Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept

OPRIREA,STATIONAREA SI PARCAREA

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
OPRIREA,STATIONAREA SI PARCAREA

OPRIREA Oprirea poate fi de doua feluri :

1.oprirea obligatorie;

2.oprirea voluntara

Oprirea obligatorie este impusa de respectarea unui indicator de oprire, de culoarea rosie a semaforului, de semnalele politistului rutier si ale altor persoane care dirijeaza circulatia.

ATENTIE : aceasta oprire oricat ar dura nu se poate transforma in stationare.

Oprirea voluntara = imobilizarea voluntara a unui vehicul pe drumul public, pe o durata de cel mult 5 minute. Peste aceasta durata, imobilizarea se considera stationare.

Nu se considera oprire:

a.      imobilizarea vehiculului atat timp cat este necesara pentru imbarcarea sau debarcarea unor persoane, daca prin aceasta manevra nu a fost perturbata circulatia pe drumul public respectiv;

b.     imobilizarea autovehiculului avand o masa totala maxima autorizata de pana la 3, 5 tone, atat timp cat este necesar pentru operatiunea de distribuire a marfurilor alimentare la unitatile comerciale. Pentru autovehiculele care transporta marfuri, altele decat cele prevazute mai sus, administratorul drumului public impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, cu avizul politiei rutiere, vor stabili programe sau intervale orare pe timpul noptii, in care oprirea sau stationarea este permisa pentru distribuirea marfurilor.

Intervalele de timp in care este permisa stationarea vehiculelor ce efectueaza aprovizionarea

Intervalele de timp in care este permisa stationarea vehiculelor ce efectueaza aprovizionarea

Intentia conducatorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a opri se semnalizeaza prin punerea in functiune a luminilor indicatoare de directie cu cel putin 50 m in localitati si 100 m in afara localitatilor, inainte de inceperea efectuarii manevrei. Oprirea autovehiculelor, tramvaielor sau mopedelor pe partea carosabila se semnalizeaza cu lumina rosie din spate.

In localitati Vehiculul oprit sau stationat pe partea carosabila trebuie asezat langa si in paralel cu marginea acesteia, pe un singur rand, daca printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele pot fi oprite sau stationate si cate doua, una langa alta. Pe drumurile cu sens unic oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor este permisa si pe partea stanga, daca ramane libera cel putin o banda de circulatie. Administratorul drumului public poate permite oprirea sau stationarea,partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului,iar in lipsa acestuia numai daca ramane liber cel putin un culoar de minim 1 m latime inspre marginea opusa partii carosabile, destinat circulatiei pietonilor.

In afara localitatilor Oprirea sau stationarea voluntara a vehiculelor se face in afara partii carosabile, iar atunci cand nu este posibil, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.

Obligatii pe timpul opririi - se interzice conducatorului de autovehicul si pasagerilor ca in timpul opririi (sau stationarii) sa deschida ori sa lase deschise usile acestuia sau sa coboare fara sa se asigure ca nu creeaza un pericol pentru circulatie; - conducatorii autovehiculelor imobilizate pe drumurile publice, care se indeparteaza de acestea, sunt obligati : - sa actioneze frana de ajutor; - sa opreasca functionarea motorului; - sa cupleze intr-o treapta de viteza inferioara sau in cea de parcare daca autovehiculul are transmisie automata;

In cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului in panta sau in rampa conducatorul acestuia este obligat sa bracheze rotile directoare.

In cazul imobilizarii involuntare a autovehiculului in pasaje subterane sau in tuneluri, conducatorul acestuia este obligat sa opreasca functionarea motorului.

In cazul imobilizarii involuntare a vehiculului pe partea carosabila conducatorul acestuia este obligat sa foloseasca luminile de avarie.

Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:

a)      in zona de actiune a indicatorului 'Oprirea interzisa';

Oprirea interzisa

Oprirea interzisa

Indicatorul se instaleaza in locurile in care manevra de oprire impiedica fluenta traficului. Actiunea acestui indicator se refera la partea dreapta a sensului de mers, din dreptul lui pana la prima intersectie. Pe drumurile cu sens unic acesta actioneaza pe partea drumului pe care este instalat.

Poate fi insotit si de panouri aditionale care semnifica inceputul si lungimea zonei de actiune a indicatorului sau inceputul, confirmarea si sfarsitul zonei de actiune a indicatorului:

Oprirea interzisa Oprirea interzisa Oprirea interzisa Oprirea interzisa

Inceputul si lungimea zonei de actiune a indicatorului Inceputul zonei de actiune a indicatorului Confirmarea zonei de actiune a indicatorului Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului

b) pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la o distanta mai mica de 50 m inainte si dupa acestea;c) pe poduri, pe si sub pasaje denivelate, precum si pe viaducte;

d) in curbe si in alte locuri cu vizibilitate redusa sub 50 m;

e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai putin de 25 m inainte si dupa acestea;

f) in intersectii, inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu, precum si in zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue, iar in lipsa acestora, la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei;

g) in statiile mijloacelor de transport public de persoane, precum si la mai putin de 25 m inainte si dupa acestea;

h) in dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabila, daca prin aceasta se stanjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse, precum si in dreptul marcajului continuu, in cazul in care conducatorii celorlalte vehicule care circula in acelasi sens ar fi obligati, din aceasta cauza, sa treaca peste acest marcaj;

i) in locul in care se impiedica vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;

j) pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificatiile 'Drum ingustat', 'Prioritate pentru circulatia din sens invers' sau 'Prioritate fata de circulatia din sens invers';

Drum ingustat Prioritate pentru circulatia din sens invers Prioritate fata de circulatia din sens invers

k) pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;

l) pe platforma caii ferate industriale sau de tramvai ori la mai putin de 50 m de acestea, daca circulatia vehiculelor pe sine ar putea fi stanjenita sau impiedicata;

m) pe partea carosabila a autostrazilor, a drumurilor expres si a celor nationale europene (E) ;

Autostrada Drum pentru autovehicule Drum deschis traficului international

n) pe trotuar, daca nu se asigura spatiu de cel putin 1 m pentru circulatia pietonilor;

o) pe pistele pentru biciclete;

p) in locurile unde este interzisa depasirea.

STATIONAREA Stationarea = imobilizarea voluntara a unui vehicul pe drumul public pe o durata de peste 5 minute, pe banda de circulatie sau pe trotuar, in conditiile legii.

Stationarea inceteaza la plecarea de pe loc ori in conditiile in care vehiculul este stationat pe domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale si va fi considerat din punct de vedere juridic vehicul abandonat ori dupa caz, fara stapan.

Politia rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila si care constituie un obstacol pentru circulatia publica. Ridicarea si depozitarea vehiculelor se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, dupa caz.

Contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul si depozitarea vehiculului stationat neregulamentar se suporta de catre detinatorul acestuia.

Nu este permisa stationarea pe partea carosabila, in timpul noptii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a masinilor si utilajelor autopropulsate utilizate in lucrari de constructii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tractiune animala ori a celor trase sau impinse cu mana.

Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor:

a)           in toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;

b) in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia 'Stationarea interzisa' si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;

Stationarea interzisa Interzicerea stationarii

Stationarea interzisa  Interzicerea stationarii

Indicatorul se instaleaza in locurile in care manevra de stationare impiedica fluenta traficului. Actiunea acestui indicator se refera la partea dreapta a sensului de mers, din dreptul lui pana la prima intersectie. Pe drumurile cu sens unic acesta actioneaza pe partea drumului pe care este instalat.

La fel ca si la oprire indicatorul poate fi insotit si de panouri aditionale care semnifica inceputul si lungimea zonei de actiune a indicatorului sau inceputul, confirmarea si sfarsitul zonei de actiune a indicatorului:

Stationarea interzisa Stationarea interzisa Stationarea interzisa Stationarea interzisa

Inceputul si lungimea zonei de actiune a indicatorului Inceputul zonei de actiune a indicatorului Confirmarea zonei de actiune a indicatorului Sfarsitul zonei de actiune a indicatorului

c) in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia 'Stationare alternanta', in alta zi sau perioada decat cea permisa, ori indicatorul cu semnificatia 'Zona de stationare cu durata limitata' peste durata stabilita.

Stationare alternanta Stationare alternantaStationare alternanta Stationare alternanta

Indicatoarele se instaleaza pe sectoarele de drum sau strada unde se interzice stationarea in anumite zile - impare (fara sot 1,3,.29,31) sau pare (cu sot 2,4,.28,30) ale lunii.

Sub aceste indicatoare se pot monta si panouri aditionale pe care este inscris intervalul de ore cand este interzisa stationarea.

Stationare alternanta

Zona de stationare cu durata limitata Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata

Zona de stationare Sfarsitul zonei de stationare

cu durata limitata cu durata limitata

Indicatoarele se instaleaza in zonele cu durata de stationare limitata. Pe partea inferioara a indicatorului se inscrie durata pentru care este permisa stationarea pe toate strazile ce determina perimetrul zonei la care se refera.

Zona de stationare cu durata limitata

30 min

c) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;

d) in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;

e) in pante si in rampe;

f) in zona rezidentiala semnalizata ca atare, in afara spatiilor anume destinate

PARCAREA

Parcarea = stationarea vehiculelor in spatii special amenajate sau stabilite si semnalizate corespunzator.

Parcare Parcare Parcare subterana sau in cladire

Parcare Parcare Parcare subterana sau in cladire

Parcare cu plata Parcare cu plata

Parcare cu plata

Locuri de parcare

Locuri de parcare

Circulatia vehiculelor si a pietonilor in spatiile special amenajate sau stabilite si semnalizate corespunzator se desfasoara conform normelor rutiere, pe intreaga perioada cat parcarile sunt deschise circulatiei publice.

ATENTIE : nu este considerata parcare regulamentara pozitionarea vehiculului fara respectarea tuturor regulilor impuse de administratorul parcarii prin panouri aditionale si/sau marcaje.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1657
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site