, si Pantelimon II si Cernica - cu valori medii in limitele clasei IV.

Fosfor total (P): determinat are valori corespunzatoare claselor III si IV, mai putin acumularile Pantelimon si Cernica cu valori mai ridicate, depasind limitele clasei IV.

Din categoria micropoluantilor organici, fenolii au inregistrat valori de clasaIII-IV, in acumularea Buftea depasind limitele ultimei clase.

Analizele biologice au pus in evidenta in apa raului Colentina componenta fitoplanctonica diatomea in majoritatea acumularilor, in Pantelimon II si Plumbuita insa dominant grupul algelor albastre-verzi-cyanophyta iar in Buftea algele verzi-Chlorophyta. Stadiu trofic al acestor acumulari, in functie de biomasa fitoplanctonica este in general oligotrof- pentru acumularile din amonte de pe valea Colentinei, iar celelalte intra in categoria mezotrof-eutrofe. Din punct de vedere al valorii medii a fosforului total- ca indicator al procesului de eutrofizare, toate acumularile se incadreaza in categoria - hipertrof.

Componentele zooplanctonice copepoda preponderent prezenta,specii din grupa ciliatelor si Chironomidelor.

Analiza microbiologica efectuata s-a referit la dozarea bacteriilor coliforme TOTALE.Pentru acumularile de ordinul II, majoritatea sectiunilor s-au incadrat din punct de vedere microbiologic in clasa IV de calitate, cu exceptia acumularii Fundeni- clasa II- insa cu precizarea ca s-a facut o singura determinare in luna martie, Baneasa- clasa III, iar Plumbuita cu o incarcare bacteriana foarte mare in luna iunie- clasa V.

Calitatea apei acumularilor de pe VALEA SAULEI

Recoltarile s-au facut in 3 sectiuni de ordinul II, corespunzatoare acumularilor de pe acest curs de apa: Balta Rosia, Bazin I si Bazin II.

Oxigen dizolvat- in toate sectiunile s-a incadrat in clasa I de calitate. Restul indicatorilor din categoria RO au inregistrat valori in limitele claselor III-IV de calitate, cu valori mai ridicate pentru Bazin I si II.

Nutrientii- se inscriu in clasele II si III de calitate, cu exceptia NO2 si NO3 cu valori ce depasesc limitele clasei III de calitate in sectiunea Rosia.

In cazul fenolilor se obderva o crestere treptata a mediei amonte aval, in special in lunile calde, asfel la nivelul acumularii Bazin II ating valori de incadrare in clasa V de calitate.

Analizele biologice efectuate au pus in evidenta in apa Vaii Saulei componentele fitoplanctonice dominanta diatomea pentru toate cele 3 acumulari, caracterul trofic: slab mezotrof pentru primele 2 acumulari in timp ce Bazin II cu o biomasa fitoplanctonica de 2.61 mg/l- oligotrof.

Componentela zooplanctonica majoritara evidentiata a fost ciliata.

Monitorizarea substantelor periculoase, prioritare / prioritar periculoase se desfasoara in conformitate cu prevederile H.G.118/2002, fiind in curs de implementare Ordinul 44/9 ian.2004 "pentru aprobarea Regulamentului privind realizarea monitoringului calitatii apelor pentru substante prioritare / prioritar periculoase".

Analizele probelor de apa, pentru grupele de indicatori fizico-chimici generali, chimici toxici, biologici si bacteriologici se efectueaza in cadrul laboratorului propriu de calitatea apei si sunt preluate de compartimentul de specialitate in vederea elaborarii urmatoarelor documente de referinta:

- buletinul lunar de calitatea apelor (transmis directiei de ape si apoi integrat la nivel national);

- contributie la sinteza anuala de protectia calitatii apelor (datele aferente teritoriului administrat de SGA Ilfov-Bucuresti) sunt transmise directiilor de ape in vederea includerii in sinteza bazinala, care apoi se integreaza in Sinteza nationala de protectie a calitatii apelor;

- contributia la anuarul privind starea factorilor de mediu (date transmise agentiilor teritoriale de protectie a mediului);

- terte persoane (in cazul analizelor efectuate la comanda acestora)

- facturarea serviciului de ameliorare calitativa a apelor.

In cadrul Sistemului National de Supraveghere a Calitatii Apelor, pentru bazinul hidrografic IALOMITA S.G.A. Ilfov - Bucuresti monitorizeaza calitatea apelor in cadrul subsistemelor (cod A2):

Incadrarea in clase de calitate se face conform Ordinului 1146/2002- pentru aprobarea Normativului privind obiectivele de referinta pentru clasificarea calitatii apelor de suprafata.Conform acestuia limitele corespunzatoare clasei a II-a de calitate "corespund valorilor tinta ( obiective de referinta) si reflecta conditia de calitate pentru protectia ecosistemelor acvatice" iar pentru clasele III-IV, valorile limita " reflecta ponderea influientei antropice".

Acumularile de pe valea Saulei sunt analizate in trei sectiuni, exceptiile de la categoria I fiind:

-bazin I: CBO5, - categoria a III-a;

CCO-Mn , magneziu - categoria a II-a;

-bazin II: CBO5 - categoria a II-a;

CCO-Mn si magneziu - categoria a II-a;

-balta Rosia: CBO5 , CCO-Mn - categoria a II-a;

Bazinul

hidrografic

Numar

monitorizat de sectiuni

Repartitia sectiunilor pe clase de calitate (nr)

(cf. Ordinului 1146 / 2002)

I

II

III

IV

V

Arges

Total    10

Bucuresti 0

Ilfov 10

Mostistea

Ialomita

7

Total judet

17

Nr. crt.

Oras / Comuna

Foraje necesare (buc)

Rezervoare necesare

Reteaua de distributie (km)

Actiuni necesare extinderii

Reabilitare (R)

Extindere (E)

Noua    (N)

BAZINUL HIDROGRAFIC ARGES

Voluntari

Retele E + R

Rezervoare E

Foraje E

Nr. crt.

Oras / Comuna

Lungime retea canalizare (km)

Statie de epurare (l/s)

Actiuni necesare

Voluntari

Retele E

Statie epurare NPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2834
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved