Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Prescriptia raspunderii penale

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micPrescriptia raspunderii penale

1. Notiunea de prescriptie a raspunderii penale
Notiunea de prescriptie a raspunderii penale desemneaza acea cauza de stingere a obligatiei infractorului de a suporta consecintele penale ale faptei savarsite, ca efect al trecerii unui interval de timp, anume determinat prin dispozitii legale.

Spre deosebire de prescriptia pedepsei, prescriptia raspunderii penale opereaza prin simpla trecere a timpului, fara a se cere indeplinirea vreunei conditii active, cum ar fi buna conduita a infractorului.

2. Efecte

Implinirea termenului prevazut de lege are drept consecinta aceea ca pres­criptia isi produce automat efectul, inlaturand posibilitatea aplicarii sanc­tiunilor de drept penal.

Dupa caz, organul judiciar, constatand intervenita prescriptia, va dispune neinceperea urmaririi penale, incetarea urmaririi penale sau incetarea pro­cesului penal. Verificarea implinirii termenului de prescriptie este ante­rioara oricarui examen al fondului, dar prescriptia poate fi invocata in tot cursul pro­cesului penal, instanta fiind datoare sa o constate din oficiu.De la regula ca prescriptia reprezinta o cauza generala de inlaturare a ras­punderii penale, exista o singura exceptie, care figureaza in majoritatea le­gislatiilor si priveste infractiunile contra pacii si omenirii. In privinta acestor infractiuni prescriptia nu opereaza.

RESTUL DIN NOUL COD (44)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1044
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site