Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Introducere in studiul dreptului comercial

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micIntroducere in studiul dreptului comercialNotiunea, obiectul si definitia dreptului comercial

Sfera dreptul comercial constituie ansamblul de norme juridice care reglementeaza activitatea comerciala, adica producerea si circulatia (distributia) marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii.

Conform conceptiei clasice a dreptului comercial exista doua sisteme care permit stabilirea sferei dreptului comercial.

In sistemul denumit sistemul subiectiv dreptul comercial are ca obiect normele juridice aplicabile comerciantilor, fiind un drept profesional care se aplica tuturor persoanelor care au calitatea de comerciant.

In sistemul denumit sistemul obiectiv (adoptat si de codul nostru comercial) dreptul comercial cuprinde normele juridice aplicabile comertului, adica acelor acte, fapte si operatiuni, calificate de lege drept fapte de comert. Deci in acest sistem normele dreptului comercial se aplica unei categorii de acte juridice, fapte si operatiuni, si nu unei categorii de persoane.

Asadar dreptul comercial ar putea fi definit ca fiind ansamblul de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile tuturor raporturilor juridice, faptelor si operatiunilor, considerate de lege fapte de comert, precum si a raporturilor juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant.

Codul comercial roman stabileste care sunt actele si operatiunile considerate ca fapte de comert

si le supune legilor comerciale, indiferent de calitatea persoanei care le savarseste (comerciant sau necomerciant).

Izvoarele dreptului comercial

Prin notiunea de izvor al dreptului se inteleg formele de exprimare a normelor juridice (acte normative, obiceiul juridic, practica judiciara); in sens etimologic, prin el fiind denumite sursele, originea, factorii de determinare si creare a dreptului.

Principalul izvor al dreptului comercial este Codul Comercial, acesta fiind reglementarea de baza a activitatii comerciale, cuprinzand norme juridice care reglementeaza institutiile fundamentale ale dreptului comercial: faptele de comert, comerciantii si obligatiile comerciale.

Alte izvoare ale dreptului comercial sunt diferite norme de drept comercial care reglementeaza actele si operatiunile considerate de lege ca fapte de comert, indiferent de calitatea persoanei care le savarseste (comerciant sau necomerciant), si anume acele legi, decrete legi, hotarari si ordonante ale Guvernului, norme, regulamente si ordine adoptate de organele competente, si care au caracter comercial.

Ca lege fundamentala a tarii, Constitutia reglementeaza principiile de organizare a activitatii comerciale , de aceea este izvor de drept nu numai pentru dreptul comercial ci si pentru celelalte ramuri de drept.

Conform Codului Comercial 'in comert se aplica legea de fata ( adica Codul Comercial), unde ea nu dispune se aplica Codul Civil'.Deci Codul Civil este izvor subsidiar al dreptului comercial aplicandu-se numai in absenta unor norme din Codului Comercial sau legile comerciale.

Un alt izvor al dreptului comercial il constituie obiceiul juridic (cutuma), cunoscut in sfera dreptului comercial si sub denumirea de uzanta, acesta reprezinta o regula de conduita nascuta din practica sociala ca urmare a folosirii lui indelungate. Astfel de uzante sunt deduse din dispozitiile codului civil, care sunt aplicabile si in sfera dreptului comercial

Ca si in cazul celorlalte ramuri de drept doctrina si practica judiciara nu sunt izvoare de drept.

3. Delimitarea dreptului comercial in raport cu alte ramuri ale sistemului de drept

Delimitarea dreptului comercial fata de alte ramuri de drept este impusa de ratiuni teoretice si practice, in vederea stabilirii apartenentei unui raport juridic concret la ramura de drept comercial sau la o alta.Din punct de vedere teoretic o asemenea delimitare va ajuta la evidentierea asemanarilor si deosebirilor dintre raporturile juridice apartinand unor ramuri de drept diferite. Aceasta delimitare se poate face in baza urmatoarelor criterii:

- obiectul de reglementare: este criteriul determinant in delimitarea ramurilor de drept, el reprezinta categoria unitara de relatii sociale reglementate de un ansamblu de norme juridice unitare la randul lor.

Obiectul dreptului comercial il constituie ansamblul de norme juridice care reglementeaza activitatea comerciala, adica producerea si circulatia (distributia) marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii.

- metoda de reglementare: este modalitatea prin care statul influenteaza desfasurarea raporturilor sociale prin edictarea unor diverse norme de drept.

Specifica si generala pentru ramura dreptului comercial este metoda egalitatii juridice a partilor; cu precizarea ca ramura dreptului comercial nu este singura care foloseste aceasta metoda de reglementare si, deci pentru delimitarea dreptului comercial de alte ramuri de drept se impune recurgerea si la alte criterii.

- calitatea subiectilor raportului juridic:

Subiectele raportului juridic de drept comercial sunt persoane fizice sau juridice care devin parti intr-un raport juridic comercial reglementat de normele Codului Comercial. Avand in vedere faptul ca subiectele raportului juridic de drept comercial ca subiecte de drept privat sunt egale din punct de vedere juridic, trebuie precizat ca intotdeauna nasterea, modificarea sau stingerea oricarui raport juridic de drept comercial va fi expresia manifestarii acordului de vointa al partilor.

- caracterul normelor:

In functie de fenomenul juridic studiat pentru unele ramuri de drept sunt specifice normele dispozitive (care lasa la latitudinea subiectului de a-si alege singur comportarea, nici nu impun, nici nu interzic o anumita conduita), in vreme ce pentru alte ramuri de drept prevaleaza normele imperative (adica normele care nu admit nici o derogare de la dispozitiile lor, si care pot fi onerative cand se impune subiectului o anumita actiune, sau prohibitive cand se interzice subiectului savarsirea unei actiuni). Dreptului comercial ii sunt caracteristice normele dispozitive.

- criteriul sanctiunii:

Principalele forme ale sanctiunii normei de drept comercial sunt reprezentate de anularea contractului in care nu respecta prevederile clauzelor, fie prin ajungerea la o intelegere pe cale amiabila, fie prin stabilirea unui verdict de catre o instanta judecatoreasca in situatia aparitiei unui litigiu comercial.

INTREBARI DE EVALUARE

1. Explicati sistemul subiectiv si obiectiv din conceptia clasica a dreptului comercial.

Care sunt izvoarele dreptului comercial?

3. Pe baza caror principii dreptul comercial poate fi delimitat fata de alte ramuri de drept?Carpenaru, D. Stanciu - Drept comercial roman, Editura All, Bucuresti, 2001, pag. 24

- Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata (Monitorul Oficial nr. 1066/2004)

- Legea 441 din 27 noiembrie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului republicata (Monitorul Oficial nr. 955/2006)

- Ordonanta de urgenta nr.82 din 28 iunie 2007 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente, publicata in M.Of. nr. 446/29 iun. 2007

Vezi articolele 45 si 135

Vezi art. 970 c. civ. conventiile trebuie executate cu buna-credinta, ele obligand nu numai la ceea ce este in ele , ci si la toate urmarile pe care echitatea, obiceiul sau legea le determina.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1031
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site