Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Atestarea Arheologica Profesionala in Romania

arheologie+ Font mai mare | - Font mai micAtestarea Arheologica Profesionala in Romania

(dezbatere)

PreambulAcest text este un "concept" care se supune dezbaterii publice. El trebuie sa contina reglementari generale, acceptate prin consensul majoritatii arheologilor din Romania, fara ingerinta, presiunea ori dorinta vreunei institutii, indiferent cat de legata de arheologie s-ar socoti ea a fi. Aici este vorba strict despre statutul individual al arheologilor, nu de raporturile lor cu institutiile care ii angajeaza, ii platesc sau ii manipuleaza. El se fereste in a pune in discutie problemele de salarizare ori pe cele ale arheologiei de contract. Acestea sunt importante, dar subsidiare ca importanta in raport cu cele ce urmeaza.

Practicarea profesiunii de arheolog nu are vreo legatura cu parcursul "academic". De asemenea el nu are nici un fel de legatura cu regimul sapaturilor arheologice.

Ce defineste un arheolog?

1.      Pregatirea obtinuta dintr-o institutie de invatamant acreditata. Se propune candidatura de arheolog doar pentru licentiatul in istorie, istorie-arheologie, arheologie, eventual istoria artei. Pentru cei care sunt licentiati anterior "sistemului Bologna" ar fi suficienta doar diploma de licenta. Pentru studentii disciplinelor enumerate si absolventii cu trei ani de facultate, nu se poate accepta decat calificativul de asistent-arheolog, echivalat cu tehnician de teren.

Arheologia este o meserie strict legata de istorie. Din acest motiv, asa precum nici un istoric nu poate dobandi competente profesionale in alte domenii, fara studii anume, nici alti specialisti nu o pot dobandi pentru arheologie. Aceasta priveste pe biologi, arhitecti, geologi etc. care participa pe santiere arheologice. Ei trebuie sa-si obtina propriile acreditari, din domeniul lor strict profesional. In lipsa studiilor de istorie, arheologii le pot recunoaste cel mult competenta de asistenti-arheologi.

2.      Practicarea profesiunii cu toate cunostiintele, detaliile, tehnicile si obligatiile sale.

Cum se recunoaste un arheolog?

1.      Profesionistul care este capabil sa intocmeasca, cu toata rigoarea, un desen de profil si de plan de sectiune (in variante grafice sau digitale), insotita de textul interpretarii stratigrafice si istorice.

2.      Profesionistul care este capabil sa produca descrierea generala si de detaliu al unui artefact arheologic (scos din pamant ori prezent deja intr-un depozit de institutie), insotit de imaginile de verificare (in variante grafice, digitale, fotografice).

3.      Profesionistul care cunoaste legislatia romaneasca a domeniului.

Cum se poate atesta un arheolog?

1.      Se recunoaste un profesionist incepator candidatul care furnizeaza dovezi multiple (minim cinci) ale intocmirii unor documentelor arheologice (plan, profil, descriere de artefact), semnate pentru autentificare de unul sau mai multi arheologi seniori (plan, profil) si de catre un "expert" al domeniului (artefact). Aceste piese de atestare pot fi doar manuscrise. Acestea constituie "dosarul personal" de atestare si, mai ales, de recunoastere a pregatirii sale. Este obligatoriu nevoie ca dovezile de compententa profesionala sa fie adunate de la santiere arheologice diferite, fara ca acestea sa fie conduse de catre una si aceeasi personala. Ele pot fi obtinute deja pe parcursul anilor de studentie. Nici un student nu poate aspira la recunoasterea calitatii de arheolog profesionist, doar cu "dosarul", fara incheierea studiilor. Calitatea de student si de profesionist sunt antinomice.

Un arheolog incepator are dreptul de a participa ca membru in colectivul unei sapaturi de salvare sau sistematice si poate detine responsabilitatea unor lucrari de supraveghere arheologica - de dimensiuni mici sau medii si responsabilitatea unor evaluari de teren - de dimensiuni mici sau medii.

2.      Un arheolog de nivel mediu (specialist) se recunoaste in urma publicarii succesive a unor documente arheologice (obligatoriu si sub nume propriu, nu asociat ori in grup) si ca urmare a unor experiente de pe cel putin trei santiere diferite. Cifra minima pentru publicatii este de cinci studii sau articole (indiferent de loc, de la publicatii pe hartie, pana la net). El este capabil sa detina roluri manageriale la o sapatura de dimensiuni mici si medii. Specialistul este orientat deja pe un anume segment de arheologie (preistorica, dacica, romana, migratii, ev mediu, epoca premoderna). Arheologul de nivel mediu trebuie sa se orienteze pentru a fi atestat pe maximum doua perioade istorice invecinate.

Drepturile sale sunt acelea de a conduce sapaturi de salvare de dimensiuni mici si medii, a conduce supravegheri arheologice si evaluari de teren de orice dimensiuni.

3.      Arheologul expert este cel care poseda un volum publicat in domeniu, strict pe teme arheologice ori cu pondere majora de arheologie, in care se regasesc toate abilitatile de publicare, manevrare si interpretare a documentelor arheologice. Expertul are capacitatea de a conduce un santier de obiectiv, la orice scara de marime. Expertul poate detine competente pe maximum doua perioade istorice invecinate. Ele trebuie precizate cu acuratete si respectate. In celelalte compartimente cronologice, calitatea sa nu functioneaza si nu se recunoaste ca atare.

4.      Participarea pe santiere este socotita irelevanta pentru acumularea de punctaje, atat timp cat ea nu se sustine cu documente probatorii pentru aceasta (desene si descrieri atestate dupa pct. 1, publicatii). Doctoratul nu este relevant atat timp cat nu contine exigentele profesionale tipice pentru un arheolog.

5.      Comunitatea de breasla (dupa principii sindicale) poate solicita ori pune in functie o grila de reatestare, in virtutea careia, dupa caz, sa confirme ori sa infirme calitatile obtinute pana in prezent prin decizia administratiei de stat. Comisia Nationala de Arheologie, ca reprezentanta a administratiei de stat, nu are competente in evaluarea arheologilor. Negarea acestui rol provine atat din componenta sa accidentala si heteroclita, cat si din lipsa oricarei preocupari pentru reglementarea statutului profesional al arheologilor.

6.      Reevaluarea trebuie sa fie atat de transparenta si periodica (3 ani?), incat orice profesionist sa poata dobandi posibilitatea de verificare si, in acelasi timp, sa obtina recunoasterea din partea confratilor de breasla. Se propune instituirea siglei de "A(testare) A(rheologica) P(rofesionala)", cu gradele AAP 1, AAP 2, AAP 3 care se acorda arheologilor. Aceasta va incepe din anul curent (2009), pe baza listei Registrului arheologilor gestionata de catre MCCPN. Reatestarea nu este o chestiune de optiune individuala, ci apartine intregii colectivitati arheologice. Ca urmare, ea se va face indiferent daca ea este sau nu respinsa de catre o parte din practicantii arheologiei in Romania. Calificativele ei sunt orientative pentru cei interesati si urmaresc o ierharhie reala de valori.

7.      Competenta profesionala se poate stabili printr-o pagina intretinuta concomitent de⁄pe mai multe pagini web (specializate pe domenii de activitate arheologica: preistorie, antichitate, migratii, ev mediu si perioada premoderna), care sa gazduiasca "dosarele" pentru AAP 1, CV-urile pentru AAP 2 si AAP 3. Punctajele se acorda de catre toti ceilalti arheologi, cu calificative AAP 2 si AAP 3, pentru AAP 1. In cazul celorlalte categorii (AAP 2 si AAP 3), punctajele pot fi adunate doar de la arheologi competenti in domeniul de activitate specific (ex.: un preistoricean nu poate atesta un medievist), de acelasi grad ori superior in grad profesional. Un arheolog AAP 2, are dreptul sa puncteze un AAP 3 din domeniul sau de specific.

8.      Criticile deschise, formulate in recenzii ori alte lucrari stiintifice, la adresa competentei profesionale se puncteaza de asemenea, insotind calificarile generale. La un numar exagerat, ele pot conduce la degradarea calificativului profesional. Cu alte cuvinte, gradul de atestare profesionala nu este viager, ci se intretine permanent, prin activitate.

*

Mai multe site-uri interesate de soarta arheologiei din Romania vor publica simultan acest document. www.medievistica.ro deschide automat un compartiment de dezbatere pe Forumul sau. In continuare, din lista publica a arheologilor atestati de catre MCC(PN), ea va face selectia arheologilor medievisti, propunand-o pentru tipul AAP de reatestare. Va face demersuri pentru a gazdui "dosarele" tuturor celor care doresc sa se supuna exigentelor formulate si nu vor avea alte gazde pentru a le face publice.

Va informam ca sinteza observatiilor generale privitoare la documentele supuse dezbaterii va fi postata pe https://romanianarchaeology.wordpress.com/Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2233
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved