Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


OBLIGATIILE AFECTATE DE CONDITIE SI DE TERMEN

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micObligatiile afectate de conditie si de termen
In functie de efectele pe care le produce, conditia poate fi: suspensiva si rezolutorie.

  Obligatiile afectate de conditie (obligatii conditionale) sunt acelea a caror perfectare depinde de un eveniment viitor si incert (art. 1004 C. civ.); conditia este un eveniment viitor si incert, care suspenda sau desfiinteaza retroactiv obligatia.

Conditia este suspensiva atunci cand de indeplinirea ei depinde insasi existenta obligatiei, afectand nasterea acesteia, in sensul ca obligatia este suspendata pana in acel moment, neproducand nici un efect, drepturile si obligatiile partilor fiind suspendate in ce priveste existenta lor pana la indeplinirea conditiei, efectele se produc retroactiv de la data incheierii actului - nu de la data realizarii conditiei, conform art. 1017, 1018 C. civ. (de ex. conditia ca perfectarea schimbului de locuinte intre doi proprietari, sa aiba loc numai daca acestia reusesc sa obtina transferul in interesul serviciului in localitatile unde sunt situate cele doua locuinte).

Conditia este rezolutorie cand indeplinirea ei duce la desfiintarea obligatiei, astfel ca pana in acest moment obligatia va fi pura si simpla, iar dupa indeplinirea conditiei, obligatia se desfiinteaza retroactiv, partile urmand a-si restitui prestatiile efectuate, conform art. 1019, 1021 C. civ. (de ex. conditia ca donatia sa ramana valabila numai daca donatorul va supravietui donatorului, in caz contrar donatia va fi rezolvata).

Obligatiile afectate pe termen sunt acelea care, la indeplinirea termenului stabilit, fac ca obligatia sa inceapa de a se executa sau sa se stinga, fara efect retroactiv.

Termenul este evident, viitor si sigur, a carui implinire are ca efect executarea sau stingerea obligatiei; existenta obligatiei este neindoielnica, dar ea este exigibila numai de la o anumita data sau numai pana la o anumita data.Dupa efectele pe care le produce, termenul poate fi :

- suspensiv - cand afecteaza inceperea executarii obligatiei (de ex. termenul de predare a bunului ce constituie obiect al contractului este stabilit la o anumita data ulterioara incheierii contractului);

- extinctiv - cand este stipulat in vederea stingerii obligatiei (de ex. incheierea unui bun pe un anumit termen).

Termenul suspensiv neafectand existenta obligatiei, creditorul nu poate cere executarea prestatiei inainte de indeplinirea termenului, dar daca debitorul executa de buna voie prestatia sa mai inainte, nu va putea cere restituirea ei (art. 1023 C. civ.).

Dupa cum momentul implinirii termenului este cunoscut sau nu in momentul nasterii raportului juridic de obligatie, termenul poate fi :

- cert, cand este cunoscut in momentul nasterii raportului juridic (de ex. un anumit termen calendaristic);

- incert, cand se stie cu siguranta ca se va implini, dar nu se stie momentul implinirii ( de ex. data mortii unei persoane fizice).

Termenul se deosebeste de conditie prin aceea ca termenul afecteaza numai executarea obligatiei, iar conditia afecteaza insasi existenta obligatiei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1002
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site