Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Modalitati de realizare a normelor dreptului constitutional

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micModalitati de realizare a normelor dreptului constitutional

In sistemul nostru de drept, normele constitutionale se impun ca norme obligatorii cu ocazia elaborarii legilor si a celorlalte acte normative elaborate de organele puterii competente. Nu numai activitatea normativa a organelor puterii trebuie sa se desfasoare in conformitate cu principiile constitutiei, ci si activitatea de aplicare prin acte individuale si masuri corecte a actelor normative. In unele cazuri normele constitutionale sunt formulate in termeni foarte generali si din acest motiv, organele chemate sa le aplice sunt in situatia de a face acte individuale sau de a lua masuri concrete pe baza acestor norme.
In aceste situatii normele constitutionale pentru a putea obliga organele respective sa ia masuri concrete presupun o prealabila reglementare pe cale de lege ordinara, sau alte acte normative subordonate legilor a unor conditii de amanunt in vedera transpunerii lor in parctica. In acest context normele dreptului constitutional pot fi divizate in norme cu aplicatie miglocita si norme cu aplicatie nemijlocita. Astefl in toate cazurile in care punerea in aplicare presupune o reglementare de amanunt pe calea unei legi ordinare este vorba de reguli constitutionale cu aplicatie mijlocita.

De exemplu norma cuprinsa in constitutie, in sensul ca statul ocroteste casatoria si familia si apara interesele mamei si copilului este regelementata in amanunt de codul familiei in vederea transpunerii ei in paractica. In situatia in care pentru a putea fi aplicate cazurile concrete, principiile constitutionale nu au neaparata nevoie de a fi precizate printr-o lege ordinara, este vorba de reguli constitutionale cu aplicatie nemijlocita.

Intre regulile constitutiei cu aplicatie nemijlocita si cele cu aplicatie mijlocita nu exista nicio deosebire d.p.d.v al obligatiilor pe care le stabilesc in sarcina organelor de stat in vedera activitatii lor normative. Ambele categorii de reguli constitutionale stabilesc directive obligatorii pentru activitatea normativa a organelor de stat. De aceea daca o lege ordinara de punere in aplicare nu exista inca, parlamentul elaborand o asemenea lege este dator sa reglementeze respectile raporturi sociale in conformitate cu normele constitutionale.In concluzie rezulta, constitutia este un act normativ deosebit de important, atat d.p.d.v politic cat si juridic. Faptul ca, constitutia este principalul izvor al dreptului constitutional, influenteaza pozitia pe care aceasta ramura de drept o are in cadrul general al sistemului nostru de drept iar regulile celorlate ramuri de drept trebuie sa fie conforme cu principiile si normele dreptului constitutional.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 747
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site