Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Elementele constructive ale amenajarilor hidrotehnice

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micElementele constructive ale amenajarilor hidrotehnice

In general, amenajarile hidrotehnice sunt alcatuite din urmatoarele elemente constructive principale:Barajele de derivatie sau de acumulare, care au rolul de a ridica nivelul apei in masura necesara

pentru a putea fi derivata intr-o aductiune sau de a concentra caderea si a acumula apele in vederea regularizarii lor. Prima categorie de baraje se executa de obicei de inaltimi mici (sub 10 m); cea de a doua, de inaltimi care in prezent au atins 300 m.

Descarcatorii de ape evacueaza apele mari si regleaza nivelurile in lac. Se realizeaza ca deversori

de suprafata, situati pe baraje sau pe versanti, deschideri sau orificii de fund, conducte si galerii de golire. Sunt echipati cu instalatiile hidromecanice aferente ca: stavile, vane, mecanisme de actionare, si prevazuti cu dispozitive de disipare a energiei.

Prizele de apa, dispuse in baraj sau pe malurile raului barat, sunt destinate sa asigure captarea

debitelor si conducerea lor in aductiune. Prin intermediul lor se combate patrunderea aluviunilor, a gheturilor si zaiului, a tuturor corpurilor si impuritatilor retinute de gratare.

Aductiunile au rolul de a transporta debite de ordinul zecilor sau sutelor de m3/s de la punctul de

captare la camerele de echilibru. Uneori ele sunt combinate cu aductiuni secundare care colecteaza si


transporta debite mai mici de la captarile secundare in lacul de acumulare sau in aductiunea principala. Aductiunile indeplinesc acest rol prin curgere cu nivel liber (canale de pamant sau beton, galerii subte-rane) sau sub presiune (conducte metalice, de beton armat, galerii subterane).

Camerele de echilibru realizeaza legatura intre aductiuni si conductele sau galeriile fortate. Ele au

rolul de a limita suprapresiunile dinamice provocate de variatiile de sarcina ale centralei, respectiv de a mentine echilibrul hidraulic din aductiuni, la inchideri si deschideri ale vanelor, in cazul aductiunilor cu nivel liber ele poarta denumirea de camere de incarcare, iar in cazul aductiunilor sub presiune, de castele de echilibru.

Casele de vane, dispuse in general imediat in aval de camerele de echilibru, cuprind mecanismele

de inchidere si deschidere a accesului apei spre centrala ca si instalatiile de aerisire si control pentru conductele fortate.

Conductele sau galeriile fortate, cu unul sau mai multe fire, conduc apa de la camera de echilibru

la centrala pe o diferenta de nivel mare si pe un traseu scurt in plan realizand concentrarea caderii, ele au o panta constructiva mare si sunt foarte solicitate static si dinamic. Vitezele de curgere in aceste conducte sunt in general mari, de ordinul mai multor metri pe secunda.

Centralele hidroelectrice cuprind cladirile sau camerele in care sunt instalate vanele de admisie,

turbinele hidraulice, generatoarele electrice, mecanismele de reglare a sarcinii si a vitezei, statiile electrice de conexiuni si transformare, instalatiile anexe si camerele de comanda.

Canalele sau galeriile de fuga conduc apele folosite de turbine spre punctele de restitutie in

cursurile de apa. in unele cazuri curgerea in galeriile de fuga se face sub presiune.

In schema unei amenajari hidrotehnice pot intra toate elementele constructive mentionate; uneori o parte din aceste elemente lipsesc sau se substituie unul altuia, in functie de conditiile naturale si schema adoptata. Asa spre exemplu, sunt schemele concentrate ale uzinelor-baraj, la care lipsesc aductiunile, camerele de echilibru si casele de vane, sau schemele uzinelor fluviale la care cladirile centralelor joaca si rolul de baraje.

Instalatiile hidromecanice si cele electrice au o pondere insemnata in cadrul amenajarilor

hidrotehnice. Tipurile si caracteristicile acestor instalatii exercita o influenta hotaratoare asupra dispozitiei generale, asupra formei si dimensiunilor partilor constructive. O parte dintre instalatiile centralelor hidroelectrice ca turbinele de apa, generatoarele electrice, instalatiile anexe, sunt specifice acestor centrale, in timp ce statiile de conexiune, camerele de comanda, transformatoarele, reprezinta echipamente si instalatii utilizate si la alte tipuri de centrale sau statii electrice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2277
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved