Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Actele pregatitoare (preparatorii)

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micActele pregatitoare (preparatorii)

1. Notiune

In cele mai multe cazuri, faptuitorul nu trece la infaptuirea ho­ta­rarii infrac­tionale, deci nu se angajeaza in executarea propriu-zisa a actelor ce carac­te­rizeaza elementul material al infractiunii, fara a incerca sa-i asigure succesul prin pregatirea anterioara a unor conditii si mijloace cat mai favo­rabile.
Pornind de la modul de manifestare a actelor de pregatire si de la valoa­rea lor in procesul savarsirii infractiunii, in literatura juridica acestea au fost de­finite ca fiind acele acte care constau in procurarea sau adaptarea mijloa­celor ori instrumentelor de savarsire a infractiunii ori in crearea conditiilor favorabile in vederea comiterii acesteia.

2. Modalitatile actelor pregatitoare

- O prima modalitate de infaptuire a actelor de pregatire in vederea sa­varsirii unei infractiuni, o constituie procurarea licita sau ilicita de instrumente ce urmeaza sa fie folosite la comiterea faptei. De exemplu, faptuitorul cum para un cutit pentru savarsirea infractiunii de omor; o cheie pentru a patrunde intr-o locuinta in vederea luarii unui bun etc.

- O a doua modalitate de pregatire proprie savarsirii unei infractiuni o consti­tuie confectionarea, modificarea ori adaptarea instrumentelor, meca­nis­melor sau dispozitivelor ce vor folosi la comiterea faptei. Astfel, persoana fizi­ca, in vederea savarsirii unei infractiuni de furt, confectioneaza ori modifica o cheie pentru a patrunde intr-o incapere, aduce imbunatatiri unui instrument de fortare a incuietorilor unui fiset in care se gasesc secrete ce urmeaza a fi sustrase etc.

- O a treia modalitate de pregatire o poate forma culegerea de informatii, date privind locul si timpul savarsirii infractiunii ori despre victima. De pilda, faptuitorul culege date cu privire la paza unui obiectiv in care urmeaza sa pa­trunda pentru a sustrage anumite bunuri sau pentru a comite o fapta de dis­trugere ori se informeaza asupra sistemului de asigurare a frontierei in ve­de­rea trecerii frauduloase a acesteia etc.

Din cele ce preced se observa ca pregatirea cuprinde o gama ampla si variata de activitati ce pot fi efectuate in vederea savarsirii in conditii optime a unei infractiuni.

3. Conditiile actelor pregatitoare

Pentru ca o activitate sa fie considerata act de pregatire la savarsirea unei infractiuni, trebuie sa intruneasca cumula­tiv urmatoarele conditii:

a) Sa aiba o existenta obiectiva, sa se materializeze intr-o manifestare ca­pabila sa creeze conditii favorabile executarii actiunii ilicite.

Pregatirea poate consta in procurarea de instrumente sau mijloace nece­sare savarsirii infractiunii ori adaptarea lor in vederea infaptuirii scopului pro­pus, luarea de informatii cu privire la locul si timpul savarsirii faptei, luarea de masuri in vederea impiedicarii descoperirii faptei sau asigurarii folosului ce va rezulta din infractiune.

b) Activitatea de pregatire sa se efectueze cu intentie.

Cel ce realizeaza un act de pregatire actioneaza cu intentie directa, in­trucat prevede si urmareste producerea rezultatului in vederea infaptuirii ca­ruia face pregatirea necesara. Astfel, intr-un caz concret, pe langa existenta obiectiva a actului respectiv, este necesar sa dovedim ca acesta s-a efectuat pentru a servi la savarsirea infractiunii proiectate. Asa, de exemplu, in situa­tia procurarii unei substante otravitoare sau a unui material exploziv, se im­pune sa stabilim ca faptuitorul a efectuat un asemenea act cu scopul de a ucide o persoana.

Este adevarat ca unele acte pregatitoare releva hotararea de a comite o infractiune fara posibilitate de dubiu (intocmirea unor schite, desene, procu­rarea de busole, confectionarea unui echipament adecvat etc. pentru trece­rea frauduloasa a frontierei). Alte activitati, dimpotriva, sunt echivoce, lasand deschisa formularea oricarei ipoteze, de exemplu procurarea unui cutit, a unei substante otravitoare etc., intrucat o astfel de activitate poate fi pusa si in slujba unui scop licit. In toate aceste din urma situatii trebuie sa se sta­bi­leasca faptul ca persoana fizica respectiva le-a procurat pentru comiterea unei infractiuni.De remarcat ca cel ce efectueaza un act de pregatire actioneaza cu inten­tie directa, in sensul ca urmareste producerea rezultatului in vederea reali­zarii caruia face pregatirea necesara, pentru ca activitatea ulterioara astfel pregatita sa fie certa, ferita de esec.

c) Activitatea efectuata sa nu faca parte din elementul material al infrac­tiunii proiectate sau sa nu constituie un inceput de executare a acesteia.

Aceasta conditie este cea care face sa se delimiteze actele pregatitoare de tentativa. In doctrina si practica judiciara sunt uneori dificultati in consta­tarea acestei conditii. In doctrina penala sunt cunoscute mai multe teorii pentru delimitarea actelor de pregatire de cele de executare, teorii ce pot fi sis­tematizate dupa criteriile de solutionare pe care le propun in: teorii subiec­tive, teorii obiective si teorii formale.

Desigur, activitatea unei persoane de a procura o cheie pentru a o folosi la deschiderea unui depozit cu scopul de a sustrage anumite bunuri consti­tuie act de pregatire. In cazul in care aceeasi persoana a patruns prin folo­sirea cheii in depozit, chiar daca nu a inceput actiunea de luare a bunurilor, aceasta a trecut la executarea infractiunii, intrucat efractia constituie o com­ponenta a ele­men­tului material al infractiunii de furt calificat [art. 209 lit. i) C. pen.].

4. Felurile actelor pregatitoare si caracteristicile acestora

Dupa modul in care se manifesta si sub raportul continutului lor, actele pregatitoare sunt ma­teriale si morale.

Actele pregatitoare din prima categorie constau in pregatirea materiala pentru savarsire ca: producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumen­telor sau adaptarea lor in vederea savarsirii faptei, inlaturarea de obstacole in comiterea infractiunii etc., iar cele de natura morala privesc culegerea de date si informatii despre victima ori locul savarsirii infractiunii.

Actele pregatitoare sunt posibile in savarsirea oricarei infractiuni intentio­nate.

Cand actele de pregatire sunt efectuate de o alta persoana decat cea care va executa nemijlocit infractiunea, constituie acte de complicitate, care se pedepsesc in conditiile savarsirii faptei tipice de catre autor.

- O prima caracteristica a actelor de pregatire este aceea ca ele pot fi delimitate in timp si spatiu. Acestea se efectueaza fie la locul savarsirii faptei, fie in alt loc, la o data mai indepartata ori apropiata fata de momentul co­mi­terii infractiunii.

Delimitarea acestora in timp si spatiu are relevanta in tragerea la raspun­dere penala a faptuitorului si individualizarea pedepsei.

In cazul actelor de pregatire incriminate, delimitarea in spatiu este nece­sara pentru stabilirea competentei teritoriale a organelor judiciare, iar delimi­tarea in timp, pentru aplicarea legii penale mai favorabile, daca aceasta se impune.

- O alta caracteristica a actelor pregatitoare consta in aceea ca ele nu pun in pericol direct valorile sociale ocrotite de legea penala. Intrucat creeaza conditii pentru executarea actiunii incriminate, prezinta un pericol potential si indepartat. Sub aspectul valorii contributive in producerea rezultatului, au valoare de conditii care favorizeaza producerea rezultatului.

Actele de pregatire pot fi realizate intr-o perioada mai indelungata sau mai scurta de timp. Intre actele de pregatire si cele de executare se poate inter­cala, de asemenea, un interval de timp cu o durata diferita.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1161
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site