Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Verificarea functionarii instalatiilor din gospodaria de reactivi

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micVerificarea functionarii instalatiilor din gospodaria de reactivi

Dupa efectuarea deteminarilor tehnologiei prin care se stabilesc pe de o parte, reteta de tratare a apei (reactivi, doze), iar pe de alta parte se prognozeaza caracteristicile finale ale apei, se impune ca laboratorul statiei de tratare a apei, respactiv operatorii sa verifice functionarea instalatiilor de tratare.1.Prepararea reactivilor

Dupa cum s-a mai precizat, gospodaria de reactivi prevede pe fluxul tehnologic de introducere in apa a coagulantului (de obicei Al2(SO4)) urmatoarele parti componente: rezervorul de depozitare- stocare a coagulantului, rezervorul de solutie concentrate, rezervorul de solutie dilatata si dispozitivul de dozare- injectie a solutiei de coalulant.

Depozitarea coagulantului se poate face fie in stare uscata pe platforme acoperite si protejate contra intemperiilor, sau in bazine, in stare umeda, sub forma de solutii concentrate, de concentratie 19-20%.

Din solutia care se prepara solutia dilatata (concentratie intr 5-7%), care prin sistemul de pompe dozatoare sau dispozitive gravitationale se va introduce in apap de tratat, ca doza necesara de coagulant.

Verificarea concentratiei in toate cazurile se face pe baza echivalentei intre concentratia solutiei si densitatea acesteia masurata cu densimetrul.

Pt eviatare infundarii sau dereglarii dispozitivelor, sorberile pompelor de reactivi vor avea site, care se vor inlocui sau curate periodic.

Avand in vedere caracterul foarte agresiv, coroziv al solutiilor de coagulant, toate suprafetele cu care acestea vin in contact trebuie protejate sau realizate din materiale rezistente la coroziune.

2.Stabilirea debitelor de reactivi

Este o operatie foarte importanta si se realizeaza tinand cont de doza optima de coagulant, determinate prin testele de laborator, concentratia solutiei diluate, si debitul de apap ce urmeaza a fi tratat. Acestea sunt legate prin relatia: Qcoag = dopt*Qapa/C unde,

dopt= doza optima in mg/l

Qapa= debitul de apa care trebuie tratat in l/s

C= concentratia solutiei in %.

Debitul de coagulant astfel determinat se introduce fie prin pompe dozatoare, prin reglajul corespunzator al cursei pistonului, fie geovimetric prin calibrarea orificiilor de curgere a coagulantului.

In cadrul verificarii operatorul executa:

-masurarea densitatii solutiei diluate de coagulant

-verificarea si reglarea pompei dozatoare sau a dispozitivului de dozare

-verificarea injectarii solutiei de coagulanti in apa tratata, fie visual, daca introducerea solutiei de coagulant se face cu nivel liber sau prin determinari tehnologice pe apa, la iesirea din camera de amestec sau de amestec-reactie.

Se au in vedere 2 determinari:

a).determinarea pH, care in conditiile introducerii reactivului trebuie sa indice o modificare fata de valoarea pH-ului apei brute

b).stabilirea curbelor de sedimentare, pe probe de 1l de apa, prelevate din camera de amestec. Curbele se stabilesc cu ajutorul ... Inhoff sau a balantei de sedimentare.

In cazul in care apar diferente notabile in modul de depunere a suspensiilor din proba astfel prelevata fata de depunerea apei brute atunci se poate concluziona ca dozarea a fost corecta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1530
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved