Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


RELEVAREA URMELOR PAPILARE DE PE DIVERSE OBIECTE FOLOSIND INSTALATIA DE VAPORIZARE CU CIANACRILAT DIN DOTAREA AUTOLABORATORULUI

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micRELEVAREA URMELOR PAPILARE DE PE DIVERSE OBIECTE FOLOSIND INSTALATIA DE VAPORIZARE CU CIANACRILAT DIN DOTAREA AUTOLABORATORULUI
Cap. I. Aparitia metodei de relevare a urmelor papilare cu vapori de cianacrilat

Urmele papilare sunt considerate de mult timp unele dintre cele mai importante probe fizice care pot fi descoperite la fata locului, iar relevarea lor clasica se face prin folosirea pulberilor.

Metoda de folosire a vaporilor de cianacrilat(adesea denumita metoda super-glue),

la relevarea urmelor papilare latente, s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru inves-tigatorii profesionisti, iar calitatea rezultatelor a facut-o populara. Orice specialist care lucreaza in domeniu si nu foloseste deja metoda relevarii cu vapori de cianacrilat ar trebui sa se gandeasca serios in a o adopta.

Metoda „Super-Glue” a fost folosita pentru prima oara de specialisti de la Politia Nationala Japoneza, in anul 1978. Imediat dupa aceasta, metoda a fost adusa in Statele Unite ale Americi si in Europa, in prezent fiind folosita in mod frecvent de fortele de politie.

In Romania, metoda a fost cunoscuta la sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90, insa a fost folosita ocazional, mai mult din curiozitate, de un numar redus de specialisti care foloseau instalatii improvizate de vaporizare a cianacrilatului. Se poate spune ca folosirea metodei de relevare, s-a extins in anul 2002, odata cu dotarea Institutului de Criminalistica si a Serviciilor Criminalistice cu autolaboratoare pentru cercetarea la fata locului, care sunt prevazute si cu o instalatie moderna de relevare a urmelor papilare latente cu vapori de cianacrilat.

Unii experti criminalisti considera metoda de relevare cu super-glue a doua ca importanta, dupa cea de relevare folosind pulberile, altii considera ca ar trebui sa fie prima ca importanta in relevarea urmelor, dar nimeni nu poate nega ca aceasata este cea mai noua si revolutionara.

Cap. II Procedura de lucru cu instalatia de vaporizare a cianacrilatului din dotarea autolaboratorului

Se alimenteaza cu curent electric instalatia de vaporizare folosind o sursa de 220 V sau grupul electrogen din dotarea autospecialei.

Se umple cu apa distilata rezervorul pentru umiditate (11) si vasul spalator aflat la partea inferioara a autospecialei folosind palnia din complet.

Se pulverizeaza cu spray siliconic in incinta.

Se introduce in incinta obiectul purtator de urme, apoi placa neagra din complet cu urme papilare martor.

Se conecteaza (toate spre dreapta) comutatorul principal (2), comutatorul de umiditate (6), comutatorul de atmosfera (ventilatie) (8) si comutatorul de lumina (10).

Se asteapta ca indicatorul de umiditate (5) sa arate minim 80%.

Se pune folia (capacul) de vaporizare din complet cu circa 20 picaturi (1 tub) cianacrilat pe placa de incalzire din interiorul incintei.

Se conecteaza (spre dreapta) comutatorul vaporizatorului (9).

Se observa formarea urmelor papilare pe placa martor.

Daca rezultatul este suficient, se conecteaza (spre stanga) comutatorul de evacuare a aerului (9).

Dupa 20 minute (timpul de evacuare a aerului din interior) se conecteaza toate comutatoarele in pozitia initiala si se scot probele din incinta.

Daca urmele papilare nu sunt suficient de clare se reia procedura de la pct. 4.

A se observa nivelul apei in rezervorul pentru umiditate (11) si in vasul spalator de la partea inferioara a autospecialei, acesta nu are voie sa depaseasca gradatia maxima.

Instalatia de vaporizare cu cianacrilat din dotarea autolaboratorului, este ilustrata in foto. 1.

Urmele de silicon si cianacrilat din interiorul incintei si de pe geam pot fi indepartate prin frecare cu alcool.

Foto.1

Foto. 1- Partea superioara a instalatiei de vaporizare a cianacrilatului din dotarea autolaboratorului

Cap. III. Prezentarea metodei de relevare a urmelor papilare cu cianacrilat

Procedeul de relevare a urmelor papilare prin vaporizare cu cianacrilat este una dintre cele mai eficiente metode de a face vizibile si de a conserva urmele papilare de pe orice obiect cu suprafete neabsorbante.

Aceasta metoda produce rezultate extrordinare in cazul obiectelor cu suprafete neporoase(metal, sticla, plastic etc.).

Cianacrilatul (etilesterul) este o substanta folosita ca adeziv din categoria celor mai rapide, care poate fi subordonata substantelor de lipit la secunda. Cianacrilatul lichid aflat in contact cu caldura, degaja rapid vapori care reactioneaza cu grasimea de pe crestele urmelor papilare latente, punandu-le astfel in evidenta.

Calitatea relevarii unei urme papilare prin aceasta metoda este influentata de cantitatea de apa din urma papilara. De cele mai multe ori, aceasta are un continut scazut de apa, deoarece ea se evapora cu o rapiditate direct proportionala cu temperatura mediului ambiant. De aceea, este indicat sa se trateze in prealabil urma papilara cu vapori de apa. Aceasta umidificare poate fi obtinuta prin introducerea obiectului purtator de urme in instalatia de vaporizare, iar dupa actionarea spre dreapta a butonului de la indicatorul pentru umiditate, se astepta cca 5 min., pana cand acesta arata umiditatea aerului de aproximativ 80%.Durata de timp este variabila atat in procesul umidificarii substantei urmelor papilare, cat si in cel al relevarii acestora prin depunerea vaporilor de cianacrilat, in functie de obiectul purtator de urme. De aceea este necesar ca, odata cu introducerea obiectelor purtatoare de urme in instalatia de vaporizare, sa se introduca si o placuta pe care s-au creat in prealabil urme martor, deoarece acest lucru poate fi de ajutor la determinarea duratei celor doua operatiuni.

In urma testarilor efectuate, am constatat faptul ca, atunci cand temperatura placii de incalzire este de cca. 130 C, cianacrilatul degaja vapori care se depun pe crestele urmelor papilare, care devin vizibile, avand o culoare gri.

De precizat faptul ca intreg procesul de evaporare a cianacrilatului si depunerea pe crestele urmelor papilare trebuie urmarit. Aparitia urmelor papilare poate sa decurga foarte repede.

In procesul de expunere a obiectului purtator de urme la vaporii de cianacrilat trebuie sa se tina cont de tipul de Super Glue folosit, de concentratia cianacrilatului din acesta si de greutatea substantei.

Testarile au fost efectuate folosind trei tipuri de Super-Glue, prezentate in foto.1-3. La fiecare testare s-a folosit continutul de cianacrilat al unui tub cu greutatea de 2g(foto.1-2), sau de 3g(foto.3).

Timpii de expunere a obiectului purtator de urme la vaporii de cianacrilat(dupa atingerea temperaturii de cca 130 C )au fost urmatorii:

5-10 min pentru Super Glue „Chemer” 2g - foto.1;

10-15 min pentru Super Glue „VULTUR 2g – foto.2;

15-20 min pentru Super Glue de 3 g – foto.3.

Intreg procesul de relevare a urmelor papilare latente cu vapori de cianacrilat folosind instalatia din dotarea autolaboratorului, dureaza intre 30 si 40 min., in functie de obiectul purtator de urme si tipul de Super Glue folosit.


Foto.1 Foto.2


Foto.3

Foto.1-3 Tipurile de SUPER GLUE ce contin cianacrilat folosite la testari.

Cap. IV Parametrii

Cel mai bun rezultat in relevarea urmelor papilare cu vapori de cianacrilat, la toate tipurile de obiecte purtatoare de urme testate, a fost obtinut, folosind Super Glue    „Chemmer” de 2 g.

Timpii de expunere de mai sus sunt orientativi, intreg procesul de evaporare a ciancrilatului va fi atent urmarit, deoarece urmele papilare pot deveni vizibile intr-un timp foarte scurt, iar expunerea prelungita poate duce la imposibilitatea exploatarii urmei din punct de vedere dactiloscopic. Spre exemplu, s-a observat faptul ca, in cazul obiectelor confectionate din inlocuitori de piele (precum portofele, genti, coperte de agende etc.) expunerea indelungata (peste 10 min.) duce la depunerea in exces a vaporilor de cianacrilat si la imbacsirea crestelor papilare.

Contrastul urmelor papilare relevate prin procedeul de vaporizare cu cianacrilat, poate fi imbunatatit prin pensulare cu prafuri (pulberi) fluorescente, negre sau argintii, care pot fi magnetice sau nemagnetice, in functie de obiectul tratat si de culoare de baza a suportului.

Cand urmele papilare nu devin vizibile dupa folosirea unui anumit tip de Super Glue respectand procedura de lucru cu instalatia de vaporizare cu cianacrilat din dotarea autolaboratorului, se recomanda folosirea unui alt tip de Super Glue, pana la obtinerea unei relevari utile a urmei papilare (daca aceasta exista).

La un numar redus de obiecte purtatoare de urme(2-4), nu se recomanda folosirea unei cantitati mai mare de Super Glue, decat in cantitatile mai sus enumerate, deoarece exista riscul deteriorari urmelor prin imbacsirea crestelor cu cianacrilat. Daca insa dupa evaporarea unui tub cu cianacrilat rezultatul nu este satisfacator(urmele papilare nu sunt bine conturate), se reia procesul prin adaugarea de cianacrilat(un tub), cu ajutorul furtunului din plastic, prin orificiul din fereastra

In cazul urmelor papilare mai vechi de pe suprafete lipicioase sau poroase, aceasta metoda de relevare prezinta avantaje considerabile.

Cap. V. Ridicarea urmelor pailare latente dupa relevarea cu vapori de cianacrilat

Una din metodele de ridicare a urmelor relevate cu vapori de cianacrilat si conturate cu ajutorul pulberilor, este prin transferarea pe folio adeziva.

Ridicarea urmelor papilare relevate cu vapori de cianacrilat, folosind instalatia de vaporizare cu cianacrilat din dotarea autolaboratorului, se poate face si prin fotografiere directa la scara in sistem analog sau digital.

Cap. VI. Avantajele folosiri vaporilor de cianacrilat pentru relevarea urmelor papilare latente.

Avantajele folosirii acestui procedeu de relevare a urmelor papilare, constau in faptul ca vaporii de cianacrilat se imprima si se fixeaza foarte bine pe crestele urmelor papilare, fara a exista riscul indepartarii (stergerii) acestuia la manevrarea gresita a obiectului purtator de urme, precum si in faptul ca aplicarea pulberii de contrast prin pensulare poate fi repetata fara deteriorarea urmei, daca dupa prima ridicare pe folio a urmei papilare rezultatul nu este satisfacator.

Un alt avantaj al folosirii acestui procedeu de relevare a urmelor papilare, este acela ca se elimina riscurile imbolnavirii specialistului criminalist (acesta nu intra in contact direct cu vaporii de cianacrilat). La celelalte procedee de relevare a urmelor papilare exista riscul inhalarii prafului din pulberile folosite.

Specialistii de la Scotland Yard considera aceasta metoda de relevare a urmelor papilare latente ca netoxica, dar iritanta.

Procedeul de relevare prin vaporizare cu cianacrilat a dat rezultate bune si in cazul tratarii unor obiecte de dimensiuni mici (tuburi, gloante, cioburi, fragmente fier etc.). Din cauza dimensiunilor reduse ale obiectelor purtatoare, urmele obtinute sunt de cele mai multe ori doar fragmente cu un numar redus de elemente. Aceste urme pot fi exploatate prin comparare intr-un cerc restrans de suspecti(numarul de elemente este redus) sau chiar in sistemul „AFIS 2000”, cand au cel putin 7 elmente de identificare.

De asemenea rezultate foarte bune in relevarea urmelor papilare cu vapori de cianacrilat au fost obtinute in cazul obiectelor din lemn si fier (ciocane, topoare etc.), cutite de mici dimensiuni, pistoale, pistoale mitraliera, lemn, plastic, cartuse de diferite dimensiuni si calibre.

Un rezultat deosebit a fost obtinut prin tratarea cu vapori de cianacrilat a cartuselor de vanatoare cu alice, care, datorita striatilor existente pe tub si a dimensiunilor reduse ale talonului si rozetei, urmele papilare nu pot fi puse in evidenta prin folosirea procedeului obisnuit (aplicarea pulberei prin pensulare)Aceasta metoda de relevare a urmelor papilare , functioneaza pe majoritatea suprafetelor unde pulberile sunt ineficiente..

Procedeul de relevare a urmelor papilare cu vapori de ciacrilat este o metoda, simpla, ieftina si prin practica se pot obtine rezultate deosebite cu minim de efort, fiind una dintre cele mai bune metode pentru obtinerea unor probe fizice care rezista in timp.

Un lucru nu lipsit de importanta este faptul ca aceasta metoda de relevare a urmelor papilare cu vapori de cianacrilat, nu afecteaza urmele biologice pentru stabilirea profilului genetic.

Prin folosirea acestei metode de relevare , se pun in evidenta toate urmele papilare existente pe obiectul purtator, astfel se elimina indoielile de genul ca, au existat urme papilare dar nu a fost folosita pulberea corecta sau ca aceasta nu a fost aplicata bine de catre specialistul criminalist.

Cap. VII. Materiale folosite

Precizam ca pe piata pot sa existe mai multe tipuri de Super Glue, dar la testarile pe care le-am efectuat pe mai multe obiecte purtatoare de urme, am folosit numai cele trei tipuri enumerate anterior, iar duratele expunerilor la vaporii de cianacrilat au fost diferite in functie de cianacrilatul folosit.

Cianacrilatul poate fi obtinut atat din „Super Glue”, cat si ca substanta separata lichida.

In continuare vom prezenta diferite obiecte purtatoare de urme, precum si urmele papilare relevate de pe acestea cu vapori de cianacrilat.

Precizam faptul ca urmele ilustrate nu sunt prelucrate, acestea fiind prezentate asa cum s-au relevat, prin folosirea vaporilor de cianacrilat.


4

6


Foto.4-7 Urme relevate cu cianacrilat de pe un pistol mitraliera cu pat rabatabil- de pe capacul cutiei mecansmelor(5), de pe teava (6) si uluc(7).


9

10

8


12

11

Foto.8-12 Urme relevate cu vapori de cianacrilat de pe doua pistoale, unul de culoare argintie(foto.8-10) si unul de culoare bruna(foto.11-12)


13 14
15

Foto.13-15 Urme relevate cu vapori de cianacrilat de pe doua cartuse cu glont, dimensiuni si calibre diferite.


16 17


18 19

Foto.16-19 Urme relevate cu vapori de cianacrilat de pe doua cartuse de vanatoare cu alice.


21


20 22


23


24 25


27

Foto.20-27 Urme relevate cu vapori de cianacrilat de pe un ciocan, un cutit si un pahar .


28 29


30 31

Foto.28-31 Urme relevate cu vapori de cianacrilat de pe o rola cu banda adeziva scotch, precum si de pe o sticla din plastic .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1840
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site