Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Actiunea in contestarea filiatiei fata de mama

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micActiunea in contestarea filiatiei fata de mama

δ.1. Caracterele generale ale actiunii

Actiunea in contestarea filiatiei fata de mama face parte din categoria actiunilor in contestare de stat. Reclamantul, promovand o astfel de actiune, contesta existenta raportului de filiatie intre copil si mama, astfel cum ea este identificata prin actul de nastere al copilului.Actiunea in contestarea filiatiei fata de mama se deosebeste de celelalte actiuni de stat (de exemplu, actiunea in tagada sau in stabilirea paternitatii) prin titularul dreptului la actiune (orice persoana interesata) si imprescriptibilitatea dreptului la actiune.

δ.2. Contestarea filiatiei fata de mama, asa cum rezulta din certificatul de nastere eliberat pe baza inregistrarii nasterii

Certificatul constatator al nasterii face dovada filiatiei fata de mama, existand prezumtia ca declaratia facuta la serviciul de stare civila cu privire la identitatea copilului si a mamei corespunde adevarului.

Potrivit dispozitiilor art. 50 si 51 C.fam., actiunea prin care se contesta filiatia fata de mama este admisibila in urmatoarele situatii:

a) copilul are certificat de nastere si folosirea starii civile, dar ele sunt neconcordante. In acest caz, se poate contesta fie maternitatea indicata de certificatul de nastere, fie cea aratata de posesia de stat;

b) copilul are certificat de nastere, dar nu si posesia de stat, caz in care se poate constata numai maternitatea indicata de certificatul de nastere.

Actiunea in contestarea maternitatii poate fi introdusa de copil, mama copilului indicata, dupa caz, de certificatul de nastere sau de posesia de stat, orice alta persoana interesata, inclusiv procurorul.

Calitatea de parat revine, dupa caz, mamei indicate de certificatul de nastere sau de folosirea starii civile, ori, atat copilului, cat si mamei. Daca mama este casatorita, iar in actul de nastere la rubrica tatalui figureaza sotul acesteia, consideram ca si acesta trebuie citat, deoarece, in cazul admiterii actiunii in contestarea maternitatii, se produc efecte si cu privire la paternitate.

Instanta competenta sa solutioneze actiunea in contestarea maternitatii este judecatoria in a carei raza teritoriala se afla domiciliul paratului. Actiunea este imprescriptibila si se intemeiaza pe dispozitiile art. 47 si art. 51 C.fam.

In cadrul procesului, probatiunea se poate face prin orice mijloace de proba, cu exceptia acelor mentiuni din certificatul de nastere care reprezinta constatari personale ale ofiterului de stare civila si care fac dovada pana la inscrierea in fals.

Exista situatii in practica in care prezumtia absoluta, inscrisa in art. 51 C.fam., nu ar corespunde realitatii, cum ar fi:

a) inainte de intocmirea actului de nastere se substituie un copil cu un altul, avand mame diferite. In literatura de specialitate se sustine ca nu exista concordanta la care se refera art. 51 C.fam., deoarece, pentru fiecare copil, declaratia si actul de nastere nu se refera la el, ci la celalalt copil cu care a fost substituit si deci, anulandu-se actul de stare civila, prin dovedirea substituirii, se pune in discutie starea civila a copilului in cauza;b) o femeie isi insuseste un copil pe care nu l-a nascut si, in mod fals, ii constituie, prin declaratia si purtarea sa, certificat de nastere si folosirea starii civile conforme intre ele. In literatura s-a aratat ca se poate obtine nulitatea actului de nastere, deoarece femeia a declarat in mod fals ca a nascut acel copil. Inlaturandu-se, astfel, unul din elementele prezumtiei consacrate de art. 51 C.fam., respectiv certificatul de nastere, se poate pune in discutie starea civila a copilului.

δ.3. Contestarea filiatiei fata de mama rezultand din certificatul de nastere eliberat pe baza recunoasterii maternitatii

Art. 49 C.fam. prevede ca orice persoana interesata poate contesta recunoasterea care nu corespunde adevarului. Persoanele interesate care pot promova actiunea in contestarea recunoasterii maternitatii pot fi: copilul care a fost recunoscut; mama care l-a recunoscut, caz in care suntem in prezenta unei revocari in conditiile art. 1206 alin. 2 C.civ., care prevede ca marturisirea poate fi revocata numai daca se probeaza faptul ca s-a marturisit filiatia din eroare; o alta femeie care marturiseste ca este mama copilului; tatal copilului; mostenitorii mamei sau orice alte persoane care pot dovedi un interes material sau moral.

Dreptul la actiune este imprescriptibil si, deoarece probatiunea priveste o imprejurare de fapt, si anume, inexistenta raportului de filiatie intre copil si femeia care l-a recunoscut, actiunea poate fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Hotararea judecatoreasca de admitere a actiunii in contestarea recunoasterii de maternitate se comunica serviciului de stare civila unde a fost inregistrata nasterea copilului, pentru ca, in baza art. 44 lit. b din Legea nr. 119/1996, sa fie inregistrata prin mentiune pe marginea actului de nastere al copilului.

Datorita efectelor retroactive ale hotararii judecatoresti, se considera ca nu a existat niciodata un raport de filiatie intre copil si femeia care l-a recunoscut. Urmeaza sa se stabileasca adevarata filiatie a copilului, fie printr-o recunoastere de maternitate, facuta de o alta femeie, fie printr-o actiune in justitie.

δ.4. Contestarea filiatiei fata de mama rezultand din certificatul de nastere eliberat pe baza hotararii judecatoresti

Hotararea judecatoreasca prin care s-a admis actiunea in stabilirea maternitatii determina, datorita prezumtiei legale a autoritatii de lucru judecat, inadmisibilitatea unei noi actiuni in justitie, prin care o parte din primul proces contesta filiatia fata de mama astfel stabilita. Asa fiind, numai persoanele care nu au fost parti in actiunea initiala de stabilire a maternitatii au dreptul de a contesta filiatia fata de mama.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1347
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved