Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Prospectiile gravimetrice (gravitationale)

arheologie

+ Font mai mare | - Font mai micProspectiile gravimetrice (gravitationale)

            Principiul acestui tip de prospectii este acela al proprietatii oricarui obiect cu masa proprie de a se supune, imuabil, principiului gravimetriei, respectiv legii atractiei gravitationale. In mod conventional, forta de atractie gravitationala este de 9,2 m/s, insa aceasta difera in functie de latitudinea in care se afla respectivul obiect (datorita diferentelor inregistrate de raza pamantului in zonele ecuatoriale > raza din zonele polare). Cu ajutorul unor aparate speciale pot fi masurate si infimele diferente intre forta gravitationala dintr-un areal in altul.
            Anumite structuri de mari dimensiuni, aflate in structura subsolului, pot influenta aceasta forta, disturband campul gravitational terestru, realitate ce poate fi inregistrata de aparatele mai sus amintite (gravimetre). Daca respectiva structura poate fi de interes arheologic, exista situatii in care prezenta ei poate fi scoasa in evidenta cu ajutorul masuratorilor gravimetrice. Astfel, intr-un areal bine delimitat, in cadrul depunerilor pedologice si geologice neafectate de interventii antropice se poate inregistra o anumita valoare a fortei de atractie gravitationala, in vreme ce in cadrul depunerilor deranjate de interventii antropice profunde, de mari dimensiuni si cu structuri dense (ex: orase romane sau grecesti; cetati, fortificatii, depuneri succesive cu grosimi mari etc.) aceasta valoare este diferita.

            Valoarea metodei poate fi validata doar prin utilizarea unor instalatii si aparate deosebit de fine, capabile sa inregistreze si cele mai mici fluctuatii ale campului gravitational. Deocamdata metoda isi gaseste o aplicabilitate deosebit de redusa in domeniul arheologiei, fiind deosebit de costisitoare si fiind, tehnologic, inca in stadiul de prototip.

            Adrese web (prospectii arheologice):

https://www.utc.umr.edu/Publications/Proceedings/2000/protocol.pdf (metode geofizice)

https://www.nmia.com/~jaibird/AANewsletter/SecretOfAA.html (fotografie aeriana)https://www.fse.missouri.edu/mpac/pubs/Electromag.pdf (electromagnetism)

https://www.ghcc.msfc.nasa.gov/archeology/remote_sensing.html (metode geofizice)

https://www.emporia.edu/eartsci/student/tilton2/archrs2.html (metode geofizice)

https://www.ads.ahds.ac.uk/project/goodguides/apandrs/ (fotografia aeriana)

            Cuvinte cheie: archaeological geophysics; geophysics; archeological survey, survey, aerial photography, aerial archaeology, archaeological magnetometry; resistivity; tomography; GIS; GPS;Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 843
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site