Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Talharia prevazuta in Codul Penal actual, modificata prin Legea 140/1996 pentru modificarea si completarea Codului Penal. Modalitatile normative.

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micTalharia prevazuta in Codul Penal actual, modificata prin Legea 140/1996 pentru modificarea si completarea Codului Penal. Modalitatile normativeAvand in vedere necesitatea punerii de acord a legii penale cu prevederile constitutionale si realitatile prezente ale societatii actuale, a fost adoptata Legea 140/ 1996 pentru modificarea si completarea Codului Penal, publicata in Monitorul Oficial nr.289 din 14 noiembrie 19965.

Astfel talharia este reglementata in Titlul III al Codului Penal, indiferent daca este comisa contra patrimoniului privat sau public. Denumirea Titlului III din actualul Cod Penal 'Infractiuni contra avutului personal sau particular' a primit denumirea de 'infractiuni contra patrimoniului , iar Titlul IV denumit 'Infractiuni contra avutului public' a fost abrogat.

- Vintila Dongoroz si colectivul- Noul Cod Penal si Codul anterior, Prezentare comparativa, Editura Politica, Bucuresti, 1968, pag. 138 - 139

In Codul Penal modificat a ramas infractiunea de talharie prevazuta de:

*** art.211 - cu urmatorul cuprins:

Furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara, precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pentru inlaturarea urmelor infractiunii ori pentru ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 18 ani.

Talharia savarsita in urmatoarele imprejurari:

a) de o persoana mascata, deghizata sau travestita;

b) in timpul noptii;

c) intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani.   

Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 20 ani, daca talharia a fost savarsita:

a) de doua sau mai multe persoane impreuna;

b) de o persoana avind asupra sa o arma, o substanta narcotica ori paralizanta;   

c) intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia;

d) in timpul unei calamitati;

e) a avut una din urmarile aratate in art. 182.

Talharia care a produs consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi.

Fata de vechea reglementare, primul aliniat a ramas neschimbat, cu exceptia cuantumului pedepsei care s-a marit de la minimul general de 2 ani la minimul general de 3 ani, iar maximul general de 7 ani s-a marit maximul general de 18 ani.

Aliniatul 2 a fost modificat, fiind introduse trei circumstante agravante care ridica cuantumul pedepsei cu 2 ani, atat la minimul, cat si la maximul general, in cazul in care infractiunea se comite in vreuna din aceste circumstante (de la 5 la 20 ani).

A fost introdus alinatul 2^1 avand 5 circumstante agravante in care se ridica cuantumul pedepsei minime cu 2 ani, in cazul in care infractiunea se comite in vreuna din aceste circumstante pedeapsa este de la 7 la 20 ani.
Litera e) de la aliniatul 2^1 face referire la art.182, care precizeaza urmarile ce dau infractiunii caracter de mai mare periculozitate. Urmarile infractiunii prevazute la art.182 se refera la numarul zilelor de ingrijiri medicale necesare victimei pentru vindecare respectiv sa fie mai mult de 60 de zile sau daca victima a suferit una din urmatoarele consecinte: pierderea unui organ, incetarea functionarii acestuia, o infirmitate fizica ori psihica, slutirea, avortul ori punerea in primejdie a vietii persoanei.

Aliniatul 3 a fost de asemenea modificat, atat in ceea ce priveste continutul fiind introdusa precizarea consecintei deosebit de grave pe langa cea existenta, care a avut ca urmare moartea victimei, cat si in ceea ce priveste cuantumul pedepsei - minimul general fiind marit de la 7 ani la 15 ani si maximul general de la 20 la 25 de ani.

Marirea cuantumului pedepsei la infractiunea de talharie apare ca o necesitate obiectiva a stoparii fenomenului infractional, fata de cresterea acestuia intr-un ritm accelerat, in ultima perioada.

Imprejurarea de agravare este prevazuta de litera c) alin. 2 talharia savarsita intr-un loc public sau intr-un mijloc de transport.

Cu privire la cea de a doua teza: talharia savarsita intr-un mijloc de transport, in literatura juridica s-a exprimat opinia ca aceasta agravanta exista atunci cand fapta se savarseste intr-un mijloc de transport in comun6, precum si opinia ca va exista aceasta agravanta si cand fapta se savarseste in orice mijloc de transport7.

Consideram corecta cea de-a doua opinie, pentru ca legiuitorul a folosit sintagma 'mijloc de transport' si nu 'mijloc de transport in comun' (cum se prevede la furtul calificat), sfera celei de-a doua notiuni fiind evident mai larga, cuprinzand si sfera mijloacelor de transport in comun.

Trebuie retinut, asadar, ca protectia instituita prin aceasta imprejurare calificata a infractiunii de talharie se extinde la totalitatea mijloacelor de transport, atat cele care transporta prin natura lor persoane in comun sau individual, cat si cele care transporta ocazional persoane indiferent care este mijlocul de transport in care se comite fapta. Este suficient ca talharia sa se fi comis intr-un mijloc de transport in care sa existe atat faptuitorul, cat si victima.

Imprejurarea de agravare de la litera c) alin.2^1 - talharia savarsita intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia.

Aceasta imprejurare de calificanta este specifica talhariei, pentru ca nu se intalneste intre elementele circumstantiale ale infractiunii de furt calificat, iar prin instituirea ei se realizeaza protejarea sporita a dreptului persoanei la folosirea in deplina siguranta a locului in care isi traieste viata intima si in care isi pastreaza bunurile care-i apartin.

- Revista de Drept penal, anul /V, nr. 1/1997, pag. 37, Asociatia Romana de Stiinte Penale

Vintila Dongoroz si colectivul- Noul Cod Penal si Codul anterior. Prezentare comparativa, Editura Politica,

Bucuresti, anul 1968, pag. 138 - 139

In literatura juridica, 'locuinta' a fost definita ca fiind un loc destinat efectiv si actual uzului domestic al uneia sau mai multor persone indiferent daca este inchis sau partial deschis, stabil sau mobil, daca este destinat special acestui scop ori nu este destinat (cort, coliba, garaj, etc.), daca reprezinta o locuinta permanenta sau trecatoare (camera de hotel, cabina unui vapor, etc.); esential este sa fie folosita, in fapt, efectiv pentru nevoi legate de viata domestica a persoanei (repaus, alimentare, etc)

Prin 'dependinte' se inteleg locurile accesorii ale locuintei, cum ar fi: bucataria, camera, pivnita, magazia, terasa, etc., deci locurile care, direct sau indirect, sunt in relatie de dependenta fata de locuinta9.

Talharia, fiind o infractiune contra patrimoniului, prin incriminarea ei in forma simpla sau agravata s-a urmarit, in primul rand, apararea patrimoniului persoanei, a bunurilor acesteia, pentru sustragerea carora faptuitorul ar putea intra in locurile in care sunt tinute astfel de bunuri, respectiv in locuinta sau dependintele locuintei subiectului pasiv, fapta fiind mai grava cand se comite in acest loc.

Prin aceasta imprejurare de agravare s-a urmarit, deci, in primul rand protectia bunurilor si, in al doilea rand, protejarea persoanei la folosirea linistita a locului in care isi traieste viata intima. ***art.222- prevede ca tentativa la infractiunea de talharie se pedepseste.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1513
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved