Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Istoricul si dezvoltarea Uniunii Europene si a conceptului de Spatiu Schengen

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Istoricul si dezvoltarea Uniunii Europene si a conceptului de Spatiu Schengen
1. Cum s-a constituit Uniunea Europeana?

Uniunea Europeana a avut la baza trei tratate:

a. Tratatul de la Paris (1951) prin care s-a instituit Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului (C.E.C.O).     Tratatul a reglementat problema productiei de carbune si otel in Europa, deoarece unele tari (Belgia, R.F.G., Olanda) erau dezavantajate in privinta primului produs, iar celelalte (Franta, Italia, Luxemburg) in privinta celui de-al doilea.

b. Tratatele de la Roma (1957) prin care s-au creat doua noi comunitati:

- Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (C.E.E.A.), care a aparut datorita existentei deficitului de energie si ramanerea in urma a statelor membre fata de Anglia, SUA si URSS.

si

- Comunitatea Economica Europeana (C.E.E.), prin care s-au introdus noi reglementari in privinta schimbului economic de produse si s-au indepartat obstacolele din calea liberei circulatii a persoanelor, capitalurilor si serviciilor

Prin mai multe tratate semnate ulterior, respectiv la Bruxelles, Maastricht, Amsterdam si Nisa, s-au unificat institutiile comune celor 3 comunitati, au fost garantate cele patru libertati de miscare (bunuri, capitaluri, servicii, persoane), instituindu-se termenul comun de Uniune Europeana.

In ceea ce priveste libera circulatie a persoanelor si bunurilor, un pas important l-a constituit semnarea, la 14 iunie 1985 a Acordului de libera circulatie, in localitatea Schengen din Luxemburg, de catre Franta, Luxemburg, Germania, Belgia si Olanda.

2. Ce inseamna spatiul Schengen?

Spatiul Schengen este o zona de circulatie libera in Europa. Statele membre ale acestui spatiu au eliminat controalele la frontierele interne, astfel incat este posibila trecerea frontierei intre orice doua asemenea state fara acte si fara opriri pentru control.

La 19 iunie 1990 a fost semnata Conventia de Implementare a Acordului Schengen care prevede:

Ø      eliminarea controalelor la frontierele interne ale statelor semnatare;

Ø      crearea unei singure frontiere externe cu reguli clare de control;

Ø      accesul tuturor tarilor Schengen la Sistemul Informatic Schengen (SIS), ce furnizeaza date despre identitatea personala sau alte informatii din spatiul Schengen.

ATENTIE! Schengen nu inseamna Uniunea Europeana si invers !

Exista state ale Uniunii Europene care nu sunt state Schengen - Marea Britanie si Irlanda de Nord si Irlanda;Exista state Schengen care nu sunt state ale Uniunii Europene - Islanda si Norvegia.

In prezent, exista 24 de state membre cu drepturi depline in Spatiul Schengen: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

In egala masura, sunt 27 state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria

3. Ce inseamna acquis-ul Schengen?

Acquis Schengen = totalitatea regulilor si masurilor implementate de statele membre, deciziile, declaratiile adoptate si acordurile de aderare ale statelor, precum si Acordul Schengen si Conventia de implementare a Acordului Schengen.

Initial, acquis-ul Schengen nu a facut parte din cadrul legislativ comunitar. Acest lucru s-a schimbat insa odata cu semnarea Tratatului de la Amsterdam, in data de 2 octombrie 1997, intrat in vigoare la data de 1 mai 1999. Un Protocol atasat Tratatului de la Amsterdam incorporeaza acquis-ul Schengen in cadrul legislativ si institutional al Uniunii Europene. Incepand cu acest moment, acquis-ul Schengen face parte din legislatia comunitara si a fost transferat in noul Titlu IV- Vize, azil, imigratie si alte politici legate de libera circulatie a persoanelor, al TUE.

Ce masuri s-au luat de catre statele Schengen?

Pentru prevenirea aparitiei unor posibile disfunctionalitati in ceea ce priveste securitatea, datorita eliminarii controalelor, in Conventia Schengen au fost introduse masuri compensatorii, referitoare la cooperarea politieneasca si anume:

asistenta reciproca in scopul prevenirii si descoperirii infractiunilor;

reguli referitoare la supravegherea si urmarirea transfrontaliera pentru fortele de politie din statele Schengen;

comunicarea informatiilor in cazuri particulare, in scopul prevenirii infractiunilor;

schimb de informatii in scopul efectuarii eficiente a controalelor si supravegherii la frontierele

externe;

reguli pentru acordarea vizelor si solicitantii de azil;

detasarea de ofiteri de legatura;

intensificarea cooperarii politienesti in regiunile de frontiera prin incheierea de intelegeri si

acorduri bilaterale;

intarirea cooperarii judiciare printr-un sistem rapid de extradare si implementarea hotararilor

judecatoresti;

crearea si intretinerea unui sistem informatic comun.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 777
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site