Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Carver si Launder

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micCarver si Launder      

Dirick Carver a fost ars pe rug la Lewes, in 22 iulie 1555, in comitatul Sussex iar John Launder a suferit acelasi lucru a doua zi, la Stening. Amandoi au fost arestati spre sfarsitul lunii octombrie 1554, impreuna cu alti oameni care erau la rugaciune la casa lui Carver. Dupa ce au fost cercetati, au fost trimisi la inchisoarea Newgate ca sa astepte sa fie dusi in audienta inaintea lui Bonner, episcopul Londrei, lucru care a avut loc in 8 iunie 1555.       Fiind audiati de catre episcop, au fost examinati cu privire la multe aspecte ale religiei, si au trebuit sa-si scrie si sa-si semneze propria marturisire de credinta. Dupa ce episcopul a stat de vorba un timp cu ei incercand sa-i determine sa retracteze si sa accepte Biserica Catolica, au fost dusi inapoi in Newgate pana pe 10 iunie.      

Dirick Carver a marturisit urmatoarele:      

- nu crede ca trupul fizic al lui Hristos este prezent in sacrament      

- nu crede ca in liturghie se regaseste vreo jertfa si ca in liturghia rostita in latina este mantuire      

- nu crede ca trebuie sa se spovedeasca cineva la preot, intrucat acest lucru nu poate mantui un om, decat sa il consulte pentru a primi sfaturi      

- nu crede ca doctrina catolica este potrivita cu Cuvantul lui Dumnezeu; crede ca episcopul Hooper, Cardmaker, Rogers si altii care au fost arsi pe rug nu demult, au fost niste crestini buni si martiri care au predicat adevarata invatatura a lui Hristos       

Carver si-a pastrat Biblia si psaltirea scrise in limba engleza si dupa incoronarea reginei si le citea regulat. Pe langa aceasta, in casa lui se tineau rugaciuni si servicii religioase in limba engleza. Tovarasii lui din inchisoare, Thomas Iveson, John Launder si William Vesie au fost arestati impreuna cu el chiar cand ascultau citirea Evangheliei in limba engleza.      

John Launder a marturisit urmatoarele:      

- a fost prezent la casa lui Carver impreuna cu alti doisprezece ca sa asculte slujba tinuta in limba engleza si rugaciunile; a participat la aceasta intrunire fiindca avea treburi de rezolvat in oras si a auzit de slujba care se va tine      

- crede ca toate slujbele, jertfele si ceremoniile Bisericii Catolice sunt pline de erori, nu valoreaza nimic si sunt impotriva Cuvantului lui Dumnezeu      

- crede ca painea si vinul sunt doar spre amintirea lui Hristos si nu sunt chiar trupul si sangele Sau      
- crede ca liturghia este in mod direct impotriva Cuvantului lui Dumnezeu si a Bisericii      

- crede ca spovedirea la un preot nu are nici un folos, si nici un om nu poate ierta de pacate pe un altul. Un om pacatos care se caieste de pacatele sale inaintea lui Dumnezeu si nu mai pacatuieste, este iertat.      

Carver a intrebat daca isi retracteaza crezul sau ramane fidel celor declarate. "Doctrina voastra este otrava si vrajitorie. Daca Hristos ar fi aici, L-ati omori intr-un mod si mai crunt decat a fost omorat inainte. Spuneti ca puteti sa faceti un dumnezeu, dar si o budinca poate fi facuta. Ceremoniile voastre din biserica sunt cersetorie si otrava iar spovedirea este impotriva Cuvantului lui Dumnezeu, este otrava", a raspuns el. John Launder a ramas si el fidel credintei sale si astfel amandoi au fost condamnati. Atunci cand a fost dus la rug, cartea sa a fost aruncata si ea in butoiul cu gudron ca sa arda impreuna cu el, dar el s-a aplecat, a luat-o si a strecurat-o in multime. Seriful a poruncit ca oamenii sa dea inapoi cartea, sub amenintarea pedepsei cu moartea, dar Carver a inceput imediat sa vorbeasca multimii.      

"Dragi frati si surori, eu stau aici ca sa pecetluiesc Evanghelia lui Hristos cu sangele meu fiindca stiu ca este adevarata. Voi cunoasteti Evanghelia, v-a fost predicata atat aici cat si peste tot in Anglia, chiar daca acum nu mai este predicata. Sunt condamnat la moarte pentru ca nu ma lepad de Evanghelie ca sa ascult de legile omenesti. Dragi frati si surori, daca credeti in Tatal, Fiul si in Duhul Sfant, faceti fapte vrednice de credinta voastra si veti avea viata vesnica. Daca credeti in Papa si in legile sale sunteti osanditi si daca Dumnezeu nu Se indura de voi, veti arde in iad pentru totdeauna."      

Seriful l-a luat in zeflemea zicand: "Daca tu nu crezi in Papa, tu esti cel condamnat, cu trup si suflet cu tot! Vorbeste-i Dumnezeului tau si roaga-L ca sa te elibereze sau sa ma trasneasca pentru ca sa dea un exemplu!"      

"Domnul sa te ierte pentru cuvintele tale!" i-a zis Carver. "Frati si surori, daca am jignit pe cineva cu fapta sau cu vorba, il rog sa ma ierte. Si eu ii iert pe toti aceia care m-au jignit cu gandul, fapta sau cu vorba." "O Doamne, Dumnezeul meu, Tu ai scris ca cel care isi iubeste fiul sau fiica mai mult decat ma iubeste pe Mine, nu este vrednic de Mine. Si acela care nu-si ia crucea si nu Ma urmeaza nu este vrednic de Mine". Dar Tu stii ca eu am lasat toate si am venit la Tine! Doamne indura-Te de mine, caci in mana Ta imi incredintez duhul si sufletul meu se bucura in Tine."       

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 893
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved