Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Determinarea produselor petroliere din apa

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micDeterminarea produselor petroliere din apa

Produsele petroliere au in general densitatea mai mica decat a apei si plutesc la suprafata ei, formand membrane plutitoare, impiedicand oxigenarea apei. De asemenea,unii cercetatori atribuie substantelor petroliere din apa un rol mutagen si cancerigen. In prezenta acestor substante in apele poluante se dezvolta o flora microbiana specifica.A. Metoda pentru concentratii mai mari de 1mg/dm3

Principiul metodei: produsele petroliere se extrag cu eter de petrol sau sulfuric si dupa evaporarea solventului se cantaresc.

Reactivi:

- eter etilic sau eter de petrol;

- clorura de calciu proaspat calcinat la rosu sau sulfat de sodiu anhidru ;

- clorura de sodiu p.a.

Mod de lucru : 500-1000ml apa de analizat nefiltrata se introduc intr-o palnie de separare peste care se adauga 20ml eter de petrol (daca se foloseste eter sulfuric, apa de analizat se satureaza mai intai cu clorura de sodiupentru micsorarea solubilitatii eterului), se agita palnia 2 minute, apoi se lasa in repaus 20-30 minute pentru separarea straturilor. Stratul eteric se separa intr-un flacon Erlenmayer cu dop. Se adauga sin nou in palnie 20ml eter si se repeta operatiunea ca mai sus.

Fractiunile eterice unice se deshidrateaza cu 5g clorura de calciu calcinata sau sulfat anhidru, lasandu-se 2-3 ore in contact. Extractul eteric se filtreaza printr-un filtru degresat intr-un balon cotat. Se evapora eterul pe baia de apa, apoi de tine la exicator o ora, dupa care se cantareste.

Calcul: mg produse petroliere/dm3=

G=greutatea balonului ce extractul petrolier, in mg

G1= greutatea balonului gol, mg

V= cantitatea de apa luata in lucru, in ml

B. Metoda pentru concentratii sub 1mg/dm3

Principiul metodei: concentrarea cantitatilor mici de substante petroliere dintr-un volum mai mare de apa, prin precipitare cu hidroxud de aluminiu, solubilizarea precipitatului in acid sulfuric si extractia cu eter.

Reativi:

- sulfat de aluminiu, solutie S;

- amoniac 10%;

- acid sulfuric 3% in volume;

- eter de petrol;

- sulfat de sodiu anhidru sau clorura proaspat calcinata;

- indicator universal de pH.

Mod de lucru: 3-5 litri apa de analizat on care se adauga 10-15ml sulfat de aluminiu 5%. Se amesteca cu grija, apoi se alcalinizeaza cu amoniac 10% pana la pH 8,5-9. Se tine vasul cu proba de apa pe baia de apa la temperatura de 50-55C timp de 2-3 ore pentru accelerarea procesului de formare a flacoanelor si apoi se lasa in repaus 12 ore.

Dupa sedimentare se indeparteaza supernatural prin sifonare iar reziduul se dizolva in 5ml H2SO4%. Se trece continutul cantitativ intr-o palnie de separare si se extrage cu eter de petrol asa cum s-a aratat la metoda pentru concentratii mai mari de 1mg/dm3 si se continua operatiile la fel ca la concentratii mari.

Calcul: mg produse petroliere/dm3=Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3696
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved