Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Istoria timpurie a geto-dacilor

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micIstoria timpurie a geto-dacilor

Geto-dacii faceau parte din neamul tracilor, care la randul lor faceau parte din neamul indo-european. Geto-dacii sunt unul si acelasi popor;grecii ii numeau geti, iar romanii ii numeau daci. Dacii isi spuneau daoi (daos=lup)
a.Societatea geto-daca

Geto-dacii ocupau in linii mari acelasi teritoriu cu cel al Romaniei de astazi. Traiau impartiti in triburi conduse de regi (basileus). Regii erau ajutati de mari preoti si de nobili ( tarabostes). In cadrul triburilor mai existau oameni simpli (comati) si un numar mic de sclavi.

Exemple de triburi geto-dace: dacii mari, apulii, carpii, costobocii, crobizii, tirzii.

De foarte multe ori triburile se luptau intre ele; pentru a fi mai puternice, se uneau formand uniuni de triburi.

Regii, nobilii si marii preoti traiau in asezari intarite care purtau denumirea de dava (cetate). Exemple: Sucidava, Capidava, Piroporidava.

Triburile geto-dacilor faceau schimburi comerciale cu grecii (coloniile grecesti de la Marea Neagra: Tomis, Callatis si Histria). Schimburile comerciale erau sub forma trocului. Dacii le dadeau grecilor sclavi, cai, aur si primeau in schimb arme, podoabe, ulei de masline si vin. Dacii au preluat de la greci scrierea, moneda si roata olarului.

b.Religia geto-dacilorGeto-dacii erau politeisti (credeau in mai multi zei). Se cunosc din scrierile istoricilor antici mai multi zei de origine daca: Gebeleizis(zeul cerului), Bendis(zeita vanatorii), Zamolxis(zeul suprem), un zeu al razboiului care semana cu Ares la greci.

c.Izvoare scrise despre geto-daci

Primul izvor scris care ii mentioneaza pe geto-daci este cartea „Istorii” scrisa de istoricul grec Herodot care ii pomeneste pe geto-daci cu ocazia expeditiei regelui persan Darius la N. de Dunare in anul 514 i.e.n.

Al doilea izvor scris dateaza din anul 335 i.e.n. si ii pomeneste pe geto-daci cu ocazia expeditiei regelui Alexandru Macedon in N. Dunarii (Muntenia de astazi).

Al treilea izvor scris care dateaza din anul 300 i.Hr. pomeneste luptele desfasurate intre regele dac Dromichaites si regele macedonean Lysimah.

In jurul anului 200i.Hr. este pomenit regele dac Oroles care lupta cu succes impotriva unei populatii de neam germanic (bastarnii).     


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1287
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site