Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Stingerea dreptului de servitute

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micStingerea dreptului de servitute

Cauzele de stingere a dreptului de servitute care decurg din dreptul comun
a) Prin implinirea termenului sau a conditiei, atunci servitutea s-a constituit pe o perioada determinata.

b) Proprietarul fondului dominant renunta expres sau tacit la servitute. Deoarece servitutea este un drept real imobiliar, proprietarul fondului dominant trebuie sa aiba capacitatea de a dispune.

c) Anularea, rezolutiunea sau revocarea actului prin care s-a constituit servitutea.

d) Anularea, rezolutiunea sau revocarea retroactiva a dreptului de proprietate a celui care a constituit servitutea. Fac exceptie doar servitutile continue si aparente care se dobandesc prin prescriptie achizitiva.

e) Exproprierea fondului aservit pentru cauza de utilitate publica, cand situatia juridica a fondului expropriat impiedica exercitarea servitutii.

Cauzele de stingere a dreptului de servitute prevazute expres de lege

a) Imposibilitatea materiala de a mai exercita servitutea. In acest sens, art. 636 Cod civil, prevede ca, servitutile inceteaza cand lucrurile se gasesc intr-o asemenea stare incat servitutea nu se mai poate exercita. Servitutile vor renaste atunci cand lucrurile sunt restabilite, facand din nou posibila exercitarea servitutii (art.637 Cod civil); cu toate acestea, servitutea nu va renaste daca a trecut un termen de 30 de ani, deoarece servitutea se stinge prin neuz.b) Confuziunea. Conform prevederilor art.638 Cod civil 'Orice servitute este stinsa, cand fondul catre care este datorata si acela care datoreaza cad in aceeasi mana' (art. 638 Cod civil). Deci, aceeasi persoana dobandeste dreptul de proprietate atat asupra fondului dominant, cat si acelui aservit (prin conventie, succesiune etc.).

c) stingerea servitutii prin neuz. Art.639 din Cod civil prevede ca 'Servitutea este stinsa prin neuz in curs de treizeci de ani'. In conditiile in care servitutea nu este intrebuintata timp de 30 de ani, se prescrie dreptul de servitute. Prin efectul prescriptiei extinctive, fondul aservit este eliberat de servitute. Important este ca dupa indeplinirea acestui termen, servitutea nu va mai putea renaste. Este necesar ca neuzul sa fie total, deoarece exercitarea partiala a servitutii va avea drept efect stingerea tot partiala a servitutii.

Se vor stinge prin neuz doar servitutile constituite prin fapta omului, nu si servitutile naturale si legale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1092
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site