Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Clasificarea functiilor publice administrative

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micClasificarea functiilor publice administrative

Pentru intelegerea naturii juridice a functiei publice administrative se impune clasificarea acesteia dupa criterii care disting atat functiile publice, cat si functionarii publici.
Bunaoara dupa natura atributiilor care alcatuiesc competenta unei autoritati sau institutii publice, functiile publice administrative se clasifica in functii publice generale si functii publice specifice.

Functiile publice generale reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor cu caracter general si comun tuturor autoritatilor si institutiilor publice, in vederea realizarii competentei lor generale iar functiile publice specifice alcatuiesc un ansamblu de atributii si responsabilitati, cu caracter specific unor autoritati si institutii publice pentru realizarea competentei lor specifice.

Dupa nivelul atributiilor titularului functiei publice, functiile publice se impart in trei categorii, dupa cum urmeaza: a) functii publice corespunzatoare inaltilor functionari publici; b) functii publice de conducere; c) functii publice de executie.

Functia de inalt functionar public cuprinde functiile publice de secretar general si secretar general adjunct al Guvernului, consilier de stat, secretar general si secretar general adjunct din cadrul ministerelor si a altor organe de specialitate ale administratiei publice centrale; prefect si subprefect, secretar general al prefecturii si secretar general al judetului si al municipiului Bucuresti, director general din cadrul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale.

Functia de conducere cuprinde toate atributele ce definesc decizia administrativa si priveste actele dispozitive, de organizare, coordonare, indrumare si control, emise sub autoritatea unui functionar public ierarhic superior sau a unui demnitar.

Categoria functionarilor publici de conducere cuprinde persoanele numite in una din urmatoarele functii publice: a) secretar al municipiului, al sectoarelor municipiului Bucuresti, al orasului si comunei; b) director general adjunct, director si director adjunct din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale; c) director executiv si director executiv adjunct al serviciilor publice decentralizate ale ministerelor si ale altor organe de specialitate ale administratiei publice centrale precum si in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale; d) sef de serviciu si sef de birou.

Functiile de conducere pot fi clasificate dupa nivelul ierarhiei acestora in functii de conducere care privesc conducerea autoritatii sau institutiei publice, in intregul acesteia si functii de conducere a unor structuri interne, din cadrul autoritatilor sau institutiilor publice iar sub aspectul continutului procesului decizional administrativ, acestea se clasifica in functii care presupun toate atributele conducerii si functii care vizeaza anumite elemente ale actului decizional.Functiile publice de executie privesc de regula activitatile faptice fie de pregatire a actelor decizionale, fie de punere in executare a acestora. Functiile de executie sau operative pot fi clasificate dupa natura lor in functii de administratie interna si de specialitate iar dupa importanta acestora, la realizarea actiunii administrative deosebim functii de executie principale sau auxiliare ori secundare.

Functiile publice de executie sunt structurate pe grade profesionale, dupa cum urmeaza: a) superior ca nivel maxim; b) principal; c) asistent; d) debutant.

Un alt criteriu legal de clasificare a functiilor publice administrative consta in nivelul studiilor necesare ocuparii functiei publice. Dupa acest criteriu distingem functii publice din clasa I, functii publice din clasa a II-a si functii publice din clasa a III-a. Clasa I cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, clasa II-a cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma si clasa a III priveste functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii medii liceale absolvite cu diploma.

In literatura juridica functiile publice au fost clasificate si dupa alte criterii. Bunaoara dupa actul normativ in care sunt prevazute functiile publice se clasifica in functii prevazute de Constitutie, de Statutul functionarilor publici si de legi speciale. Dupa regimul juridic aplicabil functiei publice se face distinctie intre functiile supuse regimului statutar general si functiile supuse unor statute speciale.

Legatura directa a functiei publice cu factorul politic delimiteaza functia publica administrativa, in functii cu caracter politic si functii profesionale, de specialitate iar dupa modul de ocupare a functiei publice deosebim functiile care se ocupa prin numire, alegere, repartizare si pe baze contractuale.

In fine dupa gradul de disciplina pe care il presupune functia publica deosebim functiile cu caracter militar, functiile cu statut special si functiile civile.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1558
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site