Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Autoritatile administratiei publice locale autonome. Prezentare generala

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Definitia si trasaturile administratiei publice
Conceptul de descentralizare
CODUL ETIC AL FUNCTIONARULUI PUBLIC
Reforma si administratie publica
Codul European al Bunelor Practici Administrative
Tendinte in relatiile publice
ADMINISTRATIE PUBLICA - CAIET DE PRACTICA
RAPORT DE ACTIVITATE AL INSPECTIEI SOCIALE
FUNCTIA PUBLICA SI FUNCTIONARUL PUBLIC
ORDIN privind prohibitia pescuitului


Autoritatile administratiei publice locale autonome. Prezentare generala

Alesii locali sunt primarul, consilierii locali, presedintele consiliului judetean si consilierii judeteni. In asigurarea liberului exercitiu al mandatului lor, acestia indeplinesc o functie de autoritate publica, beneficiind de dispozitiile legii penale cu privire la persoanele care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.
Autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune, orase si municipii sunt consiliile locale, comunale, orasenesti si municipale, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive. Consiliile locale si primarii se aleg in conditiile prevazute de legea privind alegerile locale.

Consiliile locale si primarii se aleg in conditiile prevazute de Legea privind alegerile locale nr.67/2004 , si functioneaza ca autoritati ale administratiei publice locale care rezolva treburile publice din comune,    orase si municipii in conditiile legii.

In fiecare judet se constituie un consiliu judetean, ca autoritate a administratiei publice locale, pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale, orasenesti si municipale, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean. Consiliul judetean este ales in conditiile Legii privind alegerile locale nr.67/2004, iar autoritatea executiva este asigurata de un presedinte, ales prin scrutin uninominal.

Mandatul primarului, consilierului local, respectiv al presedintelui consiliului judetean si al consilierului judetean este de 4 ani. Mandatul se exercita in conditiile legii.

Consiliul local sau consiliul judetean, primarul, precum si presedintele consiliului judetean ales in cursul unui mandat, ca urmare a dizolvarii consiliului local sau judetean, respectiv a vacantei postului de primar sau de presedinte al consiliului judetean, incheie mandatul precedentei autoritati a administratiei publice locale.Consiliul local sau consiliul judetean, precum si primarul sau presedintele consiliului judetean, alesi in urma organizarii unor noi unitati administrativ-teritoriale sau in urma dizolvarii unor consilii, respectiv vacantarii unor posturi de primari sau de presedinti ai consiliilor judetene, isi exercita mandatul numai pana la organizarea urmatoarelor alegeri locale generale.Publicata in “Monitorul Oficial al Romaniei”, partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, cu modificarile si completarile aduse de <LLNK 12005 8180 301 0 48> Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2005 precum si modificarile si completarile aduse de Legea 35/2008


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 885
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site