Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


EXPLOATAREA RETELEI DE DISTRIBUTIE SI A CONSTRUCTIILOR ACCESORII

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micEXPLOATAREA RETELEI DE DISTRIBUTIE SI A CONSTRUCTIILOR ACCESORII

Exploatarea si intretinerea retelei de distributie, care reprezinta aproximativ 60% din cadrul unui sistem de alimentare cu apa, prezinta dificultati datorita suprafetei mari pe care este raspandita reteaua si a numeroaselor puncte care trebuie controlate si intretinute.1. OPERATII CURENTE DE EXPLOATARE SI INTRETINERE

Scopul exploatarii tehnice a retelei de distributie este de a asigura in orice punct debitul, presiunea de serviciu necesara, precum si a apei de calitate corespunzatoare.

In vederea realizarii acestor functii, in cadrul exploatarii se efectueaza urmatoarele operatii principale:

Controlul debitelor si a presiunilor. Debitele se masoara si se inregistreaza cu ajutorul debitmetrelor din retea si a apometrelor la beneficiari.

Presiunile se masoara in punctele caracteristice, urmarindu-se ca sa fie asigurata presiunea necesara, astfel ca sa nu se depaseasca 55-60 m col. H2O, deoarece presiunile prea mari pe de o parte maresc pierderile si pot conduce la defectarea instalatiilor interioare din cladiri.

Pastrarea calitatii apei. In exploatarea retelelor de distributie apar numeroase cauze care sa conduca la alterarea calitatii apei, incepand de la apa introdusa, care poate contine diferiti spori sau microorganisme, neretinute sau introduse la tratare, care se pot gasi in mediul prielnic de dezvoltare.

Alte cauze care pot conduce la impurificare sunt:

o       Extinderile si reparatiile;

o       Materialul de constructie sau de imbinare;

o       Legaturile accidentale cu alte retele cu apa de calitate inferioara;

o       Curgerea inversa a apei din terenul invecinat, care poate avea loc prin neetanseitatile conductelor si imbinarilor, in cazul unor presiuni reduse, in cazul socurilor hidraulice.

Masuri de prevedere si combaterea impurificarii apei in timpul distributiei:

o       Un control riguros al apei;

o       Interzicerea legaturilor necorespunzatoare;

o       Prevederea unor clapeti de retinere speciala pe legaturile la retelele interioare si de stropit pentru a impiedica curgerea inversa;

o       Alimentarea continua pentru evitarea stagnarii apei;

o       Utilizarea la dezinfectare in situatii speciale, a unei doze mai mari de clor, ajungandu-se pana la 100-200 mg/l, luand masuri ca apa sa nu ajunga la beneficiar in acea perioada.

Curatirea, spalarea si dezinfectarea sunt operatii importante ale exploatarii, care se efectueaza la intervale de 3-5 ani, sau atunci cand se constata ca s-au produs depuneri in interiorul conductei, precum si intotdeauna dupa efectuarea unor lucrari de reparatii sau de extinderi; lunar, este necesara spalarea si dezinfectarea ramificatiilor, a capetelor terminus ale retelei, prin punerea in functiune a hidrantilor.

Depistarea si combaterea pierderilor de apa. Pierderile de apa din reteaua de distributie constau in diferenta dintre cantitatea de apa trimisa si cea livrata cu folos la consumatori. Aceste pierderi, care pot ajunge pana la 20% din apa distribuita, reprezinta o paguba insemnata, crescand pe de o parte costul apei, iar pe de alta micsorand posibilitatea de alimentare normala cu apa a consumatorilor.

Pierderile se pot produce fie la neetanseitatile imbinarilor si vanelor, fie prin fisuri sau spargeri ale tuburilor conductelor.

Factorii care influenteaza pierderile de apa sunt, in general:

  • Cresterea presiunii in retea;
  • Cresterea traficului cu volum si intensitate;
  • Vechimea conductei;
  • Imbinarile rigide;
  • Perturbarea echilibrului terenului prin executarea unor lucrari subterane in vecinatate.

2. EXPLOATAREA TEHNICA DEFECTUOASA SI INTRETINEREA INSUFICIENTA, CAUZA PRINCIPALA A DEFECTIUNILOR RETELEI DE DISTRIBUTIE

Exploatarea tehnica cuprinde totalitatea operatiilor, conform nevoilor consumatorilor pe care trebuie sa-i deserveasca, menite sa asigure functionarea retelei cu pierderi de apa cat mai mici, in conditii sanitare conforme cu prevederile normate si in conditii economice avantajoase, care sa conduca la realizarea beneficiilor planificate.

Exploatarea tehnica a retelei de distributie actioneaza, practic, asupra intregii ei durate de existenta. Astfel, la conductele de fonta, trebuie sa se considere o durata de constructie de 3-4 luni, in timp ce aceea de existenta este de 80-100 ani.

La retelele de distributie, mai mult ca la alte constructii, calitatea exploatarii tehnice este determinanta pentru existenta ei; aceasta situatie se datoreste faptului ca reteaua este nevizitabila, eforturile la care sunt supuse materialele cresc pe masura cresterii sarcinilor exterioare, lucrarile care se executa in subsolul strazii se gasesc adeseori in vecinatatea imediata a retelelor, iar unele defectiuni ale retelei, aparute din cauze oarecare, influenteaza insasi existenta acesteia; defectiunile si avariile aparute in cladirile invecinate se reflecta adeseori si la retelele de distributie.

De aceea, acolo unde exploatarea tehnica se face rational, adica in mod permanent, preventiv, operativ si cu respectarea normelor tehnice, reteaua functioneaza in bune conditii tehnice si economice un numar mare de ani. Cand insa lucrarile de exploatare tehnica sunt insuficiente, sau se fac in mod defectuos, durata de existenta a retelei se scurteaza, defectiunile care apar pe retea sunt din ce in ce mai dese si mai ample, efectele defectiunilor cresc, ridicand costul de livrare a apei si periclitand uneori numai existenta retelei propriu-zise, alteori si pe aceea a constructiilor invecinate sau pe care le deservesc.

Practica dovedeste ca unele retele de distributie au pierderi mari, functioneaza cu dese intreruperi, dau uneori si accidente grave cu efecte importante asupra constructiilor invecinate. Retelele construite in perioade si conditii similare, asigura o buna distributie si in conditii economice avantajoase, procent de pierderi inregistrate pe retea si la consumatori redus, procente mici de reparatii la artere, conducte, vane, bransamente si cheltuieli de reparatii mici, raportate la volumul de apa distribuita.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1440
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved