Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


James Prescott Joule

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
James Trevisam
Ernest Rutherford
George Toparceanu (1886 - 1937)
Guglielmo Marconi - Viata
Gheorghe PETRASCU (Tecuci, 1872 - Bucuresti, 1949)
Mircea Eliade - Biografie
Ion I.C. Bratianu - Cariera politica si profesionala
Wentworth Miller
John William Strutt Rayleigh
A.D. XENOPOL - Filosof al istoriei


James Prescott JouleJames Prescott Joule

James Prescott Joule (n. 24 decembrie 1818 - d. 11 octombrie 1889), fizician englez autodidact.
Devine celebru printr-o ingenioasa experienta in determinarea echivalentului mecanic al caloriei, in anul1842. Prin aceasta experienta a verificat principiul conservarii si transformarii energiei.

Enunta in 1841 legea transformarii energiei in conductoare, conform careia energia disipata sub forma de caldura la trecerea curentului electric este proportionala cu rezistenta conductorului, cu patratul intensitatii curentului si cu timpul, E =RI2t. Aceasta se cunoaste ca legea lui Joule.

Este descoperitorul efectului magnetostrictiv, pe care l-a explicat in anul 1847.

De asemeni, J.P.Joule, si-a adus o contributie importanta si in fizica moleculara, stabilind ca energia interna a unui gaz depinde de temperatura si a calculat viteza moleculelor unui gaz, pentru prima data in fizica.

Impreuna cu William Thomson, in 1852 a observat micsorarea temperaturii unui gaz ce se destinde fara a efectua un lucru mecanic, numit efect Joule- Thomson.

Ramane nemuritor in fizica prin unitatea de masura a energiei - joule.

Date biografice

Robert Hooke s-a nascut pe insula Whight si a studiat la 'Universitatea din Oxford', unde a fost asistentul fizicianului englez Robert Boyle.Din anul 1662 a fost numit supraveghetor al experimentelor 'Societatii Regale'. A fost ales membru al 'Societatii Regale' in 1663 si a fost numit profesor de geometrie al 'Universitatii din Oxford' in 1665.

A fost primul care a folosit balanta cu arc pentru reglarea ceasurilor si observand similaritatile dintre miscarea unei sfori vibrand si balansarea unei pendule, a inventat pendula cu arc, ceea ce a condus la o mai mare precizie a ceasurilor. Intuieste si formuleaza intr-o comunicare la Royal Society din Londra primele idei privind telegrafia vizuala.

Din anul 1666 a fost numit inspector al Londrei si a facut design-ul mai multor cladiri, inclusiv al Casei Montague si al Spitalului Bethlehem.

Hooke a anticipat unele din cele mai importante descoperiri si inventii ale acelor timpuri. A inventat si perfectionat mai multe instrumente de observare si masurare (telescoape, termometre, microscoape). Cu telescopul Gregorian, Hooke a observat pentru prima oara celulele vegetale.

A formulat teoria cu privire la miscarea planetelor ca o problema din mecanica si independent de fizicianul britanic Newton a emis ipoteza gravitatiei.

Cu toate ca a avut mai multe inventii si descoperiri, Hooke va ramane cel mai bine cunoscut pentru descoperirea si formularea matematica a legii elasticitatii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1296
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site