Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Spania

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Spania

1. Scurt istoric. Generalitati, particularitati



Spania este un stat situat in sud-vestul Europei, ocupand cea mai mare parte din Peninsula Iberica, precum si Insulele Baleare si Pityuse din
Marea Mediterana si Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Are iesire la Oceanul Atlantic si la Marea Mediterana; la vest se invecineaza cu Portugalia, iar la nord-est cu Franta si Andora. Stramtoarea Gibraltar (14km) o desparte de Africa, teritoriul Gibraltar fiind in posesiunea Marii Britanii.

Are o suprafata de 504.750 km (inclusiv Insulele Baleare si Canare) si o populatie de 39,6 milioane locuitori (cu o densitate de 78 loc/km dintre care 3/4 spanioli, in rest cataloni, basci si galicieni. Capitala este Madrid, cu o populatie de 2.060.000 loc., iar limba vorbita este spaniola (castiliana).

Spania a aderat la Uniunea Europeana in anul 1986 odata cu Portugalia, fiind o democratie parlamentara asociata unei monarhii constitutionale, parlamentul fiind format din doua camere: Congresul Deputatilor (Camera Inferioara) - membrii fiind alesi dupa sistemul reprezentarii proportionale, cu 350 membri si Senatul (Camera Superioara), unde membrii sunt numiti de catre autoritatile regiunilor autonome, cu 208 membri, alesi din patru in patru ani. Puterea executiva este detinuta de Primul-ministru care este propus de rege dupa aprobarea Parlamentului.

Spania are ca diviziuni administrative 15 regiuni si 50 de provincii, iar cele mai importante orase sunt: Barcelona, Valencia, Sevillia, Bilbao, Murcia, Saragosa, Malaga. Principalele ape care strabat teritoriul acestui stat sunt Tajo, Guadiana, Duero, Guadalquivir.

2. Relatiile Spaniei cu Uniunea Europeana

Spania a fost o lunga perioada, dupa al doilea razboi mondial, in timpul generalului Franco, oarecum izolata pe plan international. In pofida regimului dictatorial al lui Franco dar printr-o politica filo-americana, Spania va reusi sa sparga izolarea in cauza si sa obtina o crestere economica remarcabila. Dupa moartea lui Franco, printul Juan Carlos de Burbon este proclamat rege al Spaniei, el reusind sa arbitreze cu succes tranzitia dificila de la dictatura la democratie. Spania ajunge sa se situeze in randul primelor zece state ale lumii ca volum al PNB si dispune in momentul de fata, alaturi de Italia si Franta, de cea mai dezvoltata industrie turistica.

Spania a aderat la CEE la 1 ianuarie 1986, la capatul unor negocieri indelungate, datorate si atitudinii rezervate a Frantei, care se temea de o eventuala concurenta a produselor agricole spaniole. Fiind un stat regionalist, constituit - din 1978 - din 17 regiuni autonome, fiecare regiune cu cate un Parlament unicameral care alege un presedinte, Spania pledeaza, firesc, pentru o Europa descentralizata pe plan politic si solidar pe plan economic. Impreuna cu Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, ea este una dintre cele cinci "mari puteri" ale Uniunii Europene. In cadrul Uniunii, unul din mijloacele de afirmare, pentru statele membre, este de a fi exemplar, in principal prin gestiunea economica si financiara, lucru pe care Spania il face pana acum destul de bine.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 473
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved