Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AdministratieDrept


Presedintele Romaniei

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Presedintele Romaniei

1. Consideratii generale despre institutia sefului de stat si pozitia acesteia in regimurile constitutionale contemporane



Institutia sefului de stat este una din cele mai vechi institutii politico-juridice. Astazi, aceasta institutie cunoaste o mare diversitate, atat sub aspectul denumirii si modului de desemnare, cat si sub cel al rolului si atributiilor in cadrul sistemului constitutional. In sistemele constitutionale moderne, marcate de rolul crescand al Parlamentului, institutia sefului de stat a trebuit pozitia in mecanismul separatiei puterilor si sa-si gaseasca echilibrul fata de legislativ, desi, in doctrina, se vorbeste tot mai mult de o "slabire" a institutiei sefului de stat in majoritatea democratiilor europene contemporane (C. Grewe, H. Ruiz-Fabri).

Rolul si locul sefului de stat difera in regimurile constitutionale contemporane: a se studia, pe baza cursului, rolul sefului de stat in regimurile parlamentare, prezidentiale si semi-prezidentiale.

2. Rolul si atributiile Presedintelui Romaniei

Articolul 80 din Constitutie sintetizeaza rolul Presedintelui Romaniei in ordinea constitutionala:

a) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman, exercitand, asadar, functia de reprezentare;

b) Presedintele Romaniei este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii, exercitand asa-numita functie de aparare a sefului statului;

c) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, in acest scop exercitand functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

d) Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de aparare a tarii (art. 92 alin. 1 din Constitutie).

In indeplinirea rolului sau constitutional, Presedintele exercita o serie de atributii, care pot fi clasificate in mai multe categorii, dupa criteriul obiectului sau continutului lor (Ioan Muraru):

1) atributii privind legiferarea;

2) atributii privind organizarea si functionarea puterilor publice;

3) atributii privind formarea unor autoritati publice;

4) atributii in domeniul apararii;

5) atributii in domeniul politicii externe;

6) alte atributii.

Intr-o alta clasificare, apartinand prof. Tudor Draganu, criteriul utilizat este cel al modului de exercitare a atributiilor de catre Presedinte: atributii exercitate de Presedinte fara concursul altor autoritati; atributii exercitate de Presedinte cu concursul altor autoritati.

3. Alegerea Presedintelui Romaniei



Desemnarea sefului de stat este criteriul esential care distinge marile forme de guvernamant: monarhia si republica. Astfel, in cadrul monarhiilor, seful statului este desemnat prin

aplicarea principiului ereditatii si mai rar prin alegere; in cadrul republicilor, seful statului este desemnat prin mai multe metode: direct, de catre popor (in Franta, Finlanda, Irlanda, Islanda, Portugalia, Romania); indirect, de catre parlament (in Elvetia, Grecia, Israel); indirect, de catre un colegiu electoral (in SUA, Germania, Italia).

In Romania, Presedintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale. Modul de scrutin folosit pentru alegerea Presedintelui Romaniei este cel majoritar, cu doua tururi. Astfel, daca un candidat obtine la primul tur de scrutin majoritatea de voturi a alegatorilor inscrisi in listele electorale, va fi declarat ales in functia de Presedinte. Daca nici unul dintre candidati nu obtine aceasta majoritate, se va organiza al doilea tur de scrutin, la care participa doar primii doi candidati, in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute la primul tur. In urma celui de-al doilea tur de scrutin, va fi declarat ales candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi. Alegerea in functia de Presedinte al Romaniei este validata de Curtea Constitutionala.

Se vor studia, pe baza Constitutiei si a cursului tiparit:

- mandatul Presedintelui

- vacanta functiei

- raspunderea Presedintelui

- actele Presedintelui Romaniei

BIBLIOGRAFIE MINIMALA OBLIGATORIE:

Bianca SELEJAN-GUTAN, Drept constitutional si institutii politice. Vol. II. Editura Universitatii "Lucian Blaga", Sibiu, 2005

Constitutia Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 767 din 31.10.2003

INTREBARI SI CERINTE PENTRU AUTOEVALUARE:

1. Care este rolul sefului statului in regimul parlamentar?

2. Care este rolul sefului statului in regimul prezidential?

3. Care este rolul sefului statului in regimul semi-prezidential?

4. Care este rolul sefului statului in sistemul constitutional romanesc?

5. Raspunderea Presedintelui Romaniei.

6. Imunitatea Presedintelui Romaniei.

7. Actele Presedintelui Romaniei.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 989
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved