Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Exploatarea filtrelor de nisip

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micExploatarea filtrelor de nisip

In tara noastra au o larga aplicabilitate filtrele rapide de nisip , cu nivel liber, cu sens descendent de circulatie a apai.mai rar se intalnesc fibre lente ,cu dublu curent sau prefiltre.O problema importanta a filtrelor o constituie materialul filtrant.

Marimea granulelor materialului filtrant si gradul de uniformizare sunt determinate prin analiza ganulometrica a nisipului.

O problema speciala se ridica in cazul materialului granular pt stratul de sustinere.

Destinatia stratului de sustinere este de a preveni scoaterea materialului filtrant din filtre. Pietrisul sau piatra sparata , care se foloseste in startul de sustinere trebuie sa fie rezistenta la uzura si frecare si stabile chimic.

Stratul de sustinere trebuie sa fie alcatuit din particule omogene, in fiecare strat, dimensionarea granulelor celor mai mari nu trebuie sa fie mai mari decat de 2 ori dimensiunea celor mai micigranule din acelasi strat.Dimensiunea celor mai mici granule din partea superioara stratului de sustinere, pe care este asezat stratul filtrant, trebuie sa fie de 2 ori mai mare decat cea mai mare granula a stratului filtrant.

Elementele componente :ale unui filtru sunt :

-un rezervor de apa , a carui functie principala este de a mentine o sarcina costanta de apa asupra materialului filtrant

-un strat filtrant, aproape intotdeauna din nisip pe care sunt retinute impuritatile.

-un sistem de drenaj.

-un sistem de vane de comanda.

In ceea ce priveste metodele de exploatare in cazul filtrelor rapide sunt posibile doua metode si anume- filtratea cu debit constant, filtratrea cu debit variabil.

Problema pricipala a filtrari rapide cu debit filtrant consta in necesitatea efectuari unei reglari, care sa anuleze tendinta de reducere a debitului, pe masura desfasurarii ciclului, tendinta cauzata de colmatarea porilor stratului filtrant.

Reglarea debitului de filtrare se poate face manual , dar aceasta metoda este mai putin recomandata deoarece paote de socuri,care influenteaza negativ calitatea efuentului.

In filtratrea cu debit variabil debitul max stabilit la inceputul filtrarir este lasat sa scada pe masura colmatari filtrului.ciclul de filtrare este limitat, fie de atigerea unei valori minime admisibilea vitezei de filtrare ,fie de o valoare maxima admisibila a pierderi de sarcina , fie de momentul in care calitatea efluentului nu mai este cea corespunzatoare.

Foarte important pt functionarea filtrelor cu debit variabil este cunasterea in fiecare moment pt fiecare cuva de filtrare , a vitezei de filtrare corespunzatoare.

Asfel de masuratoripermit operatorului sa sesizeze :

-daca reglajul vanelor de pe conductele de apa filtrata a fost facut corect.

-stabilirea gradului de colmatare a filtrantului

-stabilirea momentului in care trebuie facuta spalarea filtrului.

Spalarea filtrelor in scopul refaceri capacitatii de retinere a incarcaturii filtrante,reprezinta unul dintre aspectele cele mai importante ale unei functionari corecte a filtrelor rapide de nisip.

O spalare insuficienta ,facuta in conditii necorespunzatoare, este cauza unor serii de neajunsuri care pot duce la scoaterea din functiune a filtrelor

In prezent se considera ca realizare unei eficiente ridicate a spalarii se poate asigura prin:

-intensitatea suficienta a contracurentului de apa sau de apa si aer

-uniformitatea distributiei si colectarii apei de spalare

-durata corespunzatoare de spalare

-declansarea operatiei de spalare la momentul potrivit.

In tara noastra aproate toate statile de filtrare rapida practica saplarea cu contracurent cu apa si aerPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1345
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved