Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Principiul dublei incriminari

Drept+ Font mai mare | - Font mai micPrincipiul dublei incriminari

Cadrul juridic. Aceasta regula este precizata in mod expres in art. 26 din Legea 302/2004 si indirect in cuprinsul conventiilor si tratatelor pe care Romania le-a incheiat cu diferite tari.Notiune. Dubla incriminare reprezinta regula de drept conform careia, pentru a opera extradarea, fapta care face obiectul cererii trebuie sa fie incriminata ca infractiune in legislatiile ambelor state (solicitat si solicitant), indiferent de incadrare juridica si/sau denumire.

Caracterizare. Prevederea este indeplinita, indiferent de incadrarea juridica a faptei in cele doua legislatii sau de pedeapsa aplicabila.

In literatura de specialitate s-au exprimat unele opinii care dau o acceptiune diferita principiului dublei incriminari. Dupa unii autori , prevederea faptei in ambele legislatii nu este decat o conditie care realizeaza principiul dublei incriminari doar in abstract; ei considera ca cerinta dublei incriminari este indeplinita numai atunci cand fapta care formeaza obiectul cererii de extradare este pedepsita potrivit ambelor legislatii. Cu alte cuvinte, extradarea poate avea loc numai cand fapta incriminata este pedepsibila in concreto, atat dupa legea statului solicitant, cat si dupa legea statului solicitat. Astfel, ar trebui stabilit conceptul de "dubla pedepsibilitate" si nu "dubla incriminare".

Cat priveste intelesul expresiei "pedepsibila in concret", parerile nu sunt suficient de clare, unii autori incluzand in aceasta notiune absenta oricarei cauze care ar inlatura caracterul penal al faptei sau raspunderea penala. Dupa alti autori , la verificarea conditiilor de pedepsibilitate se au in vedere dispozitiile care reglementeaza aplicarea legii penale in raport cu spatiul, cauzele care justifica sau exclud culpabilitatea, plangerea prealabila, gratierea, amnistia, puterea lucrului judecat.

In doctrina s-au exprimat unele critici cu privire la conditia in sine a dublei incriminari, enuntandu-se parerea ca "va veni un timp fara indoiala cand extradarea va avea ca unic fundament represiunea faptei ea este pedepsibila si in tara solicitata, parere mai conforma cu realizarea asistentei judiciare internationale in materie penala".

Profetia exprimata in urma cu aproape un secol de R. Garraud in s-a implinit odata cu intrarea in vigoare a Deciziei-cadru privind mandatul de arestare european intre tarile membre UE, prin care s-a abolit procedura traditionala a extradarii in spatiul Schengen incepand cu anul 2004 si pentru o lista de 32 de infractiuni grave, sanctionate cu pedepse privative de libertate de minim 3 ani, se renunta la principiul dublei incriminari a faptei.

Principiul dublei incriminari poate sa nu fie aplicabil in cazul asa-numitei extradari accesorii. Se intelege prin extradare accesorie situatia cand persoana extradata pentru o infractiune pentru care este posibila extradarea a savarsit in statul solicitant si alte fapte pentru care nu sunt indeplinite conditiile extradarii , intre acestea putand fi si fapte care nu sunt incriminate in legea statului solicitat .

Extradarea accesorie are ca scop, dupa unii autori, simplificarea procedurii, persoana extradata fiind judecata deodata pentru toate infractiunile, solutie care ai fi convenabila si persoanei extradate, "aceasta nemaiavand temerea ca va fi din nou judecata dupa scurgerea termenului de protectie de care se bucura in virtutea dispozitiilor relative la principiul spcialitatii".

Potrivit art. 26 din Legea nr. 302/2004, extradarea poate fi admisa numai daca fapta pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se cere este prevazuta ca infractiune atat in legea statului solicitant cat si in legea statului solicitat. Prin derogare de la aceasta regula, extradarea poate fi acordata, potrivit aceluiasi text de lege, si daca fapta respectiva este exclusa cerinta dublei incriminari printr-o conventie internationala la care Romania este parte. Se observa din acest text de lege ca si acest principiu este relativ, putandu-se face derogari intre state, bineinteles pe baza de reciprocitate. Nu cad sub incidenta Legii nr. 302/2004 infractiunile politice, infractiunile fiscale si infractiunile militare.

Conditia dublei incriminari a suportat diverse modificari (cu caracter de premiera pentru Romania), avand in vedere evolutia majora a criminalitatii si raspunde necesitatii de a inlatura posibilitatea ca neindeplinirea acestei conditii sa fie un obstacol impotriva extradarii unor persoane urmarite sau condamnate pentru fapte grave.

Trebuie mentionat ca in vechea reglementare neindeplinirea conditiei dublei incriminari era intotdeauna un motiv de respingere a cererii de extradare (deci principiul avea caracter absolut), alineatul 2 al articolului 26 permite acordarea extradarii si daca fapta nu este prevazuta ca infractiune de legea romana, daca pentru fapta respectiva este exclusa cerinta dublei incriminari printr-o conventie internationala la care Romania este parte (asistam asadar la o relativizare a principiului).

Astfel, conform art. 85 din legea 302/2004, "in cazul in care mandatul european de arestare a fost emis pentru una dintre faptele enumerate mai jos, indiferent de denumirea infractiunii in statul membru emitent, si care este sanctionata in statul membru emitent cu inchisoarea sau cu o masura de siguranta privativa de libertate pe o perioada de minimum 3 ani, predarea se va acorda chiar daca nu este indeplinita conditia dublei incriminari: participare la un grup criminal organizat; terorism; trafic de persoane; exploatare sexuala a copiilor si pornografie infantila; trafic ilicit de droguri si substante psihotrope; trafic ilicit de arme, munitii si substante explozive; coruptie; frauda, incluzand cea impotriva intereselor financiare ale comunitatilor europene, in intelesul Conventiei din 26 iulie 1995 privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor Europene; spalare a produselor infractiunii; contrafacere de moneda, inclusiv a monedei euro; fapte legate de criminalitatea informatica; fapte privind mediul inconjurator, inclusiv traficul cu specii de animale si vegetale pe cale de disparitie; facilitarea intrarii si sederii ilegale; omor si vatamare corporala grava; trafic ilicit de organe si tesuturi umane; lipsire de libertate in mod ilegal, rapire si luare de ostatici; rasism si xenofobie; furt organizat sau armat; trafic ilicit de bunuri culturale, inclusiv antichitati si opere de arta; inselaciune; deturnare de fonduri;contrafacere si piraterie de bunuri; falsificare de acte oficiale si uz de acte oficiale falsificate; falsificare de mijloace de plata; trafic ilicit de substante hormonale si alti factori de crestere;trafic ilicit de materiale nucleare sau radioactive; trafic de vehicule furate; viol; incendiere cu intentie; crime aflate in jurisdictia Curtii Penale Internationale; sechestrare ilegala de nave si aeronave; sabotaj.

Pentru alte fapte decat cele prevazute mai sus, predarea poate fi subordonata conditiei ca faptele care motiveaza emiterea mandatului european sa constituie infractiune potrivit legii romane, independent de elementele constitutive sau de incadrarea juridica a acesteia."

Astfel, dubla incriminare este un principiu prevazut expres in legile ce au ca obiect extradarea, are caracter relativ, se refera la conditia privind fapta care face obiectul extradarii, este specific extradarii si are un caracrer principal.Art. 26 din Legea 302/2004: "Dubla incriminare

(1) Extradarea poate fi admisa numai daca fapta pentru care este invinuita sau a fost condamnata persoana a carei extradare se solicita este prevazuta ca infractiune atat de legea statului solicitant, cat si de legea romana.

(2) Prin derogare de la dispozitiile alin. (1), extradarea poate fi acordata si daca fapta respectiva nu este prevazuta de legea romana, daca pentru aceasta fapta este exclusa cerinta dublei incriminari printr-o conventie internationala la care Romania este parte.

(3) Diferentele existente intre calificarea juridica si denumirea data aceleiasi infractiuni de legile celor doua state nu prezinta relevanta, daca prin conventie internationala sau, in lipsa acesteia, prin declaratie de reciprocitate nu se prevede altfel."

a se vedea in acest sens art. 2 din Conventia dintre R.S.Romania si Regatul Belgiei, privind extradarea si asistenta judiciara in materie penala. Conventia a fost semnata la Bucuresti, la 14.10.1976 si a intrat in vigoare la 1.09.1984, sau art. 43 din Conventia dintre Romania si Republica Araba Egipt, privind asistenta judiciara in materie penala, transferul condamnatilor si extradarea. Conventia a fost semnata la Cairo, la 28.06.2001 si a intrat in vigoare la 1.02.2003.

H. Schultz - "Comptence des jurisdictions pnales pour les infractions commis l'tranger." Revue de science criminelle et de droit penal compare, nr. 2, 1967, pg. 798;

D. Oehler - "Les problmes actuels de l'extradition", R.I.D.P., nr. 3-4, 1968, pg. 400;

R.Garraud - "Traite theorique et pratique de droit penal francais" , Vol I , Paris, Sirez, 1913,    pag 458;

Extradarea accesorie este prevazuta in Conventia europeana de extradare din 13.12.1957 in art. 2, alin.2: ".Daca cererea de extradare vizeaza mai multe fapte distincte, pedepsite fiecare de legea partii solicitante si a partii solicitate cu o pedeapsa privativa de libertate sau cu o masura de siguranta privativa de libertate, dar dintre care unele nu indeplinesc conditia privind durata pedepsei, partea contractanta solicitata va avea facultatea sa acorde extradarea si pentru acestea din urma."

Florin Razvan Radu - "Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala - un pas important spre integrarea Romaniei in spatiul de libertate, securitate si de justitie al Uniunii Europene si un raspuns ferm la noile provocari ale criminalitatii transnationale", Revista "Dreptul" nr. 11/2004;Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6218
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved