Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Organele comunitare

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Organele comunitare

Alaturi de cele cinci institutii comunitare prezentate anterior, prin tratate au fost infiintate si o serie de organe comunitare avand un rol secundar si competente consultative sau tehnice.



Acestea sunt destul de numeroase, astfel incat ne vom limita la o prezentare sumara a celor mai importante.

1. Comitetul Economic si Social (ECOSOC)

F

Coimitetul Economic si Social

 
A fost infiintat prin Tratatul de la Roma din 1957 ca organ consultativ in cadrul caruia sunt reprezentate diversele categorii de activitati economice si sociale. Comitetul economic si social este format din 344 de membri numiti de Consiliul U. E. la propunerea statelor membre pentru un mandat de 4 ani, ce poate fi reinnoit [1]. Membrii ECOSOC sunt reprezentanti ai patronatelor, ai angajatilor, agricultorilor, micilor producatori, ai comerciantilor, asociatiilor mestesugaresti, ai societatilor de intrajutorare, ai profesiilor liberale, consumatorilor etc.

Presedintele Comitetului este ales dintre membrii acestuia pentru un mandat de doi ani.

ECOSOC are la nivelul Uniunii Europene un rol consultativ, fiind obligatorie consultarea sa de catre Comisia Europeana si de catre Consiliul U. E. inainte de luarea unei decizii in domenii de interes pentru cetateni: agricultura, transporturi, libera circulatie a lucratorilor, educatie, formare profesionala, politica sociala, sanatatea publica etc.

Avizele sunt adoptate in sedintele plenare lunare cu majoritate absoluta de voturi.

Pe langa activitatea consultativa, Consiliul reprezinta si un for de dezbatere a problemelor care se ridica in raporturile dintre cetateni si institutiile U. E. prin organizarea de colocvii, dezbateri, rapoarte, audieri), incercand ameliorarea acestor raporturi, iar in plan international, conlucreaza cu alte institutii similare si are consultari cu reprezentanti ai mediilor economice si sociale din toate zonele lumii.

2. Comitetul Regiunilor

F

Comitetul Regiunilor

 
A fost creat prin Tratatul de la Maastricht si functioneaza din martie 1994 ca organ cu rol consultativ si de reprezentare a colectivitatilor locale si regionale ale Uniunii Europene, care pot astfel participa la procesul de luare a deciziilor comunitare.

Comitetul este compus dintr-un numar de 344 de membri, numiti cu unanimitate de voturi de Consiliul U. E. la propunerea statelor membre, pentru un mandat de patru ani, ce poate fi reinnoit.

Acestia isi aleg in sedinta plenara un presedinte pentru un mandat de doi ani.

Functia de membru al Comitetului Regiunilor este incompatibila cu cea de parlamentar european. Comitetul este organizat in grupuri politice) grupul socialistilor, al liberalilor, al popularilor si al radicalilor), ca organisme de lucru sunt infiintate un numar de sapte comisii, iar activitatea permanenta este coordonata de un Secretar general.

Este obligatorie consultarea Comitetului Regiunilor de catre Comisia Europeana si Consiliul U. E. in urmatoarele domenii de competenta colectivitatilor regionale si locale: educatia si tineretul, cultura, sanatatea publica, retelele de transport, telecomunicatii si energie, fondurile structurale, mediul inconjurator, ocuparea fortei de munca, formarea profesionala, Fondul Social European, cooperarea transfrontaliera si transporturile.

Comitetul are rolul de a urmari aplicarea principiului subsidiaritatii, astfel incat deciziile sa fie luate la nivelul autoritatilor publice cel mai aproape de cetateni.

Sediul Comitetului Regiunilor este la Bruxelles unde se reuneste in sesiune plenara de cinci ori pe an pentru a adopta, cu majoritate absoluta, avizele adresate Comisiei si Consiliului U. E.

Banca Europeana de Investitii (B. E. I.)

F

Banca Europeana de investitii

 
Infiintata prin Tratatul de la Roma pentru a sprijini piata comuna prin finantarea unor proiecte de reducere a decalajelor economice intre regiunile din spatiul comunitar, Banca Europeana de investitii a devenit dupa 1990 principalul mijloc de sprijinire a economiilor statelor candidate la aderare pentru a face fata dificultatilor tranzitiei spre economia comunitara.

B. E. I. acorda imprumuturi statelor membre, statelor candidate, precum si unor state din alte regiuni geografice care sunt partenere economice ale Uniunii Europene.



4. Banca Central Europeana

F

BCE

 
A fost creata prin Tratatul de la Maastricht pentru a lua locul Institutului Monetar European si este functionala din 1999, cand a fost introdusa moneda unica europeana, EURO, in 11 din cele 15 state membre.

Banca Central Europeana este independenta din punct de vedere institutional si financiar, fiind constituita cu capital subscris de statele membre, prin bancile centrale nationale, (ele insele independente), impreuna cu care formeaza sistemul European al Bancilor Centrale, ce are rolul de a defini si implementa politica monetara unica, de a gestiona rezervele si de a conduce operatiunile de schimb valutar.

Banca Central Europeana autorizeaza emiterea de bancnote si hotaraste volumul de monede RURO emise de catre statele din zona EURO.

5. Mediatorul European (Ombudsmanul)

F

Avocatul Poporului

 
Mediatorul European a fost instituit prin Tratatul de la Maastricht ca mijloc de realizare a obiectivului de democratizare si de transparenta administrativa. El are rolul de a primi si solutiona plangerile adresate de persoanele fizice si juridice europene cu privire la activitatea desfasurata de institutiile si organele comunitare.

Mediatorul este ales de catre Parlamentul European pe durata unui mandat parlamentar (5 ani), cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Sediul sau este la Strasbourg, in sediul Parlamentului European.

Ca urmare a plangerilor primite, Mediatorul desfasoara o ancheta administrativa, institutiile sau organismele comunitare vizate fiind obligate sa-i puna la dispozitie toate informatiile necesare.

Rezultatul anchetei se consemneaza intr-un raport ce este prezentat Parlamentului European si institutiei in cauza.

Anual, Mediatorul trebuie sa prezinte in fata Parlamentului un raport general cu privire la activitatea desfasurata.

6. Oficii si agentii specializate

Au fost infiintate, pe langa principalele institutii si organe comunitare, si o serie de agentii europene specializate pe diverse domenii, printre care:

F

oficii si agentii specializate

 
-Agentia Europeana a Mediului (EEA);

-Agentia Europeana pentru evaluarea medicamentelor (EMEA);

-Oficiul European de Lupta contra Fraudei (OLAF);

-Centrul European pentru Formare Profesionala (CEDEFOP);

-Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO);

-Oficiul pentru Publicatii Oficiale ale Comunitatilor Europene (OPOCE);

-Oficiul pentru Armonizare in Piata Interna (OAMI) etc.

Rolul acestora este de a oferi informatii din domeniul lor de activitate institutiilor comunitare si persoanelor fizice si juridice din statele membre, de a gestiona anumite categorii de resurse si de a contribui la o cooperare mai eficienta a autoritatilor competente ale statelor membre in problemele ce fac obiectul domeniului lor de activitate.



Prin Tratatul de la Nisa se prevede ca atunci cand Uniunea va avea 27 de membri, numarul membrilor ECOSOC va fi de 344, dupa urmatoarea repartizare: Germania, Franta, Italia, Marea Britanie - 24 de locuri, Austria, Belgia, Grecia, Olanda, Portugalia si Suedia - 12, Danemarca, Finlanda si Irlanda - 9, Luxembourg 6, iar statele noi astfel: Polonia 21, Romania 15, Cehia, Ungaria si Bulgaria - 12, Slovacia si Lituania - 9, Estonia, Letonia si Slovenia - 7, Cipru 6 si Malta 5.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 993
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved