Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept


Puterea executiva si raporturile de drept constitutional

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
Puterea executiva si raporturile de drept constitutional

Obiective specifice:
Analizeaza puterea executivǎ sub urmatoarele aspecte: Notiuni. Raportul cu celelate puteri. Institutia ministrului parlamentar. Ordonantele si asumarea rǎspunderii. Seful statului – Presedinte al Romaniei. Atributii si rǎspunderi. Raporturile cu institutia primului-ministru si guvernul. CSAT. Republicǎ prezidentialǎ, semiprezidentialǎ si parlamentarǎ.

Puterea executiva in cazul Romaniei este exercitata de Guvern, insa intr-o anumita masura si de presedintele Romaniei, motiv pentru care includem functia sa in acest capitol. Constitutia nu precizeaza daca atributiile presedintelui sunt de ordin executiv sau legislativ, situand capitolul II care reglementeaza aceasta functie intre capitolul I (functia legislativa) si capitolul III (Guvernul). Dezbaterile privind aceasta pozitie a functiei presedintelui, respectiv a sefului statului au concluzionat ca Romania este un stat semiprezidential, atat datorita atributiilor presedintelui cat si modului in care este ales prin vot direct. Spre deosebire de statele parlamentare (Germania, Austria, Italia etc.), unde presedintele este ales de catre Parlament, in Romania exista aceeasi procedura ca in cazul statelor prezidentiale (SUA, Rusia s.a.) dar atributiile presedintelui sunt mult mai limitate.

Activitatea executiva face obiectul dreptului administrativ. De aceea, in acest capitol vom analiza cele doua institutii executive, presedintele si guvernul, numai sub aspectul atributiilor si caracteristicilor de drept constitutional.

Presedintele Romaniei

Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.

Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.

In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.

Candidatul a carui alegere a fost validata depune in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, urmatorul juramant: 'Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu.!'.

Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.

Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales.

Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica in caz de razboi sau de catastrofa.

In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata.

Presedintele Romaniei se bucura de imunitate.

Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de  incredere acordat de Parlament

Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita.

Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.

Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Presedintele Romaniei adreseaza Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.

Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege.

Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.El poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea Presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare.

Presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestora.

In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.

Vacanta functiei de Presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces.

Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

In exercitarea atributiilor sale, Presedintele Romaniei emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta decretului.

Guvernul

Guvernul este alcatuit din prim-ministru, ministri si alti membri stabiliti prin lege organica.

Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor.

Ordonantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si in conditiile prevazute de aceasta.
Hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru, se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta hotararii sau a ordonantei. Hotararile care au caracter militar se comunica numai institutiilor interesate.

Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile.

acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii

deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul

total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

Intre ce puteri ale statului exercita presedintele tarii functia de mediere?

Explicati raporturile de drept constitutional create prin

asumarea raspunderii de catre guvern.

Care este rolul Consiliului Suprem de Aparare ?

Test grila (demonstrativ)

Presedintele Romaniei poate demite primul ministru :

a.      In cazul neindeplinirii programului asumat

b.     In cazul demisiei tuturor ministrilor

c.      In nici un caz

Baremul de evaluare:

La stabilirea notei finale se iau in considerare

Ponderea la notare, exprimata in %

(Total = 100%)

- raspunsurile la examen/ colocviu (evaluarea finala)

- raspunsurile finale la lucrarile practice de laborator

- testarea periodica prin lucrari de control

- testarea continua pe parcursul semestrului

- activitati gen teme / referate / eseuri / traduceri / proiecte etc.

- alte activitati (precizati).

Descrieti modalitatea practica de evaluare finala, (Es/Ec) (de exemplu : lucrare scrisa (descriptiva si/sau test grila si/sau probleme etc.), examinare orala cu bilete, colocviu individual ori in grup, proiect etc.)

Lucrare scrisa descriptiva si test grila

Cerinte minime pentru nota 5

(sau cum se acorda nota 5)

Cerinte minime pentru nota 10

(sau cum se acorda nota 10)

Nivelul satisfacator al cunostintelor, acuratetea gramaticala si logica a textului

Nivel maxim de cunostinte, redactare impecabila.

Bibliografie recomandata

Constitutia Romaniei in Monitorul Oficial al Romaniei, Nr. 758 din 29 oct. 2003

Cǎlinoiu, Constanta, Duculescu, Victor, Drept constitutional si institutii publice, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2008

Deleanu, Ion, Institutii si proceduri constitutionale, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2006

Ionescu, Cristian, Institutii politice si drept constitutional Ed. Juridicǎ, Bucuresti, 2004

Ion Marin, Ordinea Constitutionalǎ in contextul integrǎrii Romaniei in Uniunea Europeanǎ, Ed. „Romania 2000”, Bucuresti 2007

Ion Marin, Ordinea constitutionala si securitatea nationala in contextual integrarii si globalizarii, Editura Sitech, 2009

Studiu de caz

Presedintia si administratia prezidentiala

In numele „administratiei prezidentiale” se adreseaza tarii si lumii presedintele Romaniei, conform uzantei, insa conform legii, respectiv al Constitutiei se adreseaza in numele sau, al presedintelui, respectiv al presedintiei. De unde pana unde insa optiunea pentru aceasta sintagma „administratie prezidentiala”, care nici nu este pomenita in Constitutie, ci intr-o lege speciala, referindu-se exact la ceea ce-i spune si numele, la salariatii Presedintiei, incepand de la consilierii cu rang de ministrii pana la femeile de serviciu. Este vorba de o eludare, sau de o adaugare implicita la textul Constitutiei, prin care se incearca sa se sugereze ca Romania ar fi un stat prezidential, condus de o administratie prezidentiala, dupa model american.

Ceea ce nu este cazul. Conceptul acestei „derogari” l-a facut initial fostul presedinte Emil Constantinescu, care vorbea despre „administratia Constantinescu”, exprimare prin care se sugera, ca presedintele Romaniei ar avea aceleasi puteri – mutatis mutandis – prerogative si atributii cu presedintele Statelor Unite. Or, lucrurile nu stau nici pe departe asa. In vreme ce presedintele SUA este si seful guvernului, respectiv al executivului sau al administratiei, Romania este un stat semi-prezidential, unde atributiile executive sunt clar stipulate si impartite intre presedintie si guvern, cele mai multe revenind guvernului, fara subordonare prezidentiala. Si in mod cert fara subordonare fata de administratia prezidentiala care are cu totul si cu totul alte atributii.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 527
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site