Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Conditiile necesare repararii prejudiciului

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
Conditiile necesare repararii prejudiciului

Aceste conditii sunt :

Prejudiciul sa fie cert

Prejudiciul sa nu fi fost reparat

La care s-au mai adaugat in practica judiciara si :

cerinta atingerii unui drept sau a unui interes legitim.

I. Prejudiciul e cert atunci cand e sigur atat in privinta existentei cat si in privinta de a fi evaluat . Sunt certe prejudiciile actuale si cele viitoare .

Prejudiciul actual adica, cel deja produs la data la care se pretinde a fi reparat .

Prejudiciul viitor desii nu a fost produs este sigur ca se va produce in viitor fiind susceptibil de evaluare .

Ex. atunci cand victima unei fapte ilicite a ramas cu o incapacitate de munca permanenta . Acesteia i se va acorda despagubiri nu numai pentru prejudiciul actual adica, ingrijirea sanatatii dar si pentru prejudiciul viitor adica, persoana care a suferit prejudiciul are veniturile diminuate deoarece nu mai poate lucra fiind pensionat pentru invaliditate de munca .

Cel care a produs fapta va fi obligat sa plateasca completarea veniturilor .

II.        Prejudiciul sa nu fie reparat

Daca prejudiciul a fost reparat raspunderea delictuala inceteaza , iar victima nu mai poate pretinde alte despagubiri deoarece s+ar imbogatii fara justa cauza. Prejudiciul sa fie reparat de persoana care a savarsit fapta .

Ex. Raspunderea poate fi angajata daca autorul faptei a sustras bunul . Daca l-a restituit , raspunderea inceteaza . Ea poate subzista atunci cand bunul a fost avariat si este nevoie ca acesta sa fie reparat .

Regula este ca repararea sa se faca de autorul faptei care a dus la raspunderea delictuala dar sunt situatii cand o alta persoana decat autorul plateste sau repara prejudiciul victimei .

In acest caz victima poate obtine o reparatie integrala , ea nu poate cumula 2 despagubiri .

Exceptii :

A.     Ipoteza in care victima beneficiaza de o pensie de la asigurarile sociale de stat : de invaliditate , de urmas.

In acest caz victima nu poate cumula pensia cu despagubirile platite de autorul prejudiciului . Totusi victima poate sa pretinda diferenta de prejudiciu adica diferenta dintre pensie si dauna suferita adica diferenta dintre retributia avuta anterior savarsirii faptei si pensia stabilita in prezent .

B.     Ipoteza cand victima primeste despagubiri de la o societate de asigurari .

Se face distinctie in acest caz in acest caz intre :

Dupa cum persoana asigurata este victima

Autorul faptei este asigurat .

Cand victima are calitate de asigurat avem 2 situatii

*      Asigurarea de persoane

*      Asigurarea de bunuri

*      Asigurarea de persoane

La aceasta asigurare , asiguratorul se obliga sa plateasca la realizarea riscului suma asigurata independent de producerea unui prejudiciu in patrimoniul asiguratului sau de intinderea lui .

In acest caz victima primeste suma asigurata care se cumuleaza cu despagubirile datorate pentru repararea pagubei de cel raspunzator pentru producerea ei .

*      Asigurarea de bunuri

are un caracter de indemnizare adica, de despagubire . In acest caz victima nu are dreptul sa cumuleze indemnizatia si suma prevazuta pentru reparatie de autorul prejudiciului .

victima poate cumula doar atunci cand prejudiciul este mai mare decat indemnizatia de asigurare . In acest caz victima va solicita diferenta de la autorul pagubei.

In cazul in care autorul prejudiciului este asigurat , victima va primi despagubiri direct de la societatea de asigurari .

Daca despagubirea nu acopera integral prejudiciul , victima se poate indrepta impotriva autorului faptei pentru diferenta prejudiciului .

C.     Ipoteza in care victima primeste despagubire de la un tert

In acest caz se face distinctie in raport de intentia persoanei care a facut plata . Astfel avem 2 situatii :

Daca plata s-a facut cu intentia de a repara prejudiciul, ea are caracter de despagubire.

Ø In acest caz victima nu va mai putea solicita despagubiri de la autorul faptei .Ø Victima va putea solicita doar o eventuala diferenta daca prejudiciul nu a fost acoperit complet .

Daca plata s-a facut cu intentia gratificarii adica a unui act gratuit pentru victima

Ø In acest caz victima isi pastreaza dreptul integral de a cere autorului despagubiri pentru prejudiciu (acte dezinteresate).

IV. Prejudiciul sa fie urmarea rezultatului practicii judiciare sa fie urmarea incalcarii unui drept legitim sau a unui interes legitim .

Ø Autorul e obligat la despagubiri daca prejudiciul e cauzat prin incalcarea    unor drepturi subiective : dreptul de proprietate sau alte drepturi reale , dreptul de intretinere, dreptul la integritate fizica, dreptul la onoare, la demnitate, dreptul de autor etc (cer daune morale).

In legatura cu interesul , incalcarea acestuia da nastere sau da dreptul la repararea prejudiciului daca sunt indeplinite 2 conditii :

Situatia de fapt are un carcter de stabilitate adica, justifica presupunerea ca interesul ar fi continuat si in viitor .

Ex. Daca persoana primea doar ajutoare sporadice ca urmare a mortii prestatorului ea nu poate cere despagubiri deoarece nu e o situatie permanenta .

Victima poate cere despagubiri numai in cazul in care ajutoarele primite de la prestator erau permanente .

Sa fie vatamat un interes licit si moral .

Incalcarea unui interes licit si moral nu da dreptul la despagubiri .

Ex. Concubinul nu poate cere despagubiri in cazul in care concubinajul a aparut ca o legatura imorala .

Fapta ilicita

Reprezinta actiunea sau inactiunea care are drept rezultat incalcarea drepturilor subiective sau interesele legitime ale persoanei .

Faptele ilicite sunt de 2 feluri :

a) Faptele comisive adica, savarsite de fapte interzise de lege , sustragerea unor bunuri sau a vatamat o persoana .

b) Faptele omisive care presupun neindeplinirea unor activitati sau neluarea unor masuri pe care legea le impune :

Neluarea unor masuri de protectie a muncii , neacordarea asistentei medicale unui bolnav, stationarea unui autovehicul nesemnalizat pe partea carosabila a drumului etc.

Cauze care inlatura caracterul ilicit al faptei :

In anumite situatii desi fapta a produs prejudiciu, raspunderea autorului nu poate fi angajata ca urmare a unor interventii sau cauze care inlatura caracterul ilicit al faptei .

Acestea sunt :

Legitima aparare

Starea de necesitate

Consimtamantul victimei

Executarea unei obligatii de serviciu

Exercitarea unui drept

Legitima aparare (Art 44 Cod Penal)

Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un act material direct , imediat si injust indreptat impotriva sa sau a altuia si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat .

Conditii pentru ca fapta sa constituie legitima aparare

I. a) Atacul la care se reactioneaza trebuie sa fie material adica fizic real . Nu poate fi considerat atac material atacul verbal sau teama unui eventual atac .

b)     Atacul sa fie direct : sa fie nemijlocit . Nu este atac direct daca intre agresor si victima este un obstacol material .

c)     Atacul sa fie imediat adica pericolul sa se fi ivit adica sa fie actual ori pe punctul de a se produce adica iminent .

d)     Atacul sa fie injust adica sa nu aiba nici un temei legal care sa justifice atacul .Apararea impotriva unei fapte legale nu este legitima .

II. Fapta sa se produca intre momentul in care atacul a devenit iminent si pana la momentul epuizarii . Dupa acest moment fapta nu mai este legitima aparare .

III. Atacul trebuie sa fie indreptat impotriva unei persoane , a drepturilor acesteia sau impotriva unui interes public .

IV. Atacul sa puna in pericol grav persoana , drepturile acesteia sau interesul public .

V. Apararea sa fie proportionala cu gravitatea pericolului si cu imprejurarile in care s-a produs atacul .

Legitima aparare produce efecte in penal, inlaturand caracterul penal al faptei si in civil exclude raspunderea civila .

Starea de necesitate (Art 45 Cod Penal)

este fapta ce a fost savarsita pentru a salva de la un pericol iminent si care nu putea fi inlaturat : viata, integritatea , sanatatea a sa , a altuia , un bun al sau , al altuia sau in interes public .

Conditiile pentru ca fapta sa fie savarsita in stare de necesitate :

S-a urmarit salvarea unor valori sociale de la pericol: viata , sanatatea , integritatea , un bun al persoanei care a savarsit fapta , a altuia sau in interes public .

Pericolul sa fie generat de o intamplare , un eveniment : cutremur , inundatie , sa fie iminent adica in curs de a se produce sau gata sa se produca si sa fie grav .

Pericolul sa nu poata fi inlaturat decat prin savarsirea faptei .

Efecte : Starea de necesitate inlatura raspunderea penala privind fapta savarsita si exclude raspunderea civila .

Indeplinirea unei activitati impusa de lege ori ordinul superiorului

Fapta savarsita in conditiile prevazute de lege sau indeplinirea ordinului de serviciu nu are caracter ilegal si nu duce la raspunderea autorului .

Ex. Este licita fapta pompierilor care pentru stingerea incendiului pot distruge alte bunuri .

Sacrificarea animalelor bolnave in caz de epizotii .

Efecte : Fapta savarsite in aceste circumstante desii produce prejudicii nu are caracter ilicit si nu angajeaza raspundere civila .

Exercitarea unui drept

De regula paguba produsa in exercitiul normal al dreptului nu atrage raspunderea titularului deoarece cel ce se foloseste de un drept al sau nu poate fi socotit ca prejudiciaza pe cineva .

In masura in care dreptul este determinat fiind exercitat cu rea credinta , depasind limitele juridice , exercitiul devine abuziv .

Prin acest abuz de drept se intra in sfera ilicitului . Conduita abuziva este cauzatoare de prejudicii iar autorul ei este obligat sa-l repare .

Consimtamantul victimei

In cazul in care anterior producerii faptei victima prejudiciata si-a dat acordul ca autorul faptei sa actioneze intr-un anumit mod .

In acest caz raspunderea este inlaturata . Un asemenea acord dintre parti este o clauza de neraspundere juridica adica e o conventie incheiata intre autorul faptei si cel prejudiciat anterior savarsirii faptei prin care autorul este scutit de obligatia de a repara eventualul prejudiciu care s-ar produce .

Consimtamantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :

Sa fie data anterior savarsirii faptei .

Nu e valabil acordul dat dupa savarsirea faptei . Daca acordul e dat dupa savarsirea faptei nu avem situatia neraspunderii pentru prejudiciu ci suntem in fata renuntarii la despagubiri de catre victima .

Victima isi va da consimtamantul nu pentru producerea unui prejudiciu ci pentru savarsirea unei fapte care datorita riscului ei ar produce un prejudiciu .

In cazul in care cel ce savarseste fapta o face cu intentia de a produce un prejudiciu nu suntem in fata raspunderii civile delictuale .Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 786
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site