Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Salvatore Gambardella: 1871

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Henry Alexander Murray (1893-1969)
Jores Ivanovici Alfiorov
Cyril-Ludowic Burt (1883-1971)
Cella Delavrancea
Vicarul Thomas Forrest
Granville Stanley Hall (1846-1924)
Georg Simon Ohm
Rowland Taylor
Siméon Denis Poisson
Paul DiracSalvatore Gambardella

De formatie autentic populara, Salvatore Gambardella, fiul unui portar de imobil, s-a nascut in Napoli la 17 noiembrie 1871. Din cauza conditiilor economice      mizere ale familiei, a fost initiat de tanar in munca de baiat de pravalie. Printr-o fatalitate care avea sa influenteze viitorul sau, a fost angajat de Vincenzo di Chiara, gestionar al unei pravalii de ferecaturi metalice din Vasto, care era si un cunoscut autor de cantonete napolitane.

Pasionat de muzica, dotat cu un auz muzical deosebit, dar lipsit de orice pregatire in domeniu, tanarul inventa tot felul de ”escamotari”, doar ca sa poata ajunge pe scena teatrului San Carlo in calitate de figurant. Aceasta i-a permis sa asculte cu asiduitate marile opera lirice ajutandu-l in cele din urma la crearea unor canzone cu solutii melodice geniale.

Astfel a fost curand remarcat de editorul Ferdinando Bideri, care ascultandu-i cantoneta compusa in 1893 pe versuri de Ottaviano ‘O Marenariello, a ”mirosit” imediat extraordinarul talent al acestui ”muzician”,complet ”pe dinafara” cu teoria muzicala .Ca un indraznet antreprenor, Bideri s-a hotarat sa-l incredinteze maestrului Achile Longo, cu sarcina de a asculta si de a pune pe portative ”compozitiile” baiatului de pravalie. Editorul a fost un clarvazator. Barcarola ’O Marenariello a devenit un success international, cucerind laudele lui Pietro Mascagni care a apreciat foarte mult partea de introducere.

A fost deasemenea elogiat chiar de marele operist Giacomo Puccini caruia nu i-a venit sa creada, cand a aflat, ca autorul melodiei“Furturella” pe care a ascultat-o din intamplare fredonata de Ernesto Murolo in sediul editurii Ricordi, este un ”urechist”, un necunoscator al muzicii. Intr-adevar, progresia muzicala descendenta adoptata in canzona, a fost definita de el astfel:--”demna de cel mai mare muzician classic”.

Giacomo Puccini, cu o mare solidaritate artistica, i-a daruit lui Salvatore Gambardella un pian nou, incurajandu-l si obligandu-l in acelasi timp, sa se dedice studiului.Platit de Casa Ricordi, ex baiatul de pravalie, a fost obligat prin contract sa studieze solfegiul si armonia rezervandu-si in schimb dreptul asupra tuturor compozitiilor sale. Gandind muzica pe versurile celor mai renumiti poeti ai epocii, S. Gambardella a scris multe alte canzone de succes ca E trezze ‘e Carulina” (Salvatore Di Giacomo) 1895,”Tarantella ‘ntusecosa” (Roberto Braco) 1895, ”’A Canzone de ‘nnamurate” (A. Califano) 1897, ”Madama Chicherchia” (A. Califano 1903, ”Serenatella nera” (Ferd. Russo) 1903,

Muzica scrisa impreuna cu Eduardo Di Capua, ”Pusilleco addiruso” (E. Murolo) 1904, ”Lili Cangy” (G. Capurro) 1905, ”Nun me guardate cchiu” (F.Russo) 1905, ”Tarantella d’’e vase” (R.Ferrao Correra) 1905, ”Comme facette mammetta” ultima pe versuri de Giuseppe Capaldo 1907, Deasemenea a castigat premiul II      Ex aequo (la egalitate) la concursul Piedigrotta–Bideri din acelasi an, si lista se incheie cu ”Serenata a Surriento” (A.Califano).

Pentru editura germana Poliphon, Gambardella a compus ultimele sale succese: ”Nini Tirabuscio” –tirbuson-- (A.Califano) 1911, si ”Quanno tramonta ‘o sole” (F.Russo) Din pacate inspiratia lui, in mod lent, s-a epuizat.

De altfel, a murit si el prea devreme, dupa Craciunul anului 1913, la numai 42 de ani, varsta la care ar mai fi avut inca multe lucruri de spus, intr-un domeniu care ii devenise familiar si putea sa devina, de acum, si mai fertil.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1010
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site