Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Societatea nelegal constituita

Drept+ Font mai mare | - Font mai micSocietatea nelegal constituita

Potrivit legii 31/90 pentru constituirea unei societati comerciale trebuie indeplinite formalitatile prevazute astfel:intocmirea actelor constitutive

autorizarea de catre instanta judecatoreasca

publicarea

inmatricularea

inscrierea fiscala a societatii

Problema care se pune este aceia care va fi situatia unei societati comerciale pentru constituirea careia nu au fost respectate formalitatile prevazute de lege.

Legea recunoaste existenta acestei societati dar o declara nelegal constituita. Pentru recunoasterea existentei unei societati comerciale nelegal constituite si implicit efectele pe care acestea le produce trebuie indeplinite 2 conditii:

a)       sa nu fi fost respectate formalitatile cerute pentru constituirea societatii

b)       sa se constate manifestari exterioare ale existentei societatii (manifestari ale asociatilor intre ei, sau ale asociatilor cu terte persoane juridice)

A II-a problema care se pune este fundamentul recunoasterii societatii nelegal constituite, respectiv daca societatea are sau nu patrimoniu, daca are sau nu personalitate juridica.

In doctrina dreptului comercial au fost emise mai multe teorii pentru fundamentarea personalitatii juridice a societatii nelegal constituite.

Teoria autonomiei juridice. Reprezentantii acestei teorii considera ca personalitatea juridica a oricarei societati se naste din vointa asociatilor, si nu din neindeplinirea formalitatilor de constituire.

Teoria aparentei. Potrivit acestei teorii, in masura in care exista, datorita manifestatiilor exterioare in activitatea comerciala, a aparentei obiective asupra unei societati, ea este asimilata in privinta efectelor, fata de terti, cu realitatea, si in consecinta societatea nelegal constituita este recunoscuta ca persoana juridica.

Teoria intreprinderii. Potrivit acestei teorii elementele hotaritoare in recunoasterea personalitatii juridice este existenta unei intreprinderi.

Din cele 3 teorii, teoria aparentei are cei mai multi sustinatori deoarece societatea nelegal cosntituita, potrivit acesteia, are un patrimoniu propriu distinct de cel al asociatilor, si poate sta in justitie in calitate de reclamanta sau pirita.

Efectele societatii nelegal constituite.

Intrucit societatea nelegal constituita beneficiaza de personalitate juridica limitata, asociatii au anumite drepturi si obligatii fata de societate ca si in cazul societatii legal constituite.

Legea consacra in dreptul asociatilor de actiona in vederea regularizarii societatii sau dimpotriva, de a pune capat existentei societatii prin dizolvarea ei, si dupa caz, retragerea din societate.

Acestea reprezinta raporturile dintre asociati si societate. Efectele insa se produc si asupra tertilor. Raporturile cu tertii se explica prin faptul ca societatea nelegal constituita, avind personalitate juridica limitata, se afla in raporturi directe cu acestia.

Pentru obligatiile societatii, creditorii pot urmari societatea, ca si in cazul societatii legal constituite, cu conditia de a dovedi existenta societatii.

Infiintarea sucursalelor si filialelor.

La constituirea societatilor comerciale, asociatii pot avea in vedere dezvoltarea societatii in teritoriu, prin crearea de sucursale si filiale, care sa desfasoare aceiasi activitate comerciala ca si societatile care se constituie.

Sucursala este considerata un dezmembramint al societatii care este dotat de catre societate cu anumite fonduri in scopul de a desfasura o activitate economica in cadrul obiectului de activitate al societatii, fara insa a beneficia de personalitate juridica.

Filiala este socotita o societate comerciala de sine statatoare dotata insa cu personalitate juridica dar dependenta economic de societatea primara.

Trebuie precizat ca legea 15/90 stabileste pentru sucursalele si filialele regiilor autonome, societatilor nationale si companiile nationale un alt statut juridic decit cel mentionat in legea 31/90 pentru sucursalele si filialele societatilor comerciale. Astfel, in timp ce sucursalele si filialele regiilor autonome nu au personalitate juridica (articolul 3 din legea 15), in cazul societatilor comerciale, sucursalele nu au personalitate juridica in timp ce filialele da.

Iata ca exista in aparenta o contradictie intre legea organica a regiilor si societatile comerciale si legea speciala a societatilor comerciale (in aparenta pentru ca filialele societatilor comerciale sunt tratate numai in legea speciala ca avind personalitate juridica). Personalitatea juridica da posibilitate filialelor de a avea capacitate procesuala, de a reclama ca reclamanta sau pirita.

Formalitatile necesare constituirii sucursalelor si filialelor.

In contractul de societate trebuie sa se arate expres ca activitatea societatii se va putea desfasura si in alte localitati. Pentru infiintare insa, este necesara autorizarea de catre instanta, trebuie ininmatriculata sucursala sau filiala la Oficiul Registrului Comertului in raza caruia societatea isi desfasoara activitatea.

Personalitatea juridica a societatilor comerciale.

Potrivit articolului 1 din legea 31/90, in vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si cele juridice se pot asocia si constitui societati comerciale cu respectarea dispozitiilor legale.

Personalitatea juridica ii confera societatii comerciale calitatea de a fi titulara de drepturi si obligatii, de a fi un subiect de drept.

Societatea comerciala se identifica prin 3 elemente:

firma

sediu

nationalitate

Nationalitatea. O societate comerciala poate sa fie de nationalitate romana chiar daca membrii acesteia sunt de alta nationalitate, dar societatea isi desfasoara activitatea numai pe teritoriul statului roman.

Nationalitatea societatii determina legea aplicabila persoanei juridice.

Capacitatea juridica a societatii.

Ca orice persoana juridica, societatea comerciala are capacitate juridica, adica dispune de aptitudinea de a avea si de a exercita drepturi, de a-si asuma obligatii.

Capacitatea juridica cuprinde:

capacitate de folosinta

capacitate de exercitiu

Capacitatea de folodinta este aptitudinea de a avea drepturi di obligatii. Aceasta se dobindeste din ziua inmatricularii la Registrul Comertului.

Capacitatea de exercitiu este aptitudinea de a-si exercita drepturile si de a-si asuma obligatiile savirsind acte juridice. Asa cum prevede legea 31/90, societatea comerciala are organe de deliberare si de decizie, are organe de administrare si organe de control al gestiunii societatii.

Actele juridice prin care societatea dobindeste drepturi si obligatii se incheie de catre administratorul societatii carora li s-a conferit puterea de reprezentanti ai societatii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1579
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved