Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Carol al II-lea al Romaniei

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
A fost Nostradamus profet sau sarlatan?
Cetatea dacica Capalna, Banita , Costesti – Cetatuie
NASTEREA UNEI LUMI BIPOLARE
Calatori romani acasa si in lume
PE URMELE CONTELUI DRACULA…
Cultura si civilizatia Indiei antice
Premisele istorice ale Marii Renasteri europene
Republica romana – institutii si magistraturi reprezentative (509-87 i.H.)
Jan Huss
POLITICA EXTERNA A ROMANIEI (1918-1938)

Carol al II-lea al Romaniei

Regele Carol al II-lea al Romaniei  Elena Lupescu si Carol al II-lea
Regele Carol al II-lea al Romaniei Elena Lupescu si Carol al II-lea

Carol al II-lea al Romaniei (15 octombrie 1893 - 4 aprilie 1953) a fost incoronat rege al Romaniei pe 8 iunie 1930 si a abdicat pe 6 septembrie 1940 in favoarea fiului sau Mihai. Cunoscut si sub numele de Carol Caraiman, nume pe care l-a ales si folosit dupa ce a fost dezmostenit si radiat din Casa Regala Romana (intre 1925 si 1930). Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al Romaniei si al sotiei sale Regina Maria.


Cunoscut mai mult pentru aventurile sale romantice decat pentru calitatile sale de conducator, Carol s-a casatorit pentru prima oara la Odessa, Ucraina pe 31 august 1918, in contradictie cu legea regala, cu Ioana Maria Marie Valentina Lambrino, ('Zizi' Lambrino) (1898-1953), fiica unui general roman; au avut un singur fiu, Mircea Gregor Carol Lambrino, si casatoria a fost anulata prin decret regal in 1919. Mai tarziu s-a casatorit, la Atena, Grecia (10 martie 1921) cu Printesa Elena a Greciei si Danemarcii, dar mariajul s-a prabusit la scurt timp prin aventura regelui cu Elena Lupescu (cunoscuta ca 'Magda Lupescu', 1895-1977), fiica a lui Nicolas Grünberg, un farmacist evreu, care a adoptat numele de Nicolae Lupescu. Elena Lupescu a fost initial sotia ofiterului de armata Ion Tampenu. Ca rezultat al scandalului el a renuntat la tron in decembrie 1925 in favoarea fiului sau cu Elena, Mihai, care a devenit rege in iulie 1927. Carol si Elena au divortat in 1928. El a avut de asemenea un fiu cu o necunoscuta, Maria Martini. Pentru toate aceste aventuri istoricii l-au supranumit regele playboy. Martorii oculari afirma chiar ca ar fi avut o aventura cu o faimoasa prostituata, Foamea Neagra, din cartierul Crucea de piatra. Episodul este preluat de Petru Dumitriu in romanul Cronica de familie.Intorcandu-se pe neasteptate in tara pe 7 iunie 1930, Carol a fost proclamat rege in ziua urmatoare. In urmatorul deceniu el a incercat sa influenteze cursul vietii politice romanesti, in primul rand prin manipularea partidelor National Liberal si National Taranesc si a unor grupari anti-semite si apoi din (Ianuarie 1938) prin alegerea de catre el a ministrilor, cu o constitutie (27 februarie) ce asigura coroanei puterea suprema.

Fortat de presiunea sovieticilor, Germaniei, Bulgariei si a ungurilor sa cedeze parti din teritoriul Romaniei, a fost obligat sa abdice prin administratia pro-germana a generalului Ion Antonescu, in favoarea fiului sau Mihai, stabilindu-se in final in Portugalia. El si Elena Lupescu s-au casatorit in Rio de Janeiro, Brazilia, pe 3 iunie 1947, transformand-o pe aceasta in Printesa Elena de Hohenzollern.A plecat din tara cu un tren incarcat cu obiecte din patrimoniu Coroanei, tablouri de mari maestri, ca Tizian, Rubens, sau Rembrandt, sute de goblenuri, bijuterii, armuri ce decorau peretii palatelor regale de la Pelisor si Peles. Un grup de legionari, o echipa a mortii au tras focuri de arma asupra trenului regal, fara sa izbuteasca sa-l opreasca. In Portugalia a valorificat toate aceste obiecte de arta devenind proprietarul unei averi fabuloase, pe care a cheltuit-o in intregime ducand o viata de lux.

A ramas in exil pentru tot restul vietii sale. Carol a murit in Portugalia, dar ramasitele sale au revenit in Romania in 2003. Ele au fost reinhumate la Manastirea Curtea de Arges, dar undeva, in afara bisericii in care se odihnesc regii Romaniei. Regele Mihai nu a participat la ceremonie, fiind reprezentat de Principesa Margareta si Principele Radu.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 574
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site