Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


MODUL DE FINANTARE a serviciilor sociale din Municipiul Oradea

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micMODUL DE FINANTARE a serviciilor sociale din Municipiul Oradea
Bunastarea cetatenilor presupune asigurarea unui echilibru financiar durabil si nu se poate face decat prin dezvoltarea unui sistem de protectie sociala de calitate ridicata. Astfel, prestatiile sociale trebuie diversificate luand in considerarea evaluarea nevoilor reale ale persoanelor / grupurilor / comunitatilor, incercand totodata a se evita dependenta de sistem prin dezvoltarea laturilor “active” ale protectiei sociale: ocupare, servicii sociale.

In perioada 2005 – 2006 s-a continuat procesul de majorare anuala a cuantumurilor prestatiilor de asistenta sociala in raport cu indicele de crestere a preturilor de consum. Astfel, fata de anul 2004, in trimestrul I 2006 cresterea medie a cuantumurilor este de aproximativ 12% pentru alocatiile familiale, indemnizatiile si ajutoarele sociale acordate populatiei. Cu toate acestea, cuantumul prestatiilor nu este eficient pentru a raspunde in totalitate problemelor cu care se confrunta o familie. Cresterea cuantumurilor, dar si diversificarea prestatiilor in functie de dinamica nevoilor sociale a fost si va ramane o preocupare constanta in domeniul politicilor familiale (Raport national strategic privind protectia sociala si incluziunea sociala, 2006, MMSSF).

Strategia de dezvoltare a serviciilor propune un Plan de Actiune, pe perioada 2006-2013, structurat pe obiectivele urmatoare:

 1. crearea unui cadru legislativ, unitar, flexibil si transparent
 2. realizarea unei constructii institutionale eficiente, adaptata nevoilor sociale si resurselor disponibile
 3. implementarea unui management performant de sistem
 4. promovarea dezvoltarii unui sistem echitabil, armonizat si integrat de servicii sociale la nivel national
 5. dezvoltarea unei culturi proactive si participative in randul populatiei si beneficiarului de servicii sociale.

Sursa: Guvernul Romaniei

Nr.crt.

Serviciul

Numar de beneficiari luna

Cantina sociala

Centrul de zi ASCO

Centrul CUORE

Caminul de batrani

Servicii sociale ale ONG-urilor:

servicii de informare si consiliere

servicii de recuperare si reabilitare

servicii de suport si asistenta pentru familiile si copiii aflati in dificultate

asistenta si suport pentru persoanele varstnice, inclusiv pentru persoanele varstnice dependente

educatie informala extracuriculara pentru copii si adulti, in functie de nevoia fiecarei categorii

asistenta si suport pentru copii,  persoane cu handicap, persoane dependente de consumul de droguri, alcool si alte substante toxice, familii monoparentale, persoane afectate de violenta in familie, persoane fara venituri sau cu venituri mici, persoane fara adapost, bolnavi cronici, precum si alte persoane aflate in  situatii de nevoie sociala

ingrijire sociala si socio-medicala pentru persoane varstnice si persoane  aflate in dificultate

sprijin si orientare pentru integrare, readaptare si reeducare profesionala pentru categoriile dezavantajate

      PROPUNERI DE SOLUTII PRIORITARE

pentru grupuri defavorizate din municipiul Oradea si judetul Bihor

Universitatea din Oradea, Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala a realizat cercetarea sociologica privind nevoile persoanelor cu dizabilitati, a persoanelor varstnice, a persoanelor fara adapost si a copiilor din familii defavorizate, studiu coordonat de d-l conf. univ. dr. Adrian HATOS. Studiul a fost solicitat de catre Coalitia pentru Consolidarea SecToRului ONG din judetul Bihor - Coalitia STRONG pentru a identifica serviciile sociale prioritare necesare pentru nevoile grupurilor defavorizate asistate si reprezentate de asociatii si fundatii in judetul Bihor. Asociatiile si fundatiile au infiintat, au creat si au dezvoltat in perioada 1990 – 2006 primele servicii sociale si cele mai multe servicii existente la nivelul judetului Bihor in raport cu serviciile sociale dezvoltate de autoritatile publice locale. Cu diferite ocazii, reprezentantii autoritatilor publice au apreciat efortul sustinut depus de sectorul neguvernamental pentru a raspunde prin servicii sociale de calitate diferitelor probleme ale grupurilor defavorizate din municipiul Oradea si din judet, ajutand astfel persoana in nevoie si sustinatorii legali, membrii familiei acestora creand premisele necesare continuarii activitatilor profesionale si mentinerii locului de munca.

85 de asociatii si fundatii au dezvoltat servicii sociale in Bihor114 servicii sociale sunt infiintate de asociatii si fundatii in Bihor

Peste 3000 de beneficiari sunt asistati de catre asociatiile si fundatiile din Bihor

73 de asociatii si fundatii au dezvoltat servicii sociale in Oradea

100 de servicii sociale sunt infiintate de asociatii si fundatii in Oradea

Peste 2500 de beneficiari sunt asistati de catre asociatiile si fundatiile din Oradea

Beneficiarii si nebeneficiarii serviciilor sociale, persoanele in nevoie, familiile acestora, reprezentantii acestora – asociatii si fundatii, furnizorii de servicii sociale si specialisti din sectorul asistentei sociale au participat si au fost consultati sistematic pentru a agrea urmatoarele solutii care raspund problematicii adultilor si copiilor cu handicap, persoanelor varstnice, persoanelor fara adapost si copiilor din familii defavorizate din municipiul Oradea.

ONG-urile au infiintat, dezvoltat si mentinut o gama larga de servicii sociale pentru grupurile vulnerabile de-a lungul ultimei decade, cu suport din partea institutiilor internationale, in mod particular prin programe UE.

In perspectiva retragerii principalilor donori straini din domeniul social (Comisia Europeana, Banca Mondiala, USAID, CNFCEE etc.) dupa integrarea Romaniei in UE, politica de finantare in domeniu trebuie revizuita cu atentie. Guvernul trebuie sa asigure un suport sporit pentru serviciile sociale create si furnizate de ONG-urile care au dezvoltate standarde inalte de calitate, expertiza si cunostinte considerabile despre nevoile beneficiarilor.

In fapt, autoritatile publice au inteles contributia pozitiva adusa de ONG-uri la serviciile sociale. In cercetarea realizata de Fondul de Dezvoltare a Societatii Civile si ISRA Centre Market Research, cetatenii romani au fost chestionati asupra opiniei pe care o au despre eficienta diverselor institutii in adresarea nevoilor persoanelor marginalizate. ONG-urile au inregistrat o rata de 56%, situandu-se pe pozitia secunda imediat dupa organizatiile internationale (62%) dar inaintea Bisericii (54%) si a sectorului business (48%). Statul a inregistrat cea mai scazuta rata in conditiile in care doar 43% dintre intervievati cred ca statul este capabil sa raspunda eficient persoanelor in nevoie.

Cercetarea a relevat de asemenea ca furnizarea de servicii sociale de catre ONG-uri a influentat atat cresterea solidaritatii cu sectoarele dezavantajate ale populatiei, cat si o schimbare in atitudinea fata de persoanele cu dizabilitati (Balasa, 2004)[i]. Marea parte a activitatii serviciilor sociale ale ONG-urilor este directionata catre grupuri vulnerabile bine delimitate, precum persoane cu dizabilitati fizice sau mentale, persoane infectate cu HIV, copii institutionalizati sau persoane varstnice (Balasa, A. (2004). „Contributia sectorului neguvernamental la realizarea unor obiective ale politicilor sociale si la ameliorarea calitatii vietii populatiei”. Calitatea Vietii, XV, No. 1-2).

Solutiile prioritare preluate din studiu sunt corelate cu interventiile care pot fi furnizate prin intermediul serviciilor de asistenta sociala conform legislatiei de specialitate in domeniu.

Solutii prioritare pentru adultii cu dizabilitati

Nr. crt.

Serviciul

Decidenti cu competenta

Centre de zi cu activitati care sa dezvolte abilitati pentru o viata independenta

Consiliul Local

Centru de asistenta sociala la domiciliu (dispecerat, interventie mobila si transport)

Consiliul Local

Centru respiro

Consiliul Local

Servicii de recreere: excursii, petrecerea timpului liber

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Campanii de sensibilizare pentru cresterea accesibilitatii si pentru integrarea sociala a persoanelor cu handicap

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Servicii de informare si consiliere

Consiliul Local, Consiliul Judetean

Cursuri de calificare pentru beneficiarii serviciilor

AJOFM

Cursuri pentru imbunatatirea competentelor asistentilor personali

AJOFM

Tratamente – grupuri de presiune care sa influenteze acordarea biletelor de tratament

CAS, Casa de Pensii

Mediul de servicii pentru adultii cu dizabilitati:

10 servicii furnizate de ONG-uri

9 servicii furnizate de Autoritatea Publica Locala

In prezent, in municipiul Oradea si judetul Bihor exista 11 servicii specializate pentru persoanele adulte cu handicap, dintre acestea 9 fiind furnizate de ONG-uri, iar un serviciu de autoritatea publica locala:

 1. Serviciul de ingrijire si recuperare la domiciliu pentru persoanele cu handicap, furnizat de Fundatia RUHAMA Oradea
 2. Biroul de Consiliere pentru Cetateni, furnizat de Fundatia RUHAMA Oradea
 3. Centru de zi pentru copii si tineri cu dizabilitati 'Amicii', furnizat de Fundatia People to People Oradea;
 4. Asistenta si suport pentru nevazatori, furnizat de Asociatia Nevazatorilor din Romania, filiala Bihor;
 5. Suport si asistenta pentru tinerii si adultii cu  sindrom Down, furnizat de Asociatia DOWN Oradea;
 6. Centru de zi pentru bolnavi psihic, furnizat de Asociatia Handicapatilor Psihic Oradea;
 7. Birou de asistenta si consiliere pentru persoane cu handicap, furnizat de Asociatia Caritas Catolica Oradea
 8. Confectionarea de orteze si proteze si distribuirea de dispozitive medicale, furnizat de Fundatia Theranova Oradea
 9. Servicii sociale pentru persoanele cu handicap locomotor, furnizat de Asociatia Deficientilor Locomotori Oradea
 10. Activitati culturale, sportive si turistice pentru persoanele cu handicap, furnizat de Fundatia pentru Integrare prin Sport a Persoanelor cu Handicap Oradea;
 11. DGASPC – Locuinta protejata Casa Franz Max
 12. DGASPC – Locuinta protejata Casa Frankfurt;
 13. DGASPC – Apartament 1 Oradea;
 14. DGASPC – Apartament 2 Oradea;
 15. DGASPC – Apartament 3 Oradea;
 16. DGASPC – Centru de Recuperare si Reabilitare Persoanelor cu  Handicap Cighid;
 17. DGASPC – Centru de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Bratca;
 18. DGASPC – Centru de Integrare prin Terapie Ocupationala CADEA;
 19. DGASPC – Centru cu profil ocupational pentru persoane cu dizabilitati Wilhelmina;

Costuri actuale:

Tipul serviciului

Cost / beneficiar / luna / 2006 in cadrul serviciilor oferite in sistem public

Cost / beneficiar / luna / 2006in cadrul serviciilor oferite in sistem privat

Serviciu de ingrijire si recuperare la domiciliuCentru de zi

Serviciu de informare si consiliere

Servicii de protectie de tip rezidential pentru persoane cu handicap

Solutii prioritare pentru copii cu dizabilitati:

Nr. crt.

Serviciul

Decidenti cu competenta

Campanii de sensibilizare pentru cresterea accesibilitatii si pentru integrarea sociala a persoanelor cu handicap

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Scoala parintilor

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Grupuri de suport ale parintilor

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Centre de zi

Consiliul Local

Centre respiro

Consiliul Local, Consiliul Judetean

Ateliere / unitati protejate

Cursuri pentru parinti

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Harta serviciilor sociale si medicale adresate persoanelor cu handicap

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Extinderea serviciilor de terapie si terapie timpurie

ISJ si CAS

Mediul de servicii

7 servicii furnizate de ONG-uri

4 servicii furnizate de Autoritatea Publica Locala

In prezent, in municipiul Oradea si judetul Bihor exista 11 servicii specializate pentru persoanele adulte cu handicap, dintre acestea 7 fiind furnizate de ONG-uri, iar 4 servicii de autoritatea publica locala:

 1. Centru de zi pentru copii si tineri cu dizabilitati 'Amicii', furnizat de Fundatia People to People Oradea
 2. Ingrijire socio-medicala pentru recuperarea si stimularea psiho-motorie a copiilor cu cerinte speciale (Kingdom Kids), furnizat de Fundatia Crestina de Asistenta Sociala CASA Oradea;
 3. Confectionarea de orteze si proteze si distribuirea de dispozitive medicale, furnizat de Fundatia Theranova Oradea
 4. Servicii sociale pentru persoanele cu handicap locomotor, furnizat de Asociatia Deficientilor Locomotori Oradea
 5. Educatie pentru copii cu nevoi speciale, furnizat de Fundatia Casa Minunata Oradea;
 6. Activitati culturale, sportive si turistice pentru persoanele cu handicap, furnizat de Fundatia pentru Integrare prin Sport a Persoanelor cu Handicap Oradea;
 7. Adoptie temporara pt. copii cu handicapuri severe, furnizat de Fundatia Sansa Oradea;
 8. DGASPC – Centru de Recuperare si Reabilitare a copilului cu Handicap  Remeti
 9. DGASPC – Centrul de Recuperare si Reabilitare de Zi pentru Copii cu Dizabilitati Oradea;
 10. DGASPC – Centrul de Recuperare si Reabilitare de Zi pentru Copii cu Dizabilitati Tinca;
 11. DGASPC – Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabilitati.

Costuri actuale:

Tipul serviciului

Cost / beneficiar / luna / 2006 in cadrul serviciilor oferite in sistem public

Cost / beneficiar / luna / 2006in cadrul serviciilor oferite in sistem privat

Centru de zi

Centre de recuperare

Centre educative

Solutii prioritare pentru Persoane Varstnice

Nr. crt.

Serviciul

Decidenti cu competenta

Servicii gratuite de ingrijire la domiciliu (companie, socializare, ingrijire, masa la domiciliu) pentru intarirea capacitatii de a se descurca singuriConsiliul Local

Servicii si campanii de informare (despre serviciile si unitatile sociale si socio-medicale existente in judet si despre drepturile pe care le au; sensibilizarea autoritatii tutelare si a notarilor publici pentru a preveni situatiile de abuz la incheierea contractelor de intretinere)

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Locuri gratuite in centrele rezidentiale pentru persoanele varstnice fara posibilitati materiale si financiare (sau cu contributie mica)

Consiliul Local, Consiliul Judetean

Mediul de servicii:

10 servicii furnizate de ONG-uri

13 servicii furnizate de Autoritatea Publica Locala

In prezent, in municipiul Oradea si judetul Bihor exista 19 servicii specializate pentru persoanele adulte cu handicap, dintre acestea 10 fiind furnizate de ONG-uri, iar 9 de autoritatea publica locala:

 1. Serviciul de asistenta sociala a persoanelor varstnice la domiciliu, furnizat de Fundatia Ruhama Oradea;
 2. Serviciul de ingrijire socio-medicala pentru persoane varstnice, furnizat de Asociatia Ramiluck Oradea;
 3. Ingrijire socio-medicala a persoanelor varstnice in sistem rezidential, furnizat de Fundatia Filadelfia Noon Salard;
 4. Ingrijirea persoanelor varstnice la domiciliu, furnizat de Fundatia People to People Oradea;
 5. Asistenta sociala si sprijin material pentru persoane varstnice, furnizat de Fundatia Csillagvaros
 6. Serviciu medico-social de ingrijire a persoanelor varstnice in sistem rezidential, furnizat de Fundatia Umanitara Salem;
 7. Camin de batrani, furnizat de Asociatia Caritas Catolica Oradea
 8. Asistenta socio-medicala la domiciliu a persoanelor varstnice, furnizat de Asociatia Caritas Catolica Oradea
 9. Camin de batrani, furnizat de Asociatia Ajutor Crestin Tinca
 10. Servicii de ingrijire la domiciliu, furnizat de Fundatia pentru Ingrijirea Varstinicului;
 11. Camin de batrani, furnizat de Administratia Sociala Comunitara Oradea
 12. 4 centre multifunctionale pentru persoane varstnice, furnizate de Administratia Sociala Comunitara Oradea
 13. Compartimentul de monitorizare, evaluare si asistenta sociala a persoanei varstnice, furnizat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului;
 14. Serviciul public de asistenta medico-sociala, furnizat de Centrul medico-social Popesti
 15. Serviciul public de asistenta medico-sociala, furnizat de Centrul medico-social Nucet
 16. Serviciul public de asistenta medico-sociala, furnizat de Centrul medico-social Sacuieni
 17. DGASPC – Centru de Ingrijire si Asistenta Ciutelec;
 18. DGASPC – Centrul de Ingrijire si Asistenta Tinca;
 19. Serviciul public de asistenta medico-sociala, furnizat de Centrul de asistenta medico-sociala Valea lui Mihai
 20. Centru  de zi pentru varstnici Alesd, furnizat de Primaria Alesd.

Costuri actuale:

Tipul serviciului

Cost / beneficiar / luna / 2006 in cadrul serviciilor oferite in sistem public

Cost / beneficiar / luna / 2006 in cadrul serviciilor oferite in sistem privat

Centru rezidential pentru persoane varstnice

Serviciu de ingrijiri la domiciliu

Centru multifunctional

Solutii prioritare pentru persoane fara adapost:

Nr. crt.

Serviciul

Decidenti cu competenta

Centru de primire in regim de urgenta (acces neconditionat)

Consiliul Local, Consiliul Judetean

Reamenajarea azilului de noapte (recompartimentare si extindere) pentru a intruni standardele minime

Consiliul Local, Consiliul Judetean

Cursuri de calificare/recalificare (adaptate nevoilor de formare si specificului asistatilor)

AJOFM Bihor

Ateliere protejate

AJOFM Bihor

Servicii si campanii de prevenire fenomenului (tintite spre tinerii institutionalizati, detinutii si copiii si tinerii din centrele de zi)

Consiliul Local, Consiliul Judetean, lg 350

Mediul de servicii:

2 servicii furnizate de ONG-uri

0 servicii furnizate de Autoritatea Publica Locala

In prezent, in municipiul Oradea si judetul Bihor exista 2 servicii specializate pentru persoanele fara adapost, ambele fiind furnizate de ONG-uri:

 1. Servicii sociale pentru persoanele fara adapost, furnizat de Fundatia Ecclesia Matter Oradea;
 2. Suport, asistenta si ingrijire pentru persoanele aflate in situatii de excluziune sociala, furnizat de Asociatia Liman.

Costuri actuale:

Tipul serviciului

Cost / beneficiar / luna / 2006 in cadrul serviciilor oferite in sistem public

Cost / beneficiar / luna / 2006in cadrul serviciilor oferite in sistem privat

Azil de noapte
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1374
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site