Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Notiunea de cooperare internationala

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNotiunea de cooperare internationala

Conceptul de cooperare internationala este indisolubil legat de cel al relatiilor internationale, ca acte ce presupun cel putin un element de extraneitate. Aceasta extraneitate se refera la existenta, intr-un raport juridic, a altui stat sau a unei organizatii internationale. Putem spune astfel, ca cele doua notiuni se completeaza reciproc dand nastere unor consecinte juridice deosebite.Primele reguli de conduita cu caracter international au aparut din timpuri stravechi, pornind de la elemente disparate si de natura bilaterala. Pe masura evotutiei istorice, relatiile internationale, la inceput rudimentare si limitate ca obiect, s-au dezvoltat si diversificat, rolul principal in acest proces complex revenind statelor.

In timp, aceste relatii internationale s-au extins, acaparand toate domeniile vietii sociale in care statele isi manifesta reciproc un deosebit interes.

In prezent, relatiile dintre state au caracter politic, economic, cultural, militar, ori privesc comunicatiile, protectia drepturilor omului, transporturile, mediul inconjurator si nu in ultimul rand domeniul juridic.

Cooperarea internationala, avand la baza relatiile internationale, a dat nastere unei comunitatii internationale ce respecta insa principiul independentei si suveranitatii statelor implicate. Nu se poate nega astfel rolul deosebit pe care aceasta si-l asuma in dezvolatrea armonioasa a societatii internationale.

Atitudinea statelor de a coopera se manifesta prin incheierea unor conventii, tratate, acorduri, pacte bilaterale sau multilaterale. Ele pot avea un caracter zonal, regional sau universal in functie de relatia ce formeaza obiectul cooperarii.

Primele manifestari de acest gen au avut loc inca din Antichitate si s-au dezvoltat pana in zilele noastre, devenind un mod de manifestare a statelor in actiunea de relationare dintre ele. La baza unor astfel de relatii interstatale pot sta motive pozitive sau negative. Numim pozitive acele relatii ce nu au la baza existenta unei fapte ilicite, cauzatoare de consecinte periculoase si negative acele relatii care se fundamenteaza pe existenta unei fapte ilicite care a periclitat ordinea sociala.

Dezvoltarea cooperarii intre state nu poate face decat prin mentinerea increderii pe care statele si-o acorda reciproc in procesul de relationare dintre ele. Un pas important in acest proces il constituie incheierea de tratate si conventii pe termen determinat sau nedeterminat ce au ca obiect intrajutorarea mutuala a statelor semnatare. Astfel, este imperios necesar respectarea deplina a intelegerii cu privire la care statele au convenit. Obiectul tratatelor si conventiilor subliniaza preocuparile pe care statele le au la un momentdat si arata structura valorilor sociale pe care o societate se fundamenteaza.

Aceasta forma de manifestare a statelor pe plan extern a constituit o modalitate de aparare impotriva unor factori nagativi, venind ca o solutie in fata unei mari probleme . La ora actuala, dezvoltarea si evolutia cooperatii internatioanle se bazeaza pe existenta relatiilor creeate intre state de-a lungul istoriei, si a numarului mare de state si organizatii internationale .

Aparitia si dezvoltarea cooperarii internatioanale a fost impusa atat de evenimente pozitive cat si de evenimente negative, incercand in acest mod sa se gaseasca solutii de rezolvare a unor probleme ce depaseau puterea de reactie a unui stat luat izolat.

In actuala etapa de dezvoltare a societatii contemporane colaborarea internationala intre state suverane si egale in drepturi devine asadar, o realitate incontestabila, impusa de necesitati obiective .

Principiul cooperarii este astazi unanim admis in raporturile internationale dintre state, contribuind la cunoasterea reciproca intre natiuni. Premisa fundamentala in dezvoltarea relatiilor internatioanle trebuie sa o constituie intotdeauna principiul respectarii independentei si suveranitatii nationale .

Cooperarea internationala reprezinta astfel, o modalitate de manifestare a statelor in baza existentei unor relatii internationale, cu respectarea principiilor independentei si suveranitatii nationale, realizata pe baza acordului liber consimtit si acordarii increderii reciproce, in vederea promovarii sau protejarii unor interese comune.Adrian Nastase, Dumitra Popescu - "Drept international public", Casa de Editura si Presa "SANSA" S.R.L., Bucuresti, 1997, pg. 13;

de exemplu incheierea unor tratete de pace sau constituirea de aliante, mai ales in timpul razboaielor;

Societatea internationala numara aproximativ 200 de state;

Rodica Mihaela stanoiu - "Asistenta juridica internationala", Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1975, pg. 11;

Grigore Geamanu - "Principiile fundamentale ale dreptului international contemporan", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1967, pg. 73;Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2043
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved