Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


PRINCIPALELE INSTITUTII ALE UNIUNII EUROPENE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
PRINCIPALELE INSTITUTII ALE UNIUNII EUROPENE

 • CONSILIUL EUROPEAN
 • CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
 • COMISIA EUROPEANA
 • PARLAMENTUL EUROPEAN
 • CURTEA DE JUSTITIE SI CURTEA PRIMEI INSTANTE
 • CURTEA DE AUDITORI
 • COMITETUL SOCIAL SI ECONOMIC
 • BANCA EUROPEANA DE INVESTITII

-CONSILIUL EUROPEAN

Consiliul consta din lideri de stat si guvern, , Ministrii ai afacerilor externe ai tarilor membre, Presedintele si un membru al Comisiei. Consiliul se ocupa direct de problemele Uniunii si de problemele legate de cooperarea politica. De asemenea Consiliul are un rol important in sensul de stimul pentru orientarea si dezvoltarea Uniunii. Membrii Consiliului se intilnesc de doua ori pe an.
-CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

EU CouncilEste format din ministrii tuturor tarilor membre, fiecare fiind presedinte la interval de 6 luni, prin rotatie. Principalul scop al Consiliului este de a stabili strategiile politice ale Uniunii. Ministrii Afacerilor Externe care se ocupa de relatiile externe ale Uniunii , coordoneaza munca colegilor lor in scopul unei cooperari in legatura cu problemele politice internationale. Consiliul este format din:

 • un comitet al reprezentantilor permanenti , responsabil cu pregatirea si coordonarea tuturor activitatilor care rezulta din deciziile Uniunii luate in timpul intilnirilor tarilor membre;
 • un secretar general.

Pentru deciziile importante este inca nevoie de unanimitate in Consiliu, altfel, majoritatea calificata are la baza urmatorul sistem de ponderare a voturilor:

 1. Franta , Germania, Italia, Marea Britanie - 10 voturi fiecare
 2. Spania- 8 voturi
 3. Belgia, Grecia, Olanda, Portugalia - 5 voturi fiecare
 4. Austria, Suedia- 4 voturi
 5. Danemarca, Finlanda, Irlanda- 3 voturi fiecare
 6. Luxemburg- 2 voturi

Consiliul se intruneste in Brussels si uneori in Luxemburg

Presedintia pentru primele 6 luni:Austria-Flag

-COMISIA EUROPEANA

EU CommissionComisia are 20 membri: cite 2 din Franta, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si cite unul din fiecare alta tara membra. Acestia sunt desemnati de catre guvernele respective dar actioneaza in exclusivitate in numele Uniunii. Ei nu pot accepta instructiuni din partea oricarui alt guvern si se afla sub controlul Parlamentului European , care este singura institutie care poate cere demisia colectiva a membrilor.Fiecare membru este responsabil penru unul sau mai multe sectoare politice dar deciziile Comisiei au la baza o analiza colectiva. Obligatiile Comisiei sunt urmatoarele:

 • sa asigure supravegherea realizarii politicilor Uniunii si principiilor pietei libere;
 • sa controleze si sa mentina o ordine a deciziilor luate de Institutiile Uniunii, Comisia fiind custodele tratatelor;
 • sa analizeze cererile prezentate de tarile menbre in scopul utilizarii clauzelor de salvgardare, care, cu exceptii, permit abaterea temporara de la standardele stabilite prin tratate;
 • sa conduca anchete si sa aplica sanctiuni impotriva companiilor private , in special daca este vorba de probleme referitoare la standardele europene de competitie;
 • sa-i aduca pe membrii cu probleme ai tarilor membre in fata Tribunalului de Prima Instanta sau Curtii de Justitie a Uniunii;
 • sa faca propuneri Consiliului UE , care sa sustina imbunatatirea strategiilor politice ale Uniunii;
 • sa puna in practica strategiile politice ale Uniunii, bazate pe analiza Consiliului sau pe standardele prevazute in tratate. Cu citeva exceptii acest Act Unic prevede faptul ca Consiliul recunoaste competenta Comisiei in executarea standardelor stabilite chiar de catre Consiliu.

PARLAMENTUL EUROPEAN

EU ParliamentComponenta : In prezent, Parlamentul cuprinde 626 deputati alesi pe 5 ani pe baza de vot universal: 1. Germania-99 voturi
 2. Franta, Italia si marea Britanie- 87 voturi fiecare
 3. Spania-64 voturi
 4. Olanda-31 voturi
 5. Belgia, Grecia si Portugalia- 25 voturi fiecare
 6. Suedia- 22 voturi
 7. Austria -21 voturi
 8. Danemarca si Finlanda- 16 voturi fiecare
 9. Irlanda -15 voturi
 10. Luxemburg-6 voturi

Parlamentul are urmatoarele functii:

 • Legislativa- Parlamentul ia parte la elaborarea regulilor, instructiilor si deciziilor Uniunii, cu posibila modificare a propunerilor primite de la Comisie. Pe baza Actului Unic, este necesara o dubla lectura de catre Parlament si de catre Consiliul UE. O asfel de procedura, cunoscuta sub numele de ' Procedura de Cooperare ' , sustine puterea legislativa a Parlamentului referitoare la realizarea pietei interne europene. Parlamentul poate, de exemplu, sa modifice,' pozitia comuna ' acceptata de Consiliu la prima citire a propunerii Comisiei. Cind Comisia isi asuma amendamentele Parlamentului, Consiliul le poate accepta cu o majoritate calificata in 3 luni sau le poate respinge prin vot unanim.Un consens este de asemenea necesar daca Consiliul intentioneaza sa isi impuna propria pozitie in ciuda unui refuz exprimat de Parlament fata de ' pozitia sa comuna '. Conform Actului Unic, incheierea acordului international de asociere, cooperare si largire ulterioara a Uniunii este conditionata de ratificarea de catre Parlament.
 • Financiara- Parlamentul are dreptul sa accepte bugetul uniunii sau sa il respinga , caz in care, intreg procesul de elaborare a sa trebuie repetat.Bugetul este elaborat de Comisie dar face obiectul ratificarii atiit de catre Consiliu cit si de Parlament. Consiliul decide in legatura cu costurile fixe iar Parlamentul decide in legatura cu celelalte cheltuieli , conform prevederilor tratatelor.
 • Politica- ca reprezentant al electoratului , Parlamentul este centrul tuturor initiativelor . El prezinta propuneri din partea tarilor membre in legatura cu modificarea proceselor politice existente sau inceperea si dezvotarea unora noi.
 • De supraveghere- Parlamentul cere Comisiei sa realizeze motiunea de cenzura cu doua treimi din majoritate . El ia decizii in legatura cu procedurile de lucru ale Comisiei , careia ii comunica propriile comentarii. Pe baza raporturilor Curtii de Auditori Parlamentul supravegheaza rezultatele proceselor politice ale Uniunii si controleaza managementul curent prin anchete scrise si orale adresate Comisiei si Consiliului. Raspunzind interogatoriilor parlamentariilor, Ministrii Afacerilor Externe ai tarilor membre isi motiveaza comportamentul si actiunile rezultind din rezolutiile acceptate de Parlament , atita timp cit relatiile internationale si drepturile omului sunt avute in vedere. Presedintele oficial al Consiliului European are obligatia de a informa Parlamentul in legatura cu rezultatele acestor actiuni.

-CURTEA DE JUSTITIE SI CURTEA PRIMEI INSTANTE

EU CourtCurtea de Justitie cuprinde 13 judecatori asistati de 6 avocati generali numiti pe sase ani de catre tarile membre. Curtea isi are sediul la Luxemburg iar obiectivul sau principal este sa ofere tuturor membrilor sai garantii de independenta . Curtea are, de asemenea si urmatoarele sarcini :

 • sa anuleze, la cererea fie a uneie din institutiile Uniunii , a Statului sau a unui cetatean direct interesat , a actelor Comisiei sau Consiliului UE si guvernelor, acte care sunt incompatibile cu legislatia Uniunii ,
 • sa isi declare opinia la cererea unei curti nationale despre validitatea prevederilor legislatiei UE. Daca apare vreo contestatie in timpul acestui proces, jurisdictia nationala poate a ceara Curtii sa ia o decizie nepartinitoare.. Curtea este obligata sa faca acest lucru daca in tara membra alte apeluri nu pot fi facute.
 • Sa isi declare opinia, obligatorie in acest caz , in legatura cu acordurile pe care Uniunea intentioneaza sa le incheie cu tarile din lumea a treia. In virtutea Actului Unic , Curtea aste sustinuta de catre Curtea Primei Instante experta in unele probleme, cum ar fi concurenta, de exemplu.

Prin deciziile si interpretarile sale , Curtea de Justitie contribuie la legislatia Uniunii care este reprezentata la toate nivelurile: Institutiile Uniunii, tarile membre, curtile nationale si cetatenii simpli. De fapt, in ceea ce priveste legile UE autoritatea deciziilor elaborate de Curte prevaleaza in fata celor luate de curtile nationale.-CURTEA DE AUDITORI

EU AuditorsToate activitatile financiare ale Uniunii sunt controlate de Curtea de Auditori, care cuprinde 12 membri. Acestia sunt desemnati pe sase ani in urma intelegerii reciproce a Consiliului , bazata pe decizia Parlamentului. Curtea are puteri largi controlind legitimitatea si conformitatea cheltuielilor Uniunii , precum si managementul sau financiar.

COMITETUL ECONOMIC SI SOCIAL

EU Social and Economic CommitteeInainte ca o propunere din partea Comisiei sa fie acceptata de Consiliu, ea trebuie transmisa nu numai Parlamentului dar , in cele mai multe cazuri, si Comitetului Economic si Social, organ consultativ, compus din 222 membri , dupa cum urmeaza:

 1. Franta, Germania , Italia , si Marea Britanie - 24 fiecare
 2. Spania- 21
 3. Austria, Belgia, Grecia , Olanda, Portugalia si Suedia- 12 fiecare
 4. Danemarca, Finlanda si Irlanda- 9 fiecare
 5. Luxemburg- 6

Acxestia sunt reprezentanti ai diferitelor categorii socio profesionale: patroni, sindicate si diverse grupuri cum ar fi din sectorul agricol si de consum.

-BANCA EUROPEANA DE INVESTITII

Ea reprezinta institutia financiara a Uniunii. Banca isi finanteaza activitatile contractind imprumuturi pe pietele financiare. Ea nu urmareste profitul ci doar imprumuturi de grant din fonduri obtinute pe piete in urma acestor imprumuturi contractate la o rata a dobinzii depinzind de moneda nationala si de costurile ei dominanate. Prin concesia imprumuturilor si garantiilor, BEI finanteaza investitii in scopul contributiei la dezvoltarea Uniunii si la intarirea coeziunii sale economice si politice. In acest context, principalele obiective ale BEI sunt urmatoarele :

 • dezvoltarea tarilor mai putin favorizate din regiune
 • stabilirea unei retele si infrastructuri europene in transporturi si telecomunicatii , ca un factor determinant pentru realizarea marii piete unice
 • indeplinirea reala a politicii economice a Uniunii

In afara uniunii, BEI participa la indeplinirea politicii de solidaritate a uniunii cu mai mult de 80 tari. Cu o parte din propriile fonduri si cu o alta parte din cele ale Uniunii, ea finanteaza infrastructurile in domeniul agriculturii si industriei , contribuind la dezvoltarea tarilor mediteraneene , precum si a celor din zona Aficii, Caraibelor siloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 598
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site