Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


REGULI APLICABILE CONTRACTULUI DE SCHIMB

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FORMAREA SI LUCRUL CU RETEAUA INFORMATIVA
PROBELE SI MIJLOACELE DE PROBA
CONTRACTUL DE DONATIE
CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE - Notiune, Caractere juridice, Conditii de validitate
DREPTUL BUNURILOR – DREPTURI REALE
LEGEA PENALA - CONCEPT
STRUCTURA DE STAT
Sistemul administratiei publice ca sistem de organizare sociala
Declaratiile de reciprocitate - izvor al extradarii
Izvoarele extradarii


REGULI APLICABILE CONTRACTULUI DE SCHIMB

§ 1. Aplicarea unor reguli de la contractul de vanzare‑cumparare

Codul civil, precum si alte acte normative prevad pentru contractul de schimb anumite reguli speciale; art. 1409 C. civ. dispunand ca „toate celelalte reguli prescrise pentru vanzare, se aplica si in contractul de schimb”.
Astfel, in ceea ce priveste conditiile de validitate ale contractului de schimb, acestea sunt aceleasi ca si in cazul contractului de vanzare‑cumparare.

Predarea bunului care formeaza obiectul contractului de schimb se face potrivit regulilor de la vanzare. Tot astfel actioneaza si obligatia reciproca a partilor de garantie contra evictiunii si contra viciilor ascunse.

In cazul in care schimbul este cu sulta, pentru aceasta se vor aplica dispozitiile privind plata pretului de la contractul de vanzare-cumparare.

Sunt insa unele reguli aplicabile contractului de vanzare‑cumparare care nu sunt incidente in cazul schimbului. Astfel, in cazul contractului de schimb, clauzele neclare se interpreteaza in favoarea debitorului, aplicandu-se regulile generale din materia obligatiilor, iar in ceea ce priveste cheltuielile contractuale, ele vor fi suportate in mod egal de ambii copermutanti, cu exceptia cazului in care acestia s‑au inteles altfel.

§ 2. Aplicarea regulilor specifice schimbului

Art. l407 C. civ. prevede: „Daca unul dintre copermutanti a primit lucrul lui dat in schimb, si in urma probeaza ca celalalt contractant nu este proprietar al acelui lucru, nu poate fi constrans a preda pe cel ce dansul a promis, ci numai intoarce pe cel primit”.Prin urmare, in nici un caz, contractul de schimb nu poate avea ca obiect bunul altuia. Un asemenea contract nu poate fi opus adevaratului proprietar. In situatia in care acesta ar revendica bunul, copermutantul, chiar de buna‑credinta, va fi obligat sa-l restituie, cu toate ca el insusi ar fi predat lucrul sau copermutantului neproprietar, iar acesta din urma nu i l-a restituit.

Contractul prin care copermutantul da in schimb lucrul altuia este, prin urmare, lovit de nulitate. Aceasta este o alta deosebire fata de vanzare unde, dupa cum am vazut, vanzarea lucrului altuia nu este nula, sub rezerva unor distinctii.

Potrivit art. 1408 C. civ., copermutantul evins are la indemana fie o actiune in garantie pentru evictiune, fie o actiune in rezolutiunea schimbului cu consecinta repunerii in situatia anterioara.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 831
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site