Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Vatamarea corporala grava. Art. 182 C.pen.

Drept+ Font mai mare | - Font mai micVatamarea corporala grava. Art. 182 C.pen.

Art. 182 - "Fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.(1) Daca fapta a produs vreuna din urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea in primejdie a vietii persoanei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.

(2) Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii consecintelor prevazute in alin. 1 si 2, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.

Tentativa faptei prevazute in alin.3 se pedepseste."

a.       Obiectul ocrotirii penale (obiectul juridic si obiectul material) - la fel ca la infractiunea de omor

b.      Subiectii (forme de participatie, subiect activ, subiect pasiv) - la fel ca la infractiunea de omor

c.       Latura obiectiva - infractiune de vatamare corporala grava este o forma agravata a infractiunii de vatamare corporala, elementele lor constitutive vor fi identice. Diferentele dintre cele doua infractiuni sunt:

Perioada de ingrijiri medicale: pana in 60 de zile pt. infractiunea de vatamare corporala, peste 60 de zile pt. infractiunea de vatamare corporala grava;

Elementul material - actiuni sau inactiuni prin care se pot produce: pierderea unui simt sau organ, etc.

Primele doua alineate enunta forma (modalitatea) tip iar al treilea alineat modalitatea agravata ce arata ca autorul a actionat cu intentia de a produce unul din rezultatele mentionate in primele 2 alineate.

d.      Latura subiectiva -    Infractiunea la modalitatile tip (alin.1 si 2) se savarseste cu intentie sau cu praeterintentie. In cazul celei de-a doua modalitate (alin.3) - intentie directa. Intentia autorului este calificata, insumand in ea si elementul scop. Mobilul nu este cerut explicit.

e.       Formele infractiunii

Actele preparatorii -

Tentativa - e posibila la ambele modalitati ale infractiunii, dar este sanctionata numai in cazul alin.3

Consumarea - are loc in momentul aparitiei urmarii imediate, adica la producerea unei dintre consecintele vatamatoare mentionate.

f.        Regimul sanctionar - pt. alin.1 - se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani; pt. alin.2 - pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani. Tentativa se pedepseste la forma agravata a infractiunii - pedeapsa este inchisoarea de la 1 an si 6 luni la 5 ani.

g.       Aspecte procesuale:

Punerea in miscare a actiunii penale se face din oficiu.

Urmarirea penala se efectueaza de catre agentul de politie, sub supravegherea procurorului.

Judecarea in prima instanta revine in competenta judecatoriei.

Se impune dispunerea si efectuarea unei constatari medico-legale, in vederea stabilirii duratei ingrijirilor medicale necesare vindecarii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1484
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved