Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


John Leaf

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai micJohn Leaf      

John Leaf, care a fost ars pe rug impreuna cu Bradford, a fost ucenicul unui lumanarar, nascut in Kirby Moreside, York si care traia in parohia bisericii Christ's Church din Londra.      Adus in fata episcopului Bonner, Leaf a recunoscut ca nu crede ca painea si vinul sunt chiar trupul si sangele lui Hristos, ci crede ca sunt doar o amintire a lor. El a mai afirmat ca spovedania catolica nu este necesara si ca preotul nu are nici o putere ca sa ierte pacatele.       

Leaf a fost dus inapoi in inchisoare si a ramas acolo pana in 10 iunie cand Bonner l-a chemat din nou si a incercat, folosind persuasiuni, amenintari si promisiuni, sa-l determine pe tanar sa se razgandeasca. Vazand ca nu are nici un rezultat, episcopul l-a intrebat pe Leaf daca este unul dintre urmasii lui Rogers. El a raspuns ca este si ca crede in doctrina lui Rogers, Hooper, Cardmaker si a altora care au fost nu de mult omorati din pricina marturiei lor, si este dispus sa moara pentru aceeasi invatatura. "Domnul meu" a zis el, "numiti erezie parerea mea dar este adevarata lumina a Cuvantului lui Dumnezeu." Neputand sa-l clatine pe baiat, Bonner l-a condamnat si l-a trimis inapoi in inchisoare.      

Se spune ca nu la multa vreme dupa aceasta au fost aduse doua scrisori lui Leaf: una care continea o retractare si una care continea o spovedanie. Cand i s-a citit retractarea, a refuzat sa o semneze iar cand i s-a citi spovedania, a luat un ac, si a intepat mana si a picurat sange pe hartie pentru a arata episcopului ca este gata sa-si pecetluiasca crezul cu sangele sau.      Bradford si Leaf au mers impreuna la rug, primul stand la una din partile rugului ca sa se roage, iar al doilea stand de partea cealalta. Dupa ce s-au rugat in tacere timp de o ora, unul din serifi s-a adresat lui Bradford: "Ridica-te si termina asta. Presiunea multimii este mare." Ambii s-au ridicat. Bradford a sarutat o bucata de lemn pentru foc si apoi a sarutat stalpul rugului, dupa care s-a adresat multimii: "Anglia pocaieste-te de pacatele tale! Pazeste-te de idolatrie! Pazeste-te de anticristii cei mincinosi! Vezi sa nu te lasi inselata de ei!" Apoi i-a iertat pe persecutorii sai si a rugat multimea sa se roage pentru el. Intorcandu-si capul spre Leaf, i-a spus acestuia: "Fii pe pace frate. In seara asta o sa ne bucuram la cina cu Domnul!"      

Amandoi si-au sfarsit viata fara frica, nadajduind sa castige premiul pentru alergarea lor cea lunga.       

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 899
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved