Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Gertrude Crokhay

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micGertrude Crokhay      

Gertrude Crokhay traia cu al doilea sot al sau in parohia St. Katherine, langa Turnul Londrei. In anul 1558, un copil care il intruchipa pe Sf. Nicolae a fost plimbat prin toata parohia, dar Gertrude a refuzat sa-l lase sa intre. In ziua urmatoare, dr. Mallet insotit de alti douazeci de oameni si-a facut aparitia la usa ei ca s-o intrebe de ce nu l-a lasat pe Sf. Nicolae sa intre si sa-i dea binecuvantarea sa. „Domnule, n-am stiut ca Sf. Nicolae a fost aici!” a zis ea.      
„Ba da, uite baiatul care l-a intruchipat” a raspuns doctorul.      

„A fost copilul vecinilor mei inseamna, dar nu Sf.Nicolae fiindca el este in cer. M-am temut ca o sa ma fure fiindca am mai auzit de oameni jefuiti de slujitorii Sf.Nicolae.” Dr. Mallet a lasat-o in pace vazand ca nu o poate atrage intr-o capcana, ca sa spuna ceva ce ar fi putut fi etichetat ca erezie.      

In 1559 Gertrude a fost nasa unui copil ce a fost botezat in Biserica Catolica, dupa ce a fost botezat in taina intr-o slujba protestanta. Cand dusmanii ei au auzit despre acest lucru au inceput sa o caute, dar ea traversase marea la Guelderland ca sa-si vada tinuturile pe care le-a lasat primul ei sot copiilor. Dupa trei luni, a inceput calatoria de intoarcere prin Antwerp; acolo a fost vazuta de catre John Johnson, un olandez care se certa cu sotul ei pentru o chitanta. El a acuzat-o ca este anabaptista si a facut ca sa fie intemnitata, pentru a se razbuna pe sotul ei.      Gertrude a ramas in temnita timp de doua saptamani si a putut vedea cum niste intemnitati au fost inecati pe ascuns in niste cazi pentru vin si aruncati apoi in rau. Ea se astepta la acelasi lucru pana la urma si din pricina fricii s-a imbolnavit de o boala care mai tarziu i-a curmat viata.      

Fiind chemata la judecata ca anabaptista, Gertrude si-a marturisit credinta cu atata curaj in limba olandeza incat a fost eliberata din inchisoare si a putut sa se intoarca acasa.      


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 721
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site