Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Emilio Segrč

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Carver si Launder
Ion Creanga - Biografie
Aristotel (Viata si opera)
Ernest Rutherford
Mircea Eliade - Biografia
Vicarul Thomas Forrest
Alessandro Volta
Radu Tudoran - Bibliografie 1910-1945
Thomas Hawkes
Gheorghe PETRASCU (Tecuci, 1872 - Bucuresti, 1949)


Emilio Segrč

Emilio Gino Segrč (n. 1 februarie 1905, Tivoli, Italia - 22 aprilie 1989, Lafayette, California, SUA) a fost un fizician italian, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1959, impreuna cu Owen Chamberlain, pentru descoperirea antiprotonului. Si-a inceput studiile la Tivoli, localitatea natala, apoi a urmat Liceul Mamiani la Roma. In 1922 s-a inscris la Facultatea de Inginerie a Universitatii 'La Sapienza' din Roma, iar in 1927 s-a transferat la Facultatea de Fizica din cadrul aceleiasi universitati. Dupa un an, in 1928, a obtinut licenta in fizica sub indrumarea profesorului Enrico Fermi.
Dupa ce, intre 1928 si 1929 a efectuat serviciul militar, s-a angajat in 1929 pe post de asistent la Universitatea 'La Sapienza'. La scurt timp, in 1930, a obtinut o bursa a Fundatiei Rockefeller pentru a lucra cu profesorul Otto Stern la Hamburg si apoi cu profesorul Pieter Zeeman la Amsterdam. Reintors in Italia in 1932, a fost numit profesor asistent la Universitatea 'La Sapienza' avand ocazia sa colaboreze din nou cu profesorul Enrico Fermi si ceilalti fizicieni din grupul din Via Panisperna.

Dupa colaborarea cu Fermi la descoperirea radioactivitatii artificiale provocate de neutronii lenti, s-a dedicat studiilor de radiochimie. In 1936 a fost numit director al Laboratorului de Fizica al Universitatii din Palermo unde a ramas pana in 1938. In 1937 a reusit pentru prima data, impreuna cu profesorul Perrier, sa obtina tehnetiul prin bombardarea [[molibden]ului cu neutroni.

A emigrat in Statele Unite datorita legilor rasiste promovate in 1938 (fiind de origine ebraica). Acolo si-a continuat activitatea de cercetare la Universitatea Berkley din California. Impreuna cu Corson si Mackenzie, a descoperit elementul astatin, iar in colaborare cu Kennedy, Seaborg, si Wahl, izotopul plutoniu-239 si proprietatile acestuia. In 1944 i s-a acordat cetatenia americana.Intre 1943 si 1946 a participat la proiectul Manhattan al Laboratorului Los Alamos de realizare a primei bombe atomice. In 1946 s-a reintors la Universitatea Berkeley la postul de profesor, continuand studiile in domeniul fisiunii spontane si mai apoi in domeniul fizicii particulelor elementare.In 1955 impreuna cu Owen Chamberlain, a reusit sa produca si sa identifice antiprotonul, rezultat care le-a adus celor doi Premiul Nobel pentru Fizica in 1959. A revenit in Italia in 1974, la catedra de fizica nucleara a Universitatii 'La Sapienza'. A murit pe 22 aprilie 1989 la Lafayette, California.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 681
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site