Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Dacia de la Burebista la Decebal

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Dacia de la Burebista la Decebal

In secolul I i.Hr. este pomenita o puternica uniune de triburi in zona muntilor Orastie.
a.Regatul lui Burebista (82-44 i.Hr.)

Burebista a fostcel dintai si cel mai mare rege al primului stat dac. El a reusit sa uneasca, in cativa ani, toate triburile geo-dace, sa-i supuna pe celti si sa supuna orasele grecesti de la Marea Neagra.

Limitele teritoriului controlat de Burebista erau:

- in V, Viena

- in E, Nistrul

- in N, Carpatii Padurosi

- in S, Muntii Balcani (Haemus)

In anul 48 i.e.n., Burebista se implica in luptele dintre doi generali romani, Caesar si Pompeius. Caesar il infrange pe Pompeius. Deoarece stia de ajutorul pe care Burebista trebuia sa i-l trimita lui Pompeius, Caesar se pregateste de razboi impotriva dacilor. Nu are loc nici un razboi deoarece atat Caesar cat si Burebista sunt asasinati in anul 44 i.e.n.

Dupa moartea lui Burebista, statul creat de el se destrama. Totusi se pastreaza o puternica uniune de triburi in zona Muntilor Orastie care a fost condusa, pe rand de: Deceneu (mare preot al lui Burebista), Comosicus, Scorilo, Duras, Decebal.

Uniunea de triburi avea centrul la Sarmisegetusa, o cetate puternica aparata de alte cetati mai mici: Blidaru, Piatra Rosie, Costesti, Capalna.

b.Regatul lui Decebal

In secolul I d.Hr dacii se confrunta cu un mare pericol aparut la S. de Dunare: Imperiul Roman. Dacii atacau in mod repetat teritoriile romane din S. Dunarii. De aceea, imparatul roman Domitianus (81-96), hotaraste sa-i pedepseasca pe daci.

In anul 87 este trimis, intr-o expeditie militara, generalul roman Cornelius Fuscus, care este infrant de daci la Tapae. In anul urmator, este trimis intr-o alta expeditie ge-neralul Tetius Iulianus, care ii infrange pe daci la Tapae.

In acest caz regele Decebal, care urcase pe tron in anul 87, cere pace. Pacea se incheie in anul 89, iar conditiile pacii erau urmatoarele: Decebal era obligat sa nu mai atace S. Dunarii si primea in schimb bani si mesteri pentru constructia de cetati.

Acest lucru tine pana la urcarea pe tron la Roma a

imparatului Marcus Ulpius Traianus (98-117). Inca de la inceput Traian hotaraste sa-i supuna pe daci. Acestia sunt supusi in urma a doua razboaie.

a.Primul razboi daco-roman(101-102)

In anul 101 armata romana trece Dunarea pe la Lederata si inainteaza direct spre Sarmisegetusa. Au loc mai multe lupte in urma carora Decebal cere pace. Prin pacea incheiata in 102, dacii erau obligati sa restituie mesterii romani si sa cedeze o parte din teritoriu.

Traian ocupa un teritoriu destul de intins in N. Dunarii:Oltenia, o parte din Muntenia, S. Moldovei si SE Transilvaniei. Intr-o incercare disperata, Decebal incheie o alianta cu Bastarnii si ataca teritoriile romane din Dobrogea. Alianta este invinsa de Traian care se pregateste de al doilea razboi cu Decebal.

In anul 103, la ordinul lui Traian, arhitectul Apolodor din Damasc construieste podul de piatra peste Dunare la Drobeta.

b.Al doilea razboi daco-roman(105-106)

In anul 105 armata romana trece Dunarea pe la Drobeta si inainteaza direct spre Sarmisegetusa cucerind, rand pe rand, toate cetatile din jurul capitalei. Dupa un asediu indelungat capitala cedeaza si, prntru a nu cadea in mainile romanilor, Decebal se sinucide.

Printr-o diploma militara descoperita la Porolissum si datata 11 august 106, apar inscriptionate urmatoarele cuvinte:”DACIA CAPTA”.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1692
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site