Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Expeditia lui Ermak Timofeevici si moartea sa

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PROBLEME LEGATE DE RESTAURAREA SPATIILOR VERZI
Incendierea Reichstagului
POPOARELE DIN ORIENTUL ANTIC
IEZUITII IN EUROPA IN SEC.XVI SI XVII: Italia, Portugalia, Spania
Modele teoretice de organizare a statului
CONTRIBUTIA INFORMATIVA A SSI
ORGANIZAREA DE STAT IN VOIEVODATUL TRANSILVANIEI IN SECOLELE XI-XVI
GRECIA ANTICA
EPIGRAFIA
Religia Mesopotamiana - CULTUL RELIGIOS


Expeditia lui Ermak Timofeevici si moartea sa

Posesiunile Stroganovilor

Familia de negustori Stroganov ,avea un rol important in inaintarea rusilor de dincolo de Kamen(Muntii Ural) siin cucerirea Siberiei.
Anik-unul dintre Stroganovidevine in secolul al XVII lea cel mai bogat om din Solvicedosk ,in tara komi-zirianilor ,care intretineau legaturi cu popoarele de dincolo de Kamen.Acestia faceau comert cu blanuri iar Anik le urmeaza exemplul,face la randul lui si el schimburi de marfuri rusesti pe blenuri.

Anik isi extinde domeniile spre rasarit ,iar Moscova prin intrmediul lui dar si pe alte cai, detinea ,in mijlocul secolului al XVI lea multe informatii despre situatia din Siberia.Dupa cucerirea orasului Kaza in 1552 ,tarul Ivan al IV lea Vasilievici, se intitula in anii 1554-1556 ata domnitor al ,,tinuturilor Obdorsk, Konda si al multor altora” ,dar si “domnitor al tuturor tarmurilor de nord” ,iar in 1557 se intitula domnitor “al tinuturilor Obdorsk,Konda si al tuturor pamanturilor siberiene, carmuitor al tinutului de la miazanoapte”.

Exista dovezi istorice care relateaza ca unele regiuni din Siberia plteau tribut Moscovei si si cunosteau puterea tarului rus inca dinaintea expeditiei lui Ermak.

Edigher,care era cneazul intregului pamnt al Siberiei,care platea tribut annual de 1000 blanuri Moscovei,este ucis de catre Kucium in 1568 si se proclama Han al Siberiei. Rusii il numesc “sultanul” Siberiei. La inceput pare sa recunoasca dependenta fata de Moscova,nu numai ca nu-I trimite tribut dar nu mai lasa nici popoarele din Siberia sa faca acest lucru si pune la cale incursiuni dincolo de “Kamen” , in bazinul superior al Kamei.

Kucim avea cartierul general la Kaslic(Isker),in campia Siberiei (Tinutul Perm pe care Anik il colonizase cu rusi).

In 1558 ,Ivan al IV lea ,ii face o danie lui Grigori Stroganov,fiul lui Anika ,un vast domeniu de peduri ,locuri de pescuit si vanat pe timp de 20 de ani,in conditii privilegiate , “pe locl gol aflat mai jos de Valikaia Perm pe 88 de verste in jos pe ambele maluri ale Kamei pana la raul Ciusovaia” .Grigori intemeiaza aici doua orasele :Piskor –1560 si Oriol-1564. Oriol devine centeul posesiunilor lui Stroganov.

In 1568 fratele lui Grigori,Iakov Stroganov, dobandeste si el de la tar un domeniu pe 10 ani:pamanturile care se intindeau pe ambele maluri ale raului Ciusovaia, de la izvoare pana la varsare, iar de la gurile lui 20 de verste in jos pe Kama.

In anul 1574 Stoganovcii dobandesc de la tar tot bazinul raului Tobol si alte rauri:Irtis si Obi pentru a construi cetati. Ei au mai cerut tarului sa plece impreuna ci cazaci angajati de ei, sa lupte impotriva tatarilor din Siberia.

Stapan de drept al acestor teritorii era Kucium. El se apara dfe rusi dar in acelasi timp intreprinde la randul lui incursiuni si ameninta orasele Stroganovilor.

Stoganovii pe langa ajutorul malitar care era mic ,angajeaza si cazaci de pe Don-“hatmanii-hoti “ si pe oamenii lor, care se ocupau cu jafuri pe cursul Inferior al Volgai.

Ermak Timofeevici si detasamentul sau

Dupa cucerirea oraselor Kazan si Astrahan de catre rusi,posesiunile tarului s-au extin pana la mare Casrica , ia fluvil Volga devine in intregime fluviu rus.Circulatia pe Volga se intensifica,rusii explorand drumul de la Moscova la Buhara.Incursiunile talharesti pe Volga se intensica ,iar impotriva hatmanilor hoti este trimis un detasament. O pate din cazaci sunt angajati de catre Stroganovilor in slujba lor.Dupa moarte fratilor Stroganovi cazacii sunt chemati de fii acestora-Maxim Iakovlevici si Nikita Griegorivici. Capetenia cazacilor era Ermak Timofeevici.

Nu se cunosc multe date ion legatura cu Ermak Timofeevici,nu I se cunoaste numele de familie si nici numele crestinesc, nu este cunoscuta nici originea sa. Unii istorici considera ca el se trage din cazacii de pe Don, ia altii sustin ca era din Muntii Ural,fiu al unui colonist din Rusia centrala pe raul Ciusovaia; dupa folcloril local din Ural se citeaza numele sau crestinesc: Vasilisi prenumele Alenin.

Nu se stie exact nici cand ai venit cazacii pe raul Ciusovaia. Dupa S.V. Bahrusin,istoric sovietic al Siberiei “cronologia expeditiei lui Ermak este una dintre problemele cele mai incalcite din istoriografia Siberiei. Aproape toate cronicile raporteaza anul la 1581 o serie de evenimente care nu puteu avea loc intr-un timp atat de scurt. O exceptie o prezinta lucrare lui Semion Ulianovici Remezov din Tobolsk-Istoria Siberiei-de la sf sec XVII sau inc sec XVIII. Majoritatea cercetatorilor pun la bazaistoriei expeditiei lui Ermak relatarea lui Remezov.Datele communicate de Remezov ca si de cronicariisiberieni sunt contradicrtorii.

Cronicile Siberiene mai vechi arata ca numarul cazacilor era de 540.Nu se stie cat timp au petrecut cazacii in orasul Oriol inainte de a porni in expeditia din Siberia.Se presupune ca Ermak a stat la Stroganovici aproape doi ani(1579-1581).Dupa Remezov,ininte de expeditia din 1581 Ermak a intreprins impreuna cu cazacii lui in iarna lui 1578-1579 campanie spre rasarit.A inaintat pe raul Ciosovaia pana la afluientul lui inferior Silva urcand pe acesta pana a inghetat.

Locul unde a iernat s-a numit cetatuia lui Ermak.

Expeditia lui Ermak in SiberiaDaca intradevar campania din 1578 a avut loc,in primavera anului 1579 Ermak se intorsese c o parte a cazacilor in orasul Oriol.Tot acum este incheiata intelegeea definitiva cu Stroganovi cu privire la expeditia impotriva sultanului Siberiei.Stroganovi au mai dat 300 din oamenii lor.Printre acestia erau si calauze care cunosteau drumul prin Siberia.Tot ei au inzestrat pe socoteala lor expeditia cu tuniri mici si flinte ,bani si provizii.Tot cu ajutor lor cazacii si-auconstruit vase usoare-strunghi.Flotila lui Ermak era alcatuita din 40 vase,iar detasamentul sau avea in total 480 oameni.

Data cea mai sigura a plecarii in expeditie a detasamentului lui Ermak este,dupa Bahrusin,1 septembrie 1581.

Drumul spre apa trecea mai intai spre rasarit,iar poi spre sud-est,in sus,pe raul Ciusovaia.Cautarea unui afluient rasaritean al acestui rau a carui portiune navigabila sa inceapa aproape de un alt rau navigabil din bazinul fluviului Tobol,a durat multa vreme pana toamna tarziu,cand calauzele au gasit raul Serebrianka la paralela de 57050 .Volokul avea o lungime de 10 Km si despartea cursul superior al raului Serebrianka de rauletul Barancia,ce curgea spre sud-est catre Tobol.Aici au construit o cetatuie de iernat pe malul stang al raului Serebrianka, langa varsare raului Kokui.Primavara,cazacii sunt nevoiti sa paraseasca vasele mari si grele,construind la varsarea raului Jarovlia,plute.La inceputul lunii mai 1582,detasamentul a pornit cu plutele pana la Taghil.Cazacii auconstruit noi vase usoare,ei au mavigat spre nord-est pe rau;l Taghil pana cand au ajuns la Tura,continuand in josul apei,spre sud-est.In dreptul paralelei de 500 au fost atacati de cneazul tatar Epancia.Cazcii in drumul lor au pradat satele tataresti.Au continuat in jos pe Tobol respingnad atacurile tatrilor iunie-iulie 1582.Dupa unele cronici siberiene,Ermak ar fi obtinut informtii despre oastea lui Kucium si capitala lui.

Kucium trimite impotriva rusilor,un detasament condos de nepotul sau,Mahmet-Kul.Are loc o batalie,in apropiere de Bahasan,ce dureaza cinci zile.Tatrii au fost infrunti la 21 iulie 1582.Drumul lui Ermakspre centrul Siberiei era liber.La 1 august 1582 au atact orasul Karac,s-au oprit aici sase saptamani,capturand bunuri,si au plecat mai departe pe la mijlocul lui septembrie.Detasamentul a cotit in sus pe Irtis,cazacii au debarcat la 3 Km de Tobol,langa cetatea tatareasca Atik-Murza pe care au ocupato. Au rams aici mai bine de o luna respingand cu success toate atacurile oastei tataresti comandate de Kucium.Batlia hotaratoare s-a dat pe malurile Irtisului langa capul Ciuvasev.Cazacii au pierdut in lupta peste o suta de personae-in 23 octombrie 1582.Kucium,Mahmet-Kul si tatarii care au scapat au fugit,parasind capitala,la Kaslik.Detasmentul lui Ermak intra in orasul Sibir,capitala Siberiei,dupa o recunoastere amanuntita.Hantii de pe raul Damianka,au adus in dar cuceritorilor blanuri si alimente.Tatarii care au fugit de rusi incep sa vina cu daruri.Hantii din regiunile de pe malul stang-de pe raul Konda si de pe raul Tavda,aduc daruri iar Ermak stavilea un tribut anual obligatoriu-iasak.Ei fiind considerati supuisi ai tarului Rusiei.

Solia lui Ivan Kolto

Pana la sfarsitul anului,lui Ermak i s-a supus o regiune intinsa de-a lungul Tobolului si a cursului inferior al Irtisului.Cazacii erau putini la numar,iar pentru ca Ermak sa mentina stapanirea asupra teritoriilor cucerite avea nevoie de ajutor cu de aceea se hotaraste sa stabileasca legatura directa cu Moscova,far intermediul Stroganovilor.El considera ca pe langa ajutorul military,tarul le va ierta si pedepsele cazacilor pentru hotiile din trecut.La 22 decembrie 1582 trimite ca sol pe Hatmanul Ivan Kolto impreuna cu alti 50 de cazaci.Ei au plecat pe “drumul lupilor”,iar la Moscova au ajuns,probabil la inceputul primaverii lui 1583.Ermak ii ducea tarului in dar regatul Siberiei in shimbul iertarii faradelegilor din trecut.

“Drumul lupilor” era probabil in sus pe Tavda, Lozva si pe unul din afluientii de pe cursul superior al acestui rau,spre “Kamen”,au tercut muntii si au ajuns pe cursul superior al rauluiVisera,au coborat la Cerdin iar de acolo in jos spre Kama prin posesiunile stroganovilor,la Perm.Pana la solia lui Ermak,guvernul considera expeditia in Siberiaca o actiune poarticulara Astroganovilor.Dupa sosirea lui Kolto,Moscova isi schimba atitudinea fata de expeditie,cazacii fiind primiti bine,rasplatiti cu bani si li s-au iertat vinile din trecut.Tarului ii trimite lui Ermak aruri scumpe.In Rusia circulau zvonuri despre viata libera din Siberia.

Expeditia lui Bogdan Briazga pe cursul inferior al Irtisului si pe fluviul Obi

In martie 1583,un detasament sub conducerea lui Bogdan Briazgaa pornit din Kaslik,catre nord,in jos spre Irtis.Intampina rezistenta si ia cu asalt un oras al tatarilor.Tatarii se opun lui Briazga.Din cauza sloiurilor de gheata,detasamentul lui Briazga,mai ramane un timp in oraselul Damiansk.In acest timpczacii si-au construit vase usoare,iar cand s-a topit gheata au pornit in jos spre Irtis.Briazga lua de la satele intalnite pe mal bunuri de valoare si le impunea dari.Ataca orasul lui Samar omorandul pe acesta ,au stat aici o saptamana si il numeste cneaz al Hantilor locali pe Alacia.Dupa ce a parasit orasul lui Samar,Briazga exporeaza gurile Irtisului si cursul inverior al raului Obi.Au ajuns pana la Belogotie,regiune deluroasa unde marele rau,ocolind uvali siberieni,coteste brusc spre nord,aici e posibil sa fi cautat legendara “femeie de aur” la care hantii,dupa spusele legendelor,se rugau.Aici Briazga gaseste locuinte parasite.La 29 mai 1583 el porneste inapoi spre Kaslik.

In cursul expeditiei sale au fost cercetate regiunile de pe cursul inferior al Irtisului,pe o distanta de aproximativ 700 Km,de la gurile Tobolului,precum si o mica portiune a cursului inferior al fluviului obi pana la Belogorie.

Potrivit versiunii lui S.V. Bahrusin sustinuta intre anii 1930-1940,Ermak ar fi pierit in 1585.In cazul acesta se incadreaza in limitele cronologice doua expeditii ale lui Ermak:

Prima-in primavera si la inceputul verii anului 1584 impotriva hantilor de pe raul Nazim,care se varsa in Obi din dreapta,ceva mai sus de gurile Irtisului.

A doua-in vara si toamna aceluiasi an,impotriva mansilor care traiau pe Tavda si pe cursul superior al acestui rau-Pelim.Potrivit altei versiuni devenit traditionala,Ermak a pierit in 1584.

Ultima expeditie si moartea lui Ermak

In mai 1583 sunt trimisi din Moscova in ajutorul lui Ermak prin Perm,cateva sute de osteni sib comanda voievodului Semion Dmitrievici Bolhovski si a starostelui Ivan Gluhov.Ei au ajuns in Siberia in nov 1583.Aici a razbugnit o rascoala a tatarilor impotriva rusilor condusa de Karaciul Siberiei care a ademenit prin inselaciune pe Ivan Kolto si alti 40 cazaci si I-a macelarit.Dupa sosirea detasamentului lui Bolhovski foametea incepe sa bantuie printer rusi,multi dintre ei murind din pricina bolilor.

In iunie 1584,fortele unite ale tatarilor si hantilor,sub comanda lui Karaci au inconjurat Kaslicul.Cazacii sub comanda hatmanului Matvei Mesceriak,efectueaza un atac de noapte in tabara Karaciului,macelarind aproape toti tatarii.Asediul Kaslicului a fost ridicat,localnicii furnizand alimente cazacilor.

La cateva saptamani,Kucium trimite un tatar care ii furnizeaza lui Ermak stiri false,precum ca hanul nu lasa sa treaca o caravana a negustorilor din Buhara,ce se indrepta peste raul Vagai spre Kaslic.Ermak crede vestea si pleaca in intimpinarea caravanei,nu se stie exact cati oameni a luat cu ei(50-300 oameni).

O singura varianta sustine ca ajungand la gurile raului Vagai,Ermak a infrant un detasament tatar der n-a aflat nimic de negutatorii din Buhara si porneste in sus pe Irtis.Dupa o alta victorie asupr tatarilor in apropiere de varsarea raului Isim si ocupa oraselul Tasatkan.S-au oprit in apropiere de varsarea raului Sis la 400Km departare de Kaslik.Face cale intoarsa iar pe drum la Tasatkan primeste din nou o stire falsa despre negutatorii din Buhara si pleaca spre gurile raului Vagai.Versiunile din cronici concorda,

A pornit cu detsamentul in sus spre Vagai,dar neintalnind caravana se intoarce.S-a oprit peste noapte pe malurile Irtisului in apropiere de raul Vagai.

Kucium urmarea tot timpul miscarile detasamentului lui Ermak.Potrivit unei legende locale,la miezul noptii,Kucium porneste cu detasamentul sau impotriv rusilor.Na intampinat nici o rezistenta din partea rusilor.Pentru a nu face zgomot tatarii ii sugrumau pe rusii pe care dormeau.Ermak s-a trezit si a fugit pe langa mal, dar a cazut in pa si s-a inecat.

Din detasamentul lui Ermak a scapat doar un singur cazac,el ajungnd la Kaslik,anunta pieirea lui Ermak si a detasamentului lui.Potrivit lui Remezov,cadavrul lui Emak a fost gasit pe cursul inferior a raului Vagai,de catr un pescar tatar,care l-a recunoscut a fi rus iar dupa armura a fi Ermak.

Retragerea rusilor dupa moartea lui Ermak

Evenimentele petrecute mai tarziu au aratat ca Ermak era sufletul intregii actiuni,Cel mai inalt in grad dintre ostenii din Moscova era starostele Ivan Gluhov,iar dintre cazaci,hatmanul Matvei Mesceriak.Dupa o saptamana de la mnoartea lui Ermak ei au plecat din Kaslik in barci cu ceea ce mai ramasese din detasamentul unit-150 oameni.Au mers cu barcile pe Obi pana aproape de gurile lui,a trecut peste “Iugorski Kamen”(Uralul de nord),a ajuns la Peciora si de acolo s-au intors in Rusia.

Printre tatari au izbugnit dezbinari.

In 1585 din Moscova,unde nu se stia inca de moartea lui Ermak si de retragerea rusilor,a fost trimis in Siberia voievodul Ivan Monsurov cu 100 osteni.Mergand probabil tot pe apa Mansurov a ajuns pe Tobol si Irtis sperand sa ajunga din urma detasamentul lui Gluhov si Mesceriak.Au iernat pe malul drept al fluviului Obi in fata varsarii Irtisului unde au construit o cetatuie fiind prima construita de rusi dincolo de “Kamenii Poias”-oraselul Obsk.

In primavera lui 1586 detasamentul lui Mansurov a parasit oraselul si porneste cu barcile in jos pe Obi.Ajungnd in tara Iugrilor trece peste “Kamen” si s-a intors la Moscova.Toate teritoriile dobandite de Ermak fusesera pierduse si cucerirea Siberiei terbuia reluata.Dar acum rusii cunosteau bine drumurile din Siberia de vest si regiunile de pe malurile raurilor.

BIBLIOGRAFIE: I.P. MAGHIDOVICI


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1145
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site