Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Actul administrativ sa provina de la o autoritate publica

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micActul administrativ sa provina de la o autoritate publica

Legea 29/1990 a folosit expresia de autoritate administrativa. In aceasta expresie au fost cuprinse autoritatile administratiei publice centrale, administratiei publice locale, de asemenea regiile autonome (care la acel moment erau destul de numeroase), institutiile, si societatile comerciale cu capital de stat, in masura in care aceste organe dispuneau si de capacitatea de a emite acte administrative. In caza acestei reglementari puteau fi atacate in instanta de contencios administrativ si actele administrative apartinand unor structuri neguvernamentale, ca de ex. Barouri, Instituii, Academii, Universitati autorizate prin lege sa presteze servicii publice in regim de putere publica.
Notiunea de autoritate administrativa, consacrata de legea 29/1990 s-a referit doar la autoritatile administratiei publice, fara sa fi avut in vedere si alte autoritati.

Art 48 din Constitutia din 1991 consacra dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termen legal a unei cereri. In baza acestei dispozitii constitutionale puteau fi atacate in contencios administrativ atat actele administrative ale autoritatilor administratiei publice, precum si actele administrative apartinand puterii legislative si puterii judecatoresti.

In privinta puterii legislative si a puterii judecatoresti trebuia facuta distinctia intre actele de autoritate, prin care acestea isi realizeaza competenta (legi, hotarari, mesaje in cazul parlamentului si sentiinte sau decizii    - in cazul instantelor judecatoresti) si actele de autoritate prin care se realizeaza o autoritate administrativa secundara (subsecventa) activitatilorr principale.Numai actele administrative pot fi atacate in contencios administrativ.

Art 52 din Constitutia modificata mentine formularea din art 48 si se refera la auutoritati publice in general (se mentine sensul larg al notiunii de autoritate publica). Art 2 din legea 554/2004 largeste sfera notiunii de autoritate publica si o defineste ca reprezentand orice organ de stat sau al unitatilor administrativ teritoriale, care actioneaza in regim de putere publica pt satisfacerea unui interes public, fiind asimilate autoritatilor publice persoanele juridice de drept privat care potrivit legii au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public. Actuala reglementare are in vedere toate categoriile de autoritati publice, cum ar fi organizatiile profesionale (barourile de avocati sau uniunea nationala a acestora, persoanele juridice de drept privat (asociatii, fundatii) care prin lege sau prin hotarare a guvernului au dobandit statut de utilitate publica.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 662
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site