Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Constantin Brancoveanu (1688-1714)

Personalitati



+ Font mai mare | - Font mai mic



Constantin Brancoveanu



Situatia Tarilor Romane in secolul al XVII-lea

In sec al XVII-lea puterea Imperiului Otoman a cunoscut o perioada de declin, in timp ce aceea a Imperiului Habsburgic (austriac) a crescut. Dinspre rasarit s-a ridicat o noua mare putere:Rusia. Intre aceste trei mari puteri se desfasura lupta pentru stapanirea tarilor romane.

Constantin Brancoveanu - om politic intelept

Brancoveanu a condus Tara Romaneasca timp de 26 de ani, dovedindu-se un bun diplomat. A pastrat tara independenta, desi platea Imperiului Otoman sume mari de bani. Cand Imperiul Habsburgic a cucerit Transilvania, Brancoveanu a incheiat un tratat de alianta cu Rusia, deoarece ocupatia austriaca era mult mai periculoasa, aceasta urmarind impunerea religiei catolice in teritoriile cucerite de ei.

Mazilit (detronat) de turci, care aflasera de alianta, Constantin Brancoveanu a fost dus cu toata familia la Constantinopol . Dupa cateva luni de tortura, i s-a promis viata in schimbul trecerii la religia islamica. El, impreuna cu cei patru fii sai, au preferat insa sa moara crestini. Moartea sa a ingrozit lumea.

Capul batranului domn a fost inmormantat, pe ascuns, la biserica Sf. Gheorghe din Bucuresti.

Constantin Brancoveanu - mare iubitor de cultura

Dispunand de mari averi, Brancoveanu a ridicat in Tara Romaneasca o serie de manastiri (Horezu, Sambata), biserici si palate (Potlogi, Mogosoaia) deosebit de frumoase.

A lasat urmasilor un nou stil arhitectonic "stilul brancovenesc", un mod de a construi care presupune existenta foisoarelor (balcoane), a scarilor exterioare, a colonadelor (siruri de coloane).

Sub domnia sa, au fost tiparite numeroase carti in romana, greaca, slavona, araba si turca.

Urmarile domniei lui Constantin Brancoveanu

Dupa domnia sa, turcii si-au pierdut increderea in domnii romani si, timp de mai multi ani, au numit la conducerea tarilor romane numai domni greci (slugi preaplecate turcilor, care dispuneau de bani pentru cumpararea tronului), din cartierul Fanar, din Constantinopol. Aceasta lunga perioada este cunoscuta in istorie sub numele de epoca fanariota .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 918
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved