Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Servitutea de scurgere a apelor naturale si servitutea izvoarelor

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micServitutea de scurgere a apelor naturale si servitutea izvoarelor

Servitutea de scurgere a apelor naturale (art.578 Cod civil)
Potrivit prevederilor art.578 Cod civil: 'Locurile inferioare sunt supuse a primi apele ce curg fireste din locurile superioare, fara ca mana omului sa fi contribuit la asta. Proprietarul inferior nu poate ridica stavili ca sa opreasca aceasta scurgere. Proprietarul superior nu poate face nici o lucrare spre agravarea servitutii fondului inferior'. Aceasta inseamna ca orice fond in panta va trebui sa primeasca apele care curg naturale de pe fondul superior, indiferent daca terenul inferior face parte din domeniul public sau privat. Important este ca omul sa nu fi intervenit in scurgerea apelor, canalizand-o prin burlane, jgheaburi etc., apa trebuind a fi lasata sa-si urmeze cursul ei firesc. Canalizarea apelor naturale spre fondul vecin, cu consecinta unor prejudicii, atrage raspunderea civila delictuala a proprietarului fondului superior. Colateral obligatiei titularului superior exista si obligatia titularului fondului inferior de a nu interveni si a impiedica scurgerea apelor naturale.

Art.578 Cod civil se aplica insa si apelor rezultate din topirea zapezilor, inclusiv apelor de izvor, atunci cand acestea au un curs natural.

Proprietarii celor doua fonduri pot, prin conventie, extinde, restrange sau chiar desfiinta servitutea de scurgere a apelor naturale.

Servitutea izvoarelor (art.579 Cod civil)Art.579 Cod civil dispune ca: 'Cel ce are un izvor pe proprietatea sa, poate face orice intrebuintare cu dansul, fara insa a vatama dreptul ca proprietarul fondului inferior are dobandit sau prin vreun titlu sau prin prescriptie asupra acestui izvor'. Acest text de lege nu reglementeaza in realitate nici o servitute, ci reflecta continutul dreptului de proprietate, in sensul ca, cel care este proprietarul unei suprafete de teren este implicit si proprietarul izvoarelor pe care le are terenul. In virtutea dreptului sau de proprietate, proprietarul va putea retine apa pe terenul sau, va putea chiar desfiinta izvorul, fara ca proprietarul vecin sa poata ridica vreo pretentie. Desigur, face exceptie situatia in care proprietarul vecin a dobandit un drept de servitute asupra izvorului. Un asemenea drept va putea fi dobandit prin urmatoarele modalitati:

- prin titlu. Proprietarul terenului pe care se afla izvorul poate ceda dreptul sau asupra izvorului si altor persoane.

- prin uzucapiunea de 30 de ani. Conform art.580 Cod civil, servitutea va putea fi dobandita printr-o folosinta neintrerupta timp de 30 de ani. Pentru a putea uzucapa, nu este insa suficient ca proprietarul fondului vecin sa fi lasat apa izvorului sa se scurga pe terenul sau 30 de ani sau sa se foloseasca de apa in tot acest timp. Este necesar ca proprietarul fondului inferior sa fi facut 'lucrari aparente destinate a inlesni trecerea si scurgerea apei in proprietatea sa' (art.580 Cod civil). Termenul de 30 de ani se va calcula din momentul in care au fost finalizate lucrarile.

- prin destinatia proprietarului. Desi legea nu se refera la aceasta modalitate, totusi, conform art.623 Cod civil, servitutile aparente si continue pot fi dobandite prin uzucapiune; or, servitutile continue si aparente vor putea fi constituite si prin destinatia proprietarului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1232
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site